Pluimveehouderij

Foto & video 5 reacties

Kien op kengetallen vleeskuikens

Elke week komt Henry Regelink, voorlichter van De Hoop Mengvoeders, op het bedrijf van Dick Schieven om de stand van zaken door te nemen.

Foto

 • Dick Schieven (43) - rechts op de foto - houdt in Zieuwent (Gld.) 130.000 vleeskuikens. Om bedrijfsblindheid te voorkomen komt Henry Regelink, voorlichter bij De Hoop Mengvoeders, elke week langs om het bedrijf door te lichten en de kengetallen te bespreken. Daarnaast houden ze elkaar op de hoogte van het nieuws in de sector.

  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • Het belangrijkste kengetal voor de pluimveehouder is het saldo per vierkante meter per dag. Daarna komen de voerwinst, de voerkosten per kilogram groei, de voerconversie, de daggroei en het uitvalspercentage. In 2009 draaide Schieven met het all-in all-outsysteem een voerconversie van 1,33 met een daggroei van 58,65 gram.

 • Alle gegevens noteert de pluimveehouder tijdens de ronde op een koppelkaart. De gegevens van water, voer, temperatuur en ventilatie neemt hij aan het eind van de ronde over in het eigengemaakte managementprogramma en tevens gaan deze gegevens naar de voerleverancier die de gegevens gebruikt voor de bedrijfsvergelijkingen. Schieven draait mee in de top-25 van de beste bedrijven van De Hoop Mengvoeders.

 • Elke morgen loopt Schieven door de stallen en daarnaast controleert hij meerdere keren per dag de klimaatcomputer of er geen afwijkingen zijn in water, temperatuur en ventilatie.

 • De pluimveehouder controleert dagelijks de water-voerverhouding. Op deze manier zijn eventuele storingen of ziektes snel op te sporen.

 • Per stal registreert de voercomputer de hoeveelheden voer. Vooral nu in de laatste dagen voor het afleveren is het belangrijk dat er voldoende voer bij de kuikens komt.

 • De kuikens zijn nu 35 dagen oud en zijn goed beweeglijk. Vanaf dag 36 gaan de eerste kuikens naar de slachterij en binnen drie dagen zijn alle kuikens geleverd. Op dag 42 komen de nieuwe kuikens op het bedrijf. Schieven houdt bewust afwisselend Ross-, Cobb- en Hubbard-kuikens. "Dat houdt de concurrentie scherp", aldus de pluimveehouder.

 • Het bedrijfsbezoek van Regelink begint meestal in de stallen. Een rondje door de stallen geeft een goed beeld van hoe de kuikens ervoor staan. In een uur tot anderhalf uur tijd zijn alle stallen onder de loep geweest. "Ik klop niet op de deur voordat ik de stal binnenloop, geeft Schieven aan, want als je dat doet, kun je nog niet controleren of de kuikens goed verspreid in de stal liggen".

 • Pluimveehouder en voorlichter bekijken de kuikens van buiten en van binnen om te bepalen of de dieren gezond zijn. Of ze mooi in de veren zitten en of ze een goede kleur ogen en kammen hebben.

 • De voetzolen zien er mooi en gaaf uit. Het strooisel is ondanks het winterse weer mooi droog, mede door de houtgestookte Wesselmann-heaters. Schieven vertelt dat hij het ook heel belangrijk vindt dat de stand van de tenen goed is. Kromme tenen zorgen ervoor dat de kuikens niet goed kunnen staan en lopen en hierdoor de water- en voerlijnen niet snel genoeg kunnen bereiken.

 • Het houden van vleeskuikens is vakwerk: kijken, ruiken en voelen. Schieven houdt een kuiken tegen zijn oor om te horen of hij geen afwijkingen hoort aan de longen. Zijn streven is om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken. Door al deze controles wil hij ziektes en problemen voorkomen.

 • Tijdens de controleronde door de stal bekijkt Schieven samen met Regelink of de drinklijnen op de juiste hoogte hangen en of de kuikens ook daadwerkelijk drinken. Een storing aan de nippels is op de klimaatcomputer af te lezen aan het verbruikte aantal liters water.

 • Ook aan de mest is de gezondheid van de kuikens af te lezen. De mest moet mooi droog zijn. Zieke kuikens produceren natte mest en hierdoor wordt het strooisel ook nat, met alle gevolgen van dien.

 • Als laatste controleert Regelink het voer dat de kuikens krijgen. De kuikens krijgen naast start-, groei- en afmestvoer, ook tarwe bijgemengd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Voerboer

  Verkapte advertentie voor De Hoop. Er is zelfs een link naar de resultaten. Hoeveel hebben ze hier aan meebetaald? Dat pluimveehouders hier niet doorheen prikken is naief gedacht. Pluimveehouderij: denk aan uw neutrale status. Of geef aan dat het om een advertentie gaat. Trouwens benieuwd naar de voerkosten/kg groei. Concreet graag, net zo als bij de v.c. van 1,33.

 • no-profile-image

  kanters

  Ik ben volledig eens met de reactie.
  Zjn er nog boeren die na denken ?
  Ik hoop van wel!!

  een boer uit het zuiden

 • no-profile-image

  kippenboer

  Dit lijkt nergens op ik heb zelf bij de hoop gezeten en natte stallen en hoge V/C
  dit is dus een onzin praatje

 • no-profile-image

  Henk

  Zeg voerboer is de kift zo groot dat je geen reactie onder eigen naam durft te plaatsen? Of ben je bang dan te worden afgemaakt omdat jouw klanten veel slechter scoren dan die van De Hoop?

 • no-profile-image

  kippenboer

  Fijn dat er maar een Henk is in heel Hengelo......

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.