Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:12 okt 2012

Energie besparen in nieuwe stal

Wim Vierhouten uit Lettele (Ov.) breidt met een nieuwe stal zijn vleeskuikentak uit met 45.000 dieren. Geen luchtwasser, maar wel een warmtewisselaar.

Foto

 • Wim Vierhouten (38) houdt samen met zijn ouders in Lettele (Ov.) na de nieuwbouw 90.000 Ross-vleeskuikens. De nieuwe stal, 25 meter breed en 90 meter lang, werkt met lengteventilatie, zodat de buren minimaal last hebben van de kuikens.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Judith Waninge

 • De warmtewisselaar van Agrosupply heeft een capaciteit van 20.000 kuub per uur. De warme stallucht warmt de frisse binnenkomende lucht op en verspreidt deze door de stal. De luchtstromen hebben geen contact met elkaar in de warmtewisselaar.

 • Met de warmtewisselaar kan Vierhouten de eerste twee weken van de ronde, volgens de leverancier, 50 procent besparen op de gaskosten van de heaters. Hierdoor is de terugverdientijd ongeveer vijf jaar.

 • De frisse lucht komt binnen via een filter en gaat dan door de lamellen heen en via de grote buis naar de nok van de stal. De stallucht gaat langs de lamellen via een afvoerpijp naar buiten en heeft geen contact met de binnenkomende lucht.

 • In de nok van de stal komt de buis van de warmtewisselaar binnen. De warmtewisselaar staat aan de achterkant van de stal. „De warmtewisselaar staat achteraan omdat deze daar minder ‘storing’ geeft voor de binnenkomende lucht die via de inlaatventielen binnenkomt en de ruimte was hier goed voorhanden”, vertelt Vierhouten.

 • Onder de buis, waar de frisse warme lucht vanuit de warmtewisselaar binnenkomt, zijn steunventilatoren geplaatst. Er hangen er vier in de nok van de stal, zodat de warme lucht ook voor in de stal terechtkomt.

 • Vierhouten heeft gekozen voor vier Wesselmann-kachels(http://wesselmann.nl/index.php) in de stal. Drie kachels van 60 kW en voor in de stal een kachel van 70 kW. „Hier voorin tocht het waarschijnlijk iets meer doordat hier de schuifdeur zit voor het laden en lossen”, geeft Vierhouten aan. Vier HR-ketels zorgen ervoor dat water van 70 tot 90 graden door de lamellen in de Wesselmann-kachels stroomt en hierdoor de stal opwarmt.

 • De kachels kunnen de warme lucht die de warmtewisselaar boven in de stal blaast gebruiken om de lucht op kuikenhoogte verder te verwarmen. De pluimveehouder heeft ervoor gekozen om de kachels zo nu en dan schoon te maken met een ‘luchtpistool’. De kachels zijn elektrisch oplierbaar, zodat ze bij het schoonmaken niet in de weg hangen.

 • Niet alleen de kachels maar ook de zes voerlijnen en zeven waterlijnen zijn elektrisch oplierbaar.

 • Om het klimaat voor de kuikens zo optimaal mogelijk te hebben, is er een sprinklerleiding boven de luchtinlaatventielen gemonteerd. Aan het einde van de ronde moet de temperatuur ongeveer 18 graden in de stal zijn. Op warme dagen kan de binnenkomende lucht met de nevel afkoelen, zolang de luchtvochtigheid maar niet boven 80 procent komt.

 • Een waterleiding van 5 cm dikte gebruikt Vierhouten bij het schoonmaken. Als de mest eruit is, kan hij met lage druk de stal met eigen water inweken.

 • De hogedrukleiding met meerdere aansluitingen is ook aan de zijkant van de stal gemonteerd. Vierhouten geeft aan dat hij bewust heeft gekozen om alles aan de prefabzijmuren te monteren. Bij storingen kan hij de reparaties eenvoudig zelf uitvoeren. De eerste kuikens komen op 13 augustus in de stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.