Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Trots op nieuwe vleeskuikenstal

Willy en Mari van den Heuvel in Heeswijk-Dinther (N.-Br.) mesten 110.000 vleeskuikens. De nieuwe stal vergroot hun bedrijf met 46.000 kuikens. Plannen voor twee stalverlengingen liggen al klaar.

Foto

 • Willy (56) en Mari (22) van den Heuvel in Heeswijk-Dinther (N.-Br.) mesten in maatschap 110.000 vleeskuikens. De nieuwe stal vergroot het bedrijf met nog eens 46.000 kuikens en daar blijft het niet bij. Plannen voor twee stalverlengingen liggen al klaar, waardoor het totaal op 180.000 vleeskuikens kan komen. Vader Willy hoopt dat zoon Mari de toekomst in kan met het bedrijf. ,,Ik had nog wel verder gekund met 110.000 kuikens, maar Mari heeft de ambitie om ervoor te gaan. Zoals mijn vader mij ooit op weg heeft geholpen, probeer ik er nu alles aan te doen om Mari een goede toekomst te geven.”

  Tekst en foto's: Fabian Brockötter

 • Het duurt nog drie weken alvorens de vleeskuikens arriveren, maar de familie Van den Heuvel is er bijna klaar voor. Met gepaste trots presenteren vader Willy, moeder Ria en zoon en beoogd bedrijfsopvolger Mari hun nieuwe vleeskuikenstal aan het publiek.

 • Eenvoudig, efficiënt en zonder al te veel toeters en bellen, dat zijn de kernwaarden van de nieuwe stal. ,,Je moet er op een degelijke manier vleeskuikens kunnen mesten”, vindt Willy. De maatschap groeit met de nieuwe stal met 46.000 dieren naar totaal 156.000.

 • Het is de zesde stal op het erf in Heeswijk-Dinther, na de eerste stallen uit 1968 groeide het bedrijf gestaag tot de huidige omvang. De laatste aanwinst, een stal voor 46.000 kuikens, had heel wat voeten in aarde. Toch laat Van den Heuvel zich niet afremmen. Sterker nog, een uitbreiding van twee bestaande stallen met een aanbouw van 20 × 35 meter staat al op papier. Er loopt een aanvraag met een uitbreiding tot 180.000 dieren.

 • De hele inrichting van de stal is oplierbaar, dat maakt het werk in de stal zeer efficiënt. Naast acht drinklijnen en vier voerlijnen springen de Wesselmann-heaters in het oog.

 • Om een ammoniakreductie in de nieuwe stal te realiseren installeerde Van den Heuvel Wesselmann-heaters. Helaas liep de erkenningsprocedure van het systeem enige vertraging op. De vergunning is dan ook verleend op basis van deels nog te installeren mixluchtkokers.

 • De Wesselmann-heaters zijn indirect gestookte heaters, dit in tegenstelling tot traditionele heaters. De verwarmingsbron staat buiten de stal. Cv-leidingen brengen de warmte via speciale onderhoudsvrije en brandveilige warmwaterconvectoren in de stal.

 • Nieuwsgierig testen collega-pluimveehouders de werking van de flash-luchtinlaatventielen. Vanwege brandweervoorschriften en de bijbehorende compartimentering overweegt Van den Heuvel om de ventielen te voorzien van een smeltbeveiliging. Zodoende kan brand minder snel overslaan naar de aangrenzende oudere stallen.

 • Een lekker kippetje gaat er bij de familie Van den Heuvel altijd in, ze staan voor de volle 100 procent achter hun product.

Fabian Brockötter

Eén reactie

 • no-profile-image

  who cares?

  En horrorstal nummero 10000000000000... wanneer leren jullie nou eens te gaan "boeren" op een diervriendelijke manier ipv "hoe snel kan ik geld" verdienen. Buiten het dierenleed smaakt het vlees nergens naar

Of registreer je om te kunnen reageren.