Pluimveehouderij

Foto & video 1644 x bekeken

Snaveltjes met infrarood behandeld

Broederij Ter Heerdt behandelt de snavels van enkele uren oude leghennen met infrarood. Het test of dit een goede vervangende methode is voor het traditionele snavelbranden op het opfokbedrijf.

Foto

 • Broederij Ter Heerdt in Zevenaar behandelt als een van de eerste broederijen de snavels van kuikens met de infraroodmethode. Het bedrijf doet hier sinds februari van dit jaar ervaring mee op. Uit onderzoek blijkt dat infraroodbehandeling minder acute en minder langetermijnpijn geeft dan de traditionele snavelbehandeling door een ploeg in de opfokstal. Als de robot goed bevalt, wil Ter Heerdt de behandelcapaciteit, nu 3.000 kuikens per uur, uitbreiden.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: René Stevens

 • De kuikens kruipen uit het ei. Jaarlijks worden bij Broederij Ter Heerdt 14 miljoen kuikens geproduceerd. Ter Heerdt broedt zowel witte als bruine leghennen en voornamelijk de merken ISA brown, Bovans brown, Dekalb White en Dekalb Amberlink. Op de broederij werken 15 mensen. In totaal heeft het bedrijf 42 mensen in dienst.

 • Nadat ze uit de eieren zijn gekomen en zijn gesext, komen de henkuikens via een transportbandje bij de carrousel terecht.

 • De kuikens worden één voor één vliegensvlug in de robot gehangen. Ze hangen met hun kopje in een soort hoofdmaskertje waarna twee beugeltjes het kopje fixeren.

 • Detail van de beugeltjes die de kuikens op hun plek houden.

 • In de carrousel hangen 20 kuikens, waarvan er telkens vier worden behandeld. Bij de kuikens wordt als eerste de snavel behandeld, waarna de Marek-vaccinatie in de nek wordt toegediend.

 • Het behandelen van de snavel duurt 3 tot 4 seconden. Zowel de bovenkant als onderkant van de snavel komt in contact met de infraroodstraal. Dat gebeurt via spiegeltjes in het hoofdmaskertje, dat de kuikens op hun plek houdt.

 • Broederij Ter Heerdt zoekt naar de optimale instellingen van de robot. De tijdsduur en intensiteit van het infraroodlicht hangt onder meer af van het merk en de leeftijd van de moederdieren. Jonge moederdieren hebben namelijk kleinere kuikens met kleinere snavels.

 • In totaal blijven de kuikens ongeveer 12 seconden aan het apparaat. Na de twee behandelingen, snavelbehandeling en Marek-vaccinatie, vallen ze automatisch in een krat. De robot is in te stellen zodat het juiste aantal kuikens per transportkrat kan worden geteld.

 • Momenteel wordt de robot door meerdere mensen bediend. Als het apparaat helemaal goed is afgesteld, kan één man de robot aansturen.

 • Links onbehandeld, rechts behandeld.

 • Het puntje van de snavel dat met de infraroodstralen is geraakt, is wit geworden. Het plekje wordt langzaam zwart en valt er na ongeveer 14 dagen vanzelf af. Volgens de broederij lijkt het resultaat vergelijkbaar met dat van traditioneel behandelen. Maar de infraroodmethode is welzijnsvriendelijker en dus beter voor het kuiken. De eerste behandelde hennen zitten inmiddels op de leghennenbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.