Pluimveehouderij

Foto & video 3426 x bekeken 1 reactie

Biologische kip in de wei

Dikkie van den Brandhof heeft in Ederveen (Gld.) met haar man Henk en zoon Henk jr. een gemengd bedrijf. Vijf jaar geleden bouwden ze een stal voor 12.000 biologische kippen.

Foto

 • Dikkie (56) van den Brandhof neemt de kippentak voor haar rekening. Haar man en zoon springen regelmatig bij. Het gemengde bedrijf ligt in een extensiveringsgebied en hierdoor was uitbreiding van de kippentak wel mogelijk, maar dan wel op een biologische manier. Ze doen zaterdag 6 juni voor het eerst mee aan de open dagen van biologische bedrijven.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • Een voorwaarde voor het biologisch houden van kippen is dat ze elke dag de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. Om 11 uur ’s morgens gaat het gordijn van de wintergarten computergestuurd omhoog en kunnen de kippen naar buiten. De kippen hebben graag bewolkt weer, ze rennen dan naar buiten.

 • De kippen hebben een buitenruimte van 5 hectare, dit houdt in 4,1 vierkante meter per kip. Omdat de eieren naar Duitsland afgezet worden voldoet Van den Brandhof naast de Skal-eisen ook aan de KAT-eisen.

 • Het is een mooi gezicht wanneer de kippen buiten lopen, een nadeel van buiten lopen is de kans op ziekten die zich door de lucht verspreiden. Ook blijven de ziektekiemen in plassen en in modder zitten en kunnen ze andere kippen en andere koppels besmetten. Dit koppel van 38 weken leeftijd ziet er nog uitstekend uit.

 • In de uitloop liggen houtsnippers. Omdat de kippen scherpe snavels hebben die niet gekapt zijn, is er meer kans op pikkerij. Buiten het hok en de wintergarten doen onder meer de houtsnippers dienst als afleidingsmateriaal om pikkerij tegen te gaan.

 • Volgens de KAT-eisen mogen er niet meer dan 3.000 kippen in een ruimte zitten, vandaar dat de stal bestaat uit vier afgesloten afdelingen. Ook in de uitloop zijn er netten geplaatst, zodat de kippen naar hun ‘eigen‘ afdeling teruggaan.

 • Aan een zijde van de stal is de wintergarten. In de wintergarten zijn kleine balen met biologisch natuurhooi gelegd als afleidingsmateriaal.

 • ’s Nachts zitten de kippen binnen op het volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. In het midden van de stal staan twee etages legnesten met de beunen ernaast. Aan de zijkanten van de stal staan de systemen, een met twee etages hoog, om aan voldoende zitruimte voor de hennen te komen.

 • In het midden van de stal zijn twee lagen met legnesten geplaatst. Het legpercentage van dit koppel Lohmann Brown Lite-hennen, afkomstig van broederij Verbeek, ligt op dit moment rond 96 procent.

 • De eieren van de kippen die veel buiten lopen zijn witter dan de kippen die minder naar buiten gaan. Er komen zelfs bijna witte eieren van de bruine kippen over de eierband heen. Van den Brandhof levert de eieren aan eierhandel Kwetters in Veen.

 • Minimaal een keer in de week komen ze de eieren ophalen. De eieren staan in een geconditioneerde ruimte op plastic trays.

 • De uitgelegde hennen worden via de leveranciersvereniging ‘Biomeerwaardekip’ afgezet en vermarkt als biologische kipschnitzel, kipburger en kipnuggets.
  Op de open dag, zaterdag 6 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur, kunnen boeren, burgers en buitenlui deze producten proeven en natuurlijk de kippen bekijken aan de Renswoudseweg 15 in Ederveen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Astrid

  Jammer genoeg geen reacties hier. Maar uw bedrijf verdient een dikke 10! Niet alleen is het vlees lekkerder van een biologische kip, maar ook het welzijn van de dieren staat meer voorop.
  Super!! Hopelijk volgen meer boeren, die niet alleen oog hebben voor het (smerige) geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.