Pluimveehouderij

Foto & video 3168 x bekeken 1 reactie

Een rondje door de kalkoenenstal

Gerald Arts heeft zo'n 8.000 kalkoenen in twee stallen. Hij controleert zijn dieren meerdere malen per dag, ook tijdens warme dagen. Zonwering en extra ventilatoren houden het klimaat in de stallen op peil.

Foto

 • Dagelijks maakt Gerald Arts (38) in het Limburgse Ysselsteyn twee of drie keer een controlerondje door zijn kalkoenstallen. De ondernemer heeft maximaal 8.000 hanen verdeeld in een opfokstal en afmeststal. Daarnaast heeft de Limburger een gesloten varkensbedrijf met 130 zeugen. De fotograaf van Pluimveehouderij mocht met hem mee tijdens de controle van de kalkoenen op een warme zomerdag.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: René Stevens

 • De controle begint met het bekijken van de gegevens van de voer- en wateropname en het klimaat. Een afwijkende water- of voeropname kan een teken zijn dat er een probleem is of gaat ontstaan. Per dag controleert Arts dat vijf tot zes keer. Hij gaat dan niet elke keer de stal in, maar krijgt via een blik door het raampje een indruk van de dieren in de stal.

 • Arts loopt standaard eerst bij de jongste dieren door de stal. De kuikens zijn hier ongeveer twee weken oud. De pluimveehouder let onder meer op hoe de kuikens op hem reageren, of ze een afwijkend geluid maken en beoordeelt de kwaliteit van de mest.

 • De kalkoenen krijgen hun voer uit voerpannen. In de opfokstal maakt Arts dagelijks de voerbakken schoon, omdat er strooisel en mest in kan liggen.

 • Ook de watertoren krijgt een schoonmaakbeurt: optillen, even het water rond laten draaien en uitkieperen in een emmer.

 • De kuikens hebben weer schoon voer en drinkwater tot hun beschikking.

 • In het voerhok staat een medicijnvat. Via dit vat kan Arts middelen aan het drinkwater toevoegen. Afhankelijk van wat hij in de stal ziet, verstrekt hij bijvoorbeeld zuren of extra vitaminen/mineralen aan de kuikens. Door direct actie te ondernemen via het drinkwater is het medicijnverbruik een stuk lager dan gemiddeld.

 • Na het verlaten van de stal met de jonge kuikens trekt Arts ander schoeisel aan en loopt hij naar de stal waar de hanen worden afgemest. De hanen zijn hier 14 weken oud. Ook hier let Arts goed op de dieren en de mest. De voer- en waterbakken worden niet meer dagelijks schoongemaakt, alleen als ze duidelijk bevuild zijn.

 • Aan de afmeststal zit een uitloop, een zogenoemde wintergarten. De kalkoenen hebben daardoor extra ruimte en kunnen overdekt buiten lopen.

 • Aan de buitenzijde van de wintergarten monteerde de pluimveehouder recentelijk een opdraaibaar zeil. Daarmee houdt hij de zon tijdens warme dagen uit de uitloop. Zonder zonwering hebben de kalkoenen last van de zon en gaan ze tijdens warme, zonnige dagen te vroeg naar binnen.

 • De grote kalkoenen kunnen in de wintergarten onbeperkt schelpengrid pikken. Dit natuurlijke gedrag van de dieren bevordert het vermalen van het voer in de maag. Bovendien krijgen ze zo extra calcium binnen voor een sterk gestel.

 • Ondanks de warmte buiten weet Arts het klimaat in de stal goed te regelen. Extra ventilatoren in de inlaat zorgen voor nog meer luchtverversing. De ventilatoren zijn schuin naar beneden gericht, waardoor de dieren extra verkoeling krijgen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  marian Claessens

  Hoi Gerald,
  We hebben even een rondje middels de foto's door jullie bedrijf gemaakt.

  Groeten Marian en John

Of registreer je om te kunnen reageren.