Pluimveehouderij

Foto & video 1597 x bekeken

Optimale ventilatie, optimale groei

Erwin Nijssen heeft geen uitbreidingsruimte en focust daarom op technische resultaten. Een goede ventilatie is essentieel om zijn doel te bewerkstelligen: de beste pluimveehouder zijn.

Foto

 • Erwin (39) en Ellen (30) Nijssen in het Limburgse Grashoek hebben hun vleeskuikenbedrijf uitgebreid met een vijfde stal van 16x65 meter. Daarmee komt de totale opzetcapaciteit uit op 150.000 vleeskuikens.

  Foto's: Fabian Brockötter en Noud Nijssen, tekst: Fabian Brockötter

 • Op slechts 200 meter van de dorpskern van het Limburgse Grashoek bouwde Erwin Nijssen de afgelopen jaren aan een bedrijf waarmee hij de toekomst in kan. De laatste aanwinst, de vijfde stal op het erf, is nu vijf rondes in gebruik. De technische resultaten zijn goed: Aflevergewicht tussen de 2.420 en 2.530 gram, één keer uitladen na vijf weken op 1890 gram. Voederconversie 1,35 (op 1500 gram netto). Uitval 2,5 procent.

 • Het Deense Flex Air ventilatiesysteem werkt zonder het voor vleeskuikenstallen zo gebruikelijke systeem van inlaatkleppen aan de zijkant van de stal.

 • Het Flex Air ventilatiesysteem van de Deense fabrikant DACS is een soort van mixluchtsysteem dat 95 procent van de stallucht laat circuleren en naar behoefte frisse buitenlucht kan bijmengen.

 • De ventilatiekokers op het dak kunnen in de toekomst met elkaar worden verbonden voor het installeren van een luchtwasser. Voorlopig kan Nijssen nog zonder.

 • Het systeem is zo ontwikkeld dat het zuurstof tussen de kuikens brengt en de CO2-deken doorbreekt zonder dat het voor een koude luchtval zorgt. ,,Ik wilde mijn minimumventilatie onder controle brengen, droog strooisel en energie efficiëntie.’’

 • Nijsing is erg gecharmeerd geraakt van kleinere stallen. ,,Van buiten zou je er schamperend over praten, totdat je de deuren open trekt en de kuikens daar als suikerklontjes zo gaaf in hun doosje zitten. Ik ben ervan overtuigd dat kleine stallen de beste kuikens brengen en ze maken de pluimveehouder bovendien flexibel.’’

 • De kuikens doen het onder het DACS ventilatiesysteem bijzonder goed. ,,Meteen vanaf het begin was alles onder controle, terwijl ik in mijn andere stallen met lengteventilatie veel leergeld heb moeten betalen voordat ik de ventilatie in de vingers had.’’

  De vele lichtpunten met relatief zacht groen licht zorgen voor een betere verdeling van de kuikens in de stal. Daardoor verbetert het welzijn. Vleeskuikens die opgroeien onder groene verlichting hebben minder irritaties aan hun poten, schonere veren en minder loopproblemen. Volgens sommige studies prikkelt groen licht de zogenaamde satellietcellen van de spieren om uit te groeien tot volwaardige spiercellen.

 • Nijssen hanteert de stelregel; niet financieren op zonneschijn maar op worst-case scenario’s. ,,We hebben last gehad van de dioxinecrisis in België, de vogelpest en als klap op de vuurpijl is er ook nog een stal afgebrand. Ik ben crisismanager genoeg geweest.’’ Uiteindelijk zijn er twee goede dingen uit alle tegenslagen naar voren gekomen. In de eerste plaats zette Erwin een agroservice bedrijf op toen zijn inkomen tijdens de vogelgriep door lange leegstand wegviel en daarnaast drong het besef door dat consolideren van het bedrijf en langzame groei te prefereren was boven maximale groei.

 • Voor zijn kuikens, zijn voer en zijn afzet doet Nijssen zaken met het Belgische Spoormans. De keuze voor het Deense ventilatiesysteem komt echter van de pluimveehouder zelf.

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.