Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Energiedak bij leghennen

De nieuwe leghennenstal van Huibrecht van Os in Langbroek (U.) is medio augustus voorzien van circa 250 vierkante meter energiedak. Deze platen leveren 28.000 kWh aan energie per jaar.

Foto

 • Huibrecht van Os maakt gebruik van een Stimuleringsregeling voor energie en klimaat 2008 van de provincie Utrecht. Deze betaalt mee aan de investeringskosten. De hoeveelheid stroom die Van Os gaat maken, hangt met name af van de stand van de stal ten opzichte van het zuiden en de schuinte van het dak. Installatiebedrijf Veldman Techniek in Raalte, die de platen heeft geleverd en geïnstalleerd, verwacht hier een rendement van 90 procent.

  Foto's: Ton Karstemans, tekst: René Stevens

 • Het leggen van de 162 platen is anderhalve week werk met drie man. Dankzij een hoogwerker verloopt de aanvoer van de platen snel en veilig.

 • De platen die de energie opwekken zijn gemaakt van silicium en hebben een oppervlakte van 1 bij 1,5 meter. Ze zijn circa 4,5 centimeter dik en hebben een piekvermogen van 200 Watt.

 • De platen worden bevestigd op een aluminium onderframe dat met stokbouten in de houten gordingen is bevestigd. De panelen worden op het frame gedrukt. De schuinte van het dak is circa 17 graden; voor een maximale energieproductie is een schuinte van 35 graden ideaal.

 • Het silicium in een paneel bestaat uit twee lagen. De werking berust op een spanningverschil dat in de twee lagen ontstaat onder invloed van de zon. Door een verbinding tussen beide lagen gaat een elektrische stroom lopen. Aan de achterzijde van elk paneel komt een draad die de stroom vanuit het paneel afvoert. In totaal is 1.200 meter draad gebruikt.

 • De stroom uit de panelen wordt geleid naar drie omvormers in de stal. Deze zetten de gelijkstroom om in wisselstroom. In totaal wordt 32,4 kW opgewekt. Bij 850 zonuren per jaar levert dat 28.000 kWh op, wat overeenkomt met het energieverbruik van 10 gezinnen. De energiebehoefte van het bedrijf wordt hiermee ruim voor de helft ingevuld.

 • De aansluiting van de kabels luistert nauw. De stroom vanuit de panelen is gebundeld in stringen. Iedere omvormer krijgt stroom aangeleverd van vijf stringen. De code links op de foto betekent omvormer 1 en string 3. Rechts omvormer 2 en string 2.

 • Als alle aansluitingen gereed zijn, moet het geheel nog worden ingeregeld. Als dat gebeurd is kan het energiedak gaan produceren.

 • De platen liggen erop. Van Os verwacht de investering over 12 jaar te hebben terugverdiend. Voor de ondernemer bestaat het onderhoud uit het schoonhouden van de panelen. Eén keer per jaar een goede schrobbeurt is doorgaans voldoende. Het belangrijkste werk moet nu de zon verrichten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Hoe maak je die panelen dan schoon? met een lange schrobber (omdat ze mannetje aan mannetje liggen) of kun je er wel op lopen?
  Ik dacht trouwens altijd dat de ideale hoek ergens rond de 22-25 graden was?

 • no-profile-image

  Eelco Haarsma

  Beste Willem,

  Of je wel of niet op op een systeem kan lopen hangt af van de kwaliteit van het montagesysteem. Daarom kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardig systeem met profielen. Hier kan je voorzicht op lopen.
  Optimale hellingshoek is 20-50 graden. Binnen deze hoek en een dak met zuid orientatie geeft maximale instraling. Let wel op dat instralingverlies ook veroorzaakt kan worden door schaduw. Altijd dient een zoninstralings analyse uitgevoerd te worden.
  Vr. groet. Eelco Haarsma, De Zonne-energiespecialist (06-50504496, info@zonne-energiespecialist.nl)

Of registreer je om te kunnen reageren.