Pluimveehouderij

Foto & video 897 x bekeken 1 reactie

Terra Sea-stal in gebruik

De eerste 30.000 kuikens zitten in de nieuwe Terra Sea-stal van Jan en Eric van Zeeland in Gemert (N-Br.).

Foto

 • De innovatieve nieuwe Terra Sea-stal van Jan en Eric van Zeeland is niet onopgemerkt gebleven. Onder andere de milieuprijs van de gemeente Gemert en de ‘beter voeren trofee’ van Cehave zijn gewonnen. Nu is de stal bijna af en zijn de eerste kuikens gearriveerd.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • In de stal zijn de voer- en waterlijnen zo gemonteerd dat de kuikens altijd gemakkelijk bij voer en water kunnen komen. De afstanden tussen de drie voerlijnen en vier waterlijnen zijn zo gemonteerd dat alle kuikens dezelfde afstand moeten afleggen naar voer en water. In de wand zitten drie AQC’s met meetwaaier gemonteerd, de overige AQC’s werken als slaaf om de luchtverplaatsing in de hele stal gelijk te houden.

 • De Ross-kuikens zijn nu drie dagen oud en krijgen warmte via de vloerverwarming en ook via de frisse lucht die opgewarmd door de warmtewisselaars via de inlaatventielen in de stal komt.

 • De warmtewisselaars zijn ondertussen geïnstalleerd. De aanvoerleidingen zijn gemonteerd met een Tichelman-aansluiting, zodat alle warmtewisselaars dezelfde warmte afgeven.

 • Achter in de stal is de machinekamer, waar onder andere de buizen van de waterbronnen binnenkomen.

 • Het water van de 30 meter diepe bronnen gaat vervolgens door een platenwisselaar. Hieruit haalt de warmtepomp de warmte om de stal te kunnen verwarmen. Ook kan de warmtepomp het bronwater wat gemiddeld altijd rond de 11 graden is, gebruiken om de stal af te koelen.

 • De warmtepomp verwarmt het water tot 40 graden en dan gaat het opgewarmde water via een driewegklep naar de wisselaars, de vloerverwarming en naar de luchtwasser.

 • De twee bronnen liggen ongeveer 100 meter uit elkaar. Het opgewarmde water gaat weer terug naar de bodem. Het opgewarmde water kan Van Zeeland in de winter gebruiken om de stal op te warmen.

 • De biologische luchtwasser is een pakket van 30 centimeter breed. Boven op het pakket zijn waterbakken gemonteerd die gaten bevatten, waardoor het water meteen gelijkmatig naar beneden loopt en de ammoniak, de geur en het stof bindt.

 • De bouwkosten van de Terra Sea-stal zijn hoger dan standaard, maar besparing is mogelijk tot 70 procent op ventilatiecapaciteit en luchtwassercapaciteit. Van Zeeland verwacht 60 procent te besparen op de verwarmingskosten en daarnaast betere resultaten bij de vleeskuikens.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Dick

  Proficiat en veel succes gewenst.

Of registreer je om te kunnen reageren.