Pluimveehouderij

Foto & video 4 reacties

Scharrel- naast kooihennen

Arend Enting en Hanneke Scholing bouwen een scharrelstal naast hun kooistallen om hun leghennenstapel na 2012 op peil te houden ondanks het naderende kooiverbod.

Foto

 • Leghennenhouders Arend Enting (47) en Hanneke Scholing (46) in Orvelte (Dr.) bouwen een nieuwe stal voor 32.500 leghennen met een volièresysteem van Jansen Poultry om hun leghennenstapel na 2012 op peil te houden. Ze hebben een vergunning voor 80.000 hennen en kunnen die tot 2012 in hun twee bestaande stallen met kooihuisvesting houden.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Derk Klein Kranenberg

 • De legnesten in de nieuwe volièrestal hebben een kantelbare bodem. Arend en Hanneke kunnen de legnesten ’s nachts sluiten door de bodem op te klappen.

 • De aanvliegplateaus voor de leghennen kunnen op verschillende hoogten hangen. Dat maakt de gang naar de legnesten gemakkelijker voor de scharrelhennen. De witte LSL-hennen zijn toch al erg beweeglijk. Zodoende zullen ze de plateaus op verschillende hoogten waarderen.

 • Aan de zijkant van de stal is een lichtstraat gemonteerd. Deze lichtstraat geeft voldoende daglicht en is goedkoper te monteren dan een lichtdoorlaat in de nok van het dak. Bovendien is de lichtstraat aan de zijkant van de stal gemakkelijker te onderhouden dan een lichtdoorlaat aan het plafond.

 • Op de onderste etage is een LED-verlichting met een extra drinklijn gemonteerd. De drinklijn is alleen bedoeld om de jonge hennen de eerste dagen na aankomst in de nieuwe stal te laten drinken om zo ‘opdrogers’ te voorkomen. Als de dieren na enkele dagen gewend zijn aan het volièresysteem en naar de bovenste etage gaan, sluiten Arend en Hanneke de drinklijn op de onderste etage af. De hennen kunnen daar nog wel voer eten. De LED-verlichting is alleen overdag aan.

 • In de stal zijn twee automatische weegschalen voor de leghennen gemonteerd. Zodoende kunnen Arend en Hanneke de gewichten van de leghennen met name in de eerste tien weken na het opzetten in de nieuwe stal gemakkelijk bijhouden.

 • De stal is via een houten raamwerk met gaas gescheiden in zes compartimenten. Dat is noodzakelijk om te voldoen aan de Duitse KAT-eisen voor scharreleieren. De eieren van de scharrelhennen van Arend en Hanneke gaan naar de Duitse eierhandelaar Zandhof.

 • In het hele volièresysteem zijn drinknippels met lekbakjes voor de leghennen. Dat voorkomt water morsen.

 • De nieuwe scharrelstal heeft energiezuinige PL-lampen. Aan de zijkanten van de stal zijn die direct aan het aluminium plafond bevestigd. In het midden van de stal hangen die lampen wat lager via een staaldraad. Daardoor is er in elk deel van de stal voldoende licht.

 • De mestafvoer gaat via een dwarsband aan het eind van de stal. Arend en Hanneke hebben bewust niet voor een mestbandkanaal gekozen. Zo’n kanaal is volgens hen minder hygiënisch, omdat er water en ongedierte in kan komen. En ook omdat het moeilijk schoon te houden is. Er is achter de stal ruimte gecreëerd om de mest eventueel na te drogen, maar dat kan nu niet uit door de lage afzetkosten. Als die zouden stijgen, zou het nadrogen financieel gezien weer interessant worden.

 • Met de kunststof Flash-inlaatventielen van Tulderhof in de zijgevels van de stal kunnen Arend en Hanneke de luchtstroom in de stal eventueel met de hand sturen. Als het extreem warm weer is, kunnen ze de lucht naar beneden sturen via de lamellen. Bij koud weer gaat de lucht naar boven. Er is alleen lengteventilatie en geen minimumventilatie in de nok van de stal. Dat is een gevolg van de milieu-eisen en de te korte afstand (zo’n 150 meter) naar de buren.

 • Een eenvoudige luchtmengkast brengt lucht naar een buizenstelsel boven de mestbanden. Hierin zitten kleine gaatjes en dat zorgt voor het voordrogen van de mest via mestbandbeluchting. Arend en Hanneke hebben geen grond bij hun bedrijf en moeten alle mest dus afzetten. Bovendien moeten ze met hun bedrijf ook nog eens aan de IPPC-richtlijn voldoen.

 • Bij de nieuwe scharrelstal staan twee voersilo’s. In de ene silo komt het legmeel van fabrikant Hendrix-UTD. Daarnaast gaan Arend en Hanneke ook tarwe aan hun scharrelhennen voeren vanuit de tweede silo, om de kostprijs van hun eieren te drukken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Arend,wat mooi de nieuwe uitbreiding van je bedrijf.Leuk om je foto s te zien samen met je vriendin, succes !

 • no-profile-image

  Floor en Manon

  Hey Mam en Arend, erg mooie foto's en wat leuk dat dit online staat. We wensen jullie natuurlijk heel veel succes met de nieuwe stal en we zien jullie vrijdag!
  Liefs Floor en Manon

 • no-profile-image

  Martin

  Hé Arend en Hanneke, wat een mooie foto's. Gefeliciteerd en tot vrijdag.

  Martin en Marjon

 • no-profile-image

  Tim Enting

  He pap, leuk dat dit zomaar op internet te vinden is.
  het is dan bijna zo ver, sucses de komende jaren met het bedrijf.

  Tim

Of registreer je om te kunnen reageren.