Pluimveehouderij

Foto & video 1855 x bekeken 1 reactie

Ombouw naar scharrelhenstal

Maatschap Rozema bouwde een voormalige opfokstal voor vleeskuikenmoerderdieren om voor scharrelhennen.

Foto

 • De melkvee- en vleeskuikenhouders Geert-Marten (51), Jeannet (48) en Henk (25) Rozema in Bakkeveen (Fr.) bouwen een voormalige opfokstal voor vleeskuikenmoederdieren om naar een scharrelhennenstal. Met de ombouw van de nieuwe stal stijgt hun leghennenstapel naar 56.000 stuks. Zij hielden al 21.000 scharrelhennen in drie stallen.

  foto's Jan Willem Schouten, tekst: Derk Klein Kranenberg

 • De Salmet-volière heeft hekken om de onderste etage af te sluiten. Daarmee kan de maatschap Rozema de jonge hennen bij aankomst opsluiten om ze aan het voer- en drinksysteem te laten wennen. Als ze daaraan gewend zijn gaat het systeem open, maar blijft de onderste etage nog even dicht. Als de dieren goed aan de leg zijn en de legnesten goed kunnen vinden, gaat ook de onderste etage open.

 • De legnesten in de Salmet-volière hebben kunststof matjes en een opklapbare bodem. Die zijn gemakkelijk schoon te maken.

 • Door het opklappen van de bodem zijn de legnesten ’s nachts dicht. Daardoor zitten de leghennen ’s nachts niet in de legnesten, maar op de bovenste etage met zitstokken. Door het opklappen van de bodem valt het vuil uit de kunststof matten.

 • Achter de legnesten zit een stroomdraadje. Dat voorkomt dat de leghennen de eieren aanpikken, nadat ze zijn weggerold naar de eierband. Sommige leghennen hebben de neiging om de eieren aan te pikken. Door de aanwezigheid van de stroomdraad zien ze daarvan af.

 • Op de bovenste etage zijn zitstokken en een opvang voor buitennest-eieren aanwezig. De familie Rozema kan die eieren gemakkelijk met de hand in de legnesten leggen.

 • De aanvliegplateaus voor de legnesten kan de familie Rozema op verschillende hoogten instellen. Daardoor wennen de leghennen sneller in de nieuwe stal als zij van de opfokker komen. In de opfokstal zijn ook aanvliegplateaus op diverse hoogten aanwezig.

 • De ramen in de nieuwe stal zijn elektrisch te verduisteren. Als er te veel pikkerij onder de scharrelhennen ontstaat, kan de familie Rozema de stal zodoende wat donkerder maken.

 • Achterin de stal zit de mestopvang. De familie Rozema heeft gekozen voor de opvang van de mest in een put. Zij kunnen de mestbanden gemakkelijk afdraaien. Dat maakt de afvoer van de mest gemakkelijker.

 • In de nieuwe stal zijn doorspoelleidingen voor het drinkwater gemonteerd. Doormee kan de familie Rozema elke week de drinkwaterleidingen doorspoelen. Dat voorkomt bacteriën, zoals coli, in het drinkwater. Het spoelwater gaat de dakgoot in.

 • Eierliften zorgen voor het transport van de eieren vanuit de legnesten naar de eierband. Via camera’s kan de familie Rozema controleren hoeveel eieren er op de band liggen en zo de transportsnelheid naar het nieuwe eierlokaal regelen. Dat eierlokaal is een gebouw, dat los staat van de scharrelstal.

 • In de nieuwe stal voor scharrelhennen zijn camera's gemonteerd, die registeren hoeveel eieren er op de eierband liggen.

 • Via een eiertransportband onder weg door gaan de eieren van de scharrelstal naar het losstaande eierlokaal. De transportband is afgedekt met loszittende platen, waarover vrachtwagen kunnen rijden voor het lossen van voer. Doordat het eierlokaal los staat van de scharrelstal, is het daar minder stoffig. Bovendien hoeven er geen vrachtwagenchauffeurs in de stal te komen om de eieren op te halen.

 • De eierpakmachine in het eierlokaal is een Mobapack 100 van Moba. Deze machine kan 36.000 eieren per uur verwerken. Die capaciteit is voldoende om de eieren van de leghennen in de nieuwe scharrelstal binnen 1 uur te sorteren. Als de familie Rozema een nieuwe stal bij gaat bouwen, kan zij de eieren uit die stal ook verwerken in het eierlokaal. De eieren gaan op afspraak naar eierhandelaar Frisian Egg in Drachten.

 • De voercomputer van Sommen staat ook in het eierlokaal. Zodoende heeft de maatschap Rozema tijdens het sorteren van de eieren in dat lokaal tegelijkertijd zicht op de voercomputer. Mocht er iets mis zijn met die computer, dan valt dat meteen op. Naast de voercomputer is een beelscherm gemonteerd dat de beelden van de camera's bij de eierlift registeert. Zodoende is altijd te controleren of het transport van de eieren goed loopt.

 • De twee voersilo’s staan in het midden van de stal. Die plaatsing in het midden van de stal is nodig, omdat die stal relatief lang is met 150 meter. Om de 35.000 scharrelhennen snel en efficiënt van voer van Agrifirm te kunnen voorzien, moeten zij vanuit het midden van de stal voer krijgen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  wim rieswijk

  veel geluk met jullie stal het ga jullie goed mooie stal moet ik zeggen

Of registreer je om te kunnen reageren.