Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Innovatie met vrije uitloop

Johan en Anneke Schuttert houden in Ommen (Ov.) 25.000 Feilandkippen. Met een eierautomaat en een gezamenlijke boerderijwinkel creëren ze extra meerwaarde voor het Vechtdal-ei.

Foto

 • Johan (45 jaar) en Anneke (43 jaar) Schuttert zijn innovatieve pluimveehouders. Naast het leveren van de vrije-uitloopeieren aan de eierhandel verkopen ze een deel van de eieren via een eierautomaat aan huis en via een boerderijwinkel in het centrum van Ommen. Samen met negen andere ondernemers in het Vechtdal heeft Schuttert in maatschap deze boerderijwinkel ‘Groene Markt’ opgericht.

  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Judith Waninge

 • In de huidige stal, gebouwd in 2004, zit nu de vijfde ronde kippen, momenteel de Hy-Line Silver. De hennen zijn nu 50 weken oud. Schuttert probeert met de af- en aanvoerplanning rekening te houden met de vakantie van de kinderen. Als er geen kippen zijn, gaan ze er even tussenuit.

 • De kippen houden van bewolkt weer, tijdens zonnig weer schuilen ze graag onder de bomen in de schaduw. In de uitloop heeft de pluimveehouder naast eiken ook fruitbomen geplant voor extra schaduwvorming. Naast eieren kun je ook appelsap van deze appelbomen in de eierautomaat kopen. Afgelopen jaar is er samen met de maatschap van de boerderijwinkel 4.000 liter appelsap gemaakt en hiervan is er al 3.500 liter verkocht.

 • In de uitloop zijn naast bomen ook duikers en gekapte bomen gelegd, zodat de kippen kunnen schuilen als er een dreiging is van bijvoorbeeld een roofvogel of een vliegtuig. Als Johan Schuttert even schel fluit, rennen de kippen snel onder de bomen en naar binnen. „Het geluid klinkt in de oren van de kippen als een roofvogel, en daar vluchten ze voor”, vertelt de pluimveehouder.

 • Aan beide zijden van de stal is een wintergarten van 5 meter breed gebouwd. Dat voldoet aan de strenge KAT-eisen die de Duitse markt vraagt. De binnenruimte is 18 meter breed, de totale stal heeft een vrije overspanning van 28 meter breed.

 • Op de bodem van de wintergarten ligt metselzand, dit neemt het vocht goed op. Doordat de kippen van buiten naar binnen lopen, nemen ze ook veel nat zand mee naar binnen. Bij een nieuwe stal zou Schuttert vloerverwarming overwegen, omdat dit het zand nog droger houdt.

 • De stal werkt met nokventilatie en inlaatkleppen. Boven de inlaatkleppen is een sproei-installatie gemonteerd die de binnenkomende lucht kan koelen. In het midden van de stal zijn nog twee buizen met sproeiers geïnstalleerd tegen het stof in de stal. De sproei-installatie gaat alleen aan als de luchtvochtigheid niet boven 80 procent komt.

 • De stalinrichting is van Fienhage. Onder zijn er vier rijen legnesten en boven zijn er drie rijen legnesten. De kippen kunnen in het hele systeem komen. De pluimveehouders hebben gekozen voor dit systeem omdat het een overzichtelijk systeem is en je de kippen overal kunt zien.

 • Aan de achterkant van de legnesten zijn voor de eierband platen gemonteerd die met een lier omhoog kunnen. Hierdoor kunnen de leghennenhouders snel de nesten controleren.

 • Het is ook mogelijk om boven over het systeem te lopen. Het systeem is vrij open en ook de hekken tussen de compartimenten zijn open en daardoor is er veel overzicht en is controle snel uit te voeren.

 • De legnestbodems klappen ’s nachts omhoog, zodat de hennen niet in de nesten blijven zitten. De resultaten zoals legpercentage en voerconversie van deze vrije-uitloophennen kunnen goed concurreren met scharrelbedrijven, al geeft Schuttert aan dat de resultaten van dit koppel, mede door een IB-uitbraak niet helemaal naar wens verloopt.

 • Het aantal legnesten is gebaseerd op 40.000 hennen. Nu is er per 80 kippen een legnest en dat heeft als voordeel dat de pluimveehouders minder tijdgebonden zijn met het eieren rapen. „Als we een dag uit willen met de kinderen rapen we om 12.00 uur ’s middags alle eieren en kunnen met een gerust hart op pad tot de volgende morgen”, vertelt Anneke.

 • Voor elke eierverzamelband zijn camera’s gemonteerd, zodat Schuttert tijdens het rapen snel kan zien of er een kapot ei op de band ligt, maar ook snel een extra band kan inschakelen als er op een band even geen aanvoer van eieren is.

 • De aanschaf van de zeven camera’s was volgens Schuttert een hele investering, maar het levert elke dag plezier en geld op. „Als er een ei kapotgaat, besmeurt die andere eieren en deze eieren leveren als b-kwaliteit ei minder op”, legt Schuttert uit.

 • Op de monitor is duidelijk de aanvoer van de eieren te zien.

 • Johan en Anneke rapen altijd samen de eieren en zijn daar gemiddeld per ronde ongeveer twee uur per dag druk mee.

 • De eierautomaat is van Duitse makelij en speciaal gemaakt voor de verkoop van eieren. Per vakje is het bedrag in te stellen en de automaat wisselt ook geld.

 • De pluimveehouders zijn zeer educatief ingesteld. Op de zolder is een skybox die opengesteld is voor publiek. Daarnaast geven ze, tegen een kleine vergoeding, rondleidingen op hun bedrijf. Anneke is actief bij de stichting ‘Blij met een Ei’ en staat geregeld op een beurs de eieren te promoten en de mensen bewust te maken van het verschil tussen de diverse houderijsystemen.

 • De boerderijwinkel, ‘Groene Marke’ midden in toeristisch Ommen, loopt zo goed dat er iemand voor vier dagen in de week is aangenomen om in de winkel te staan. De overige tijd en klussen verdelen de tien ondernemers van de maatschap onderling.

 • In de boerderijwinkel zijn allerlei producten van de verschillende ondernemers te koop. Niet alleen eieren, maar ook groente en fruit en zuivelproducten. Elke ondernemer verkoopt zijn eigen ‘Vechtdal’-product in de winkel.

 • Doordat het bedrijf van Schuttert langs een fietsroute ligt, komen er veel campinggasten langs die daar de eieren kopen. De ondernemers zijn zeer tevreden over de opbrengsten van de eierautomaat, maar dit belet hun niet om verder te innoveren. Binnenkort is er ook Vechtdal Ei-room van eigen eieren in de automaat te koop.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gert van Drie

  De eierenautomaat is van Duitse makelij...welke leverancier en evt prijs.
  Verder wensen we jullie heel veel succes met het bedrijf en de Hyline Silver. Ik heb tevens nog een koppel gehoord met een hele forse productie daling door IB.

Of registreer je om te kunnen reageren.