Pluimveehouderij

Foto & video 4 reacties

Probleemloos mestdrogen

Marco en Chantal Peelen in het Limburgse Meerlo deden 11 jaar geleden mee aan het project ‘Het Zuivere Ei’. Een van de voorwaarden was een droogproces, wat nu nog steeds probleemloos draait.

Foto

 • Marco en Chantal Peelen, samen met de kinderen Indy en Fleur, houden in Meerlo (L.) 144.000 witte LSL Classic legkippen en 44.000 opfokhennen vanaf eendagskuiken. De kippenmest gaat vanuit de stallen naar twee bunkers waar de mest gedroogd en gepasteuriseerd wordt en daarna afgevoerd naar het buitenland.

  Foto’s Marco Peelen, tekst: Judith Waninge

 • De legkippen in drie leeftijden zitten in kooihuisvesting en verspreid over vier stallen, In 1998 is het bedrijf met 75.000 hennen uitgebreid met medewerking van het project ‘Het Zuivere Ei’. Door aan dit project mee te doen kon Peelen uitbreiden zonder aankoop van de benodigde rechten. Met wel de voorwaarde dat hij de mest, na een droogproces, minimaal 12 jaar naar het buitenland afzet.

 • Een voorwaarde voor afzet naar Frankrijk bijvoorbeeld is dat de mest gepasteuriseerd is, wat ook gebeurt tijdens het mestdrogingsproces. De mestdroogunit bestaat uit 2 bunkers, met elk een inhoud van ongeveer 375 kubieke meter. Per jaar voert Peelen ongeveer 1800 ton gedroogde mest af naar Duitsland en naar Frankrijk.

 • Op vaste dagen, maandag, vrijdag, woensdag, om de 4 of 5 dagen gaat de mest uit de stallen via de transportbanden naar een van de twee tunnels om gedroogd te worden.

 • De mest van alle stallen gaat via een stelsel van transportbanden naar een transportband die de mest automatisch in de droogtunnels draait. Via een luik bovenaan de bunker kan de pluimveehouder toezien op de verdeling van de mest.

 • De transportband die de tunnel in gaat verdeelt de mest automatisch en gelijkmatig in de tunnel. Het is belangrijk dat de nieuwe laag ‘natte’ mest goed over de al voorgedroogde mest in de tunnel verspreid wordt. Een te dikke of te natte nieuwe laag mest heeft kans dat het dicht slaat en de frisse lucht er dan niet meer doorheen kan zodat de mest niet goed droogt.

 • De tunnel is gemaakt van betonpanelen. Na droging krimpt de mest en staat er geen druk meer op de wanden. De verdeelband waardoor de nieuwe mest in de tunnel komt werkt volledig automatisch en draait ongeveer een nieuwe vlakke laag van twee meter dikte in de tunnel.

 • De mest broeit vanuit zichzelf tot een temperatuur van 45-50 graden, daarnaast droogt de mest door gemengde, gerecycled en frisse, lucht onder de mest te blazen. Na 2 tot 3 weken is een van de twee tunnels vol.

 • Deze ventilator gebruikt Peelen om de lucht onder de mest te blazen.

 • De lucht komt onder de mest door beluchtingsgaten in de vloer. Onder de vloer liggen buizen met gaten.

 • In de tunnels heerst onderdruk, hierdoor ontsnapt er geen lucht vanuit de tunnels naar de buitenlucht. De afgewerkte lucht die uit de tunnels komt gaat eerst door een luchtwasser die al het ammoniak uit deze afgevoerde lucht verwijdert. Het verdampte water uit de mest gaat vervolgens door de schoorsteen naar buiten.

 • Het systeem is zo opgezet dat alle mineralen behouden blijven. Het spuiwater, met al het stikstof vanuit de luchtwasser gaat weer over de nieuwe mest heen voordat deze in de tunnel komt. Zo blijft alle stikstof in de mest zitten.

 • Als de tunnel helemaal vol is, dan gaat de mest één uur naar een temperatuur van 70 graden Celcius, zodat de mest gepasteuriseerd is. De mest blijft nog een week nadrogen en heeft dan een drogestofgehalte van 85 procent.

 • Het droogsysteem is goed op elkaar afgestemd, in de periode dat er één tunnel vol is en leeggemaakt wordt, gaat de nieuwe verse mest in de tweede tunnel. Voordat deze tweede tunnel vol is moet de eerste tunnel leeg zijn. Peelen vertelt dat het drogen van de mest op deze wijze een duur systeem is, maar de goedkopere afzet naar het buitenland en de “gratis” pluimveerechten maken dit weer goed.

 • Met een verreiker laadt de pluimveehouder de mest vanuit de tunnels op de vrachtwagen.

 • Een vrachtwagen kan ongeveer 90 kuub mest vervoeren, wat ongeveer 30 ton weegt. Niet het gewicht, maar het volume is de beperkende factor bij deze gedroogde mest. In een volle tunnel zitten vier volle vrachtwagens mest die vooral naar akkerbouwers in Frankrijk en Duitsland gaan.

 • De gemiddelde gehaltes in de mest zijn hoger dan gemiddelde ‘natte’ pluimveemest, en zat in 2008 op 33 kilo fosfaat per ton en 39 kilo stikstof per ton. In totaal heeft Peelen 1800 ton gedroogde mest afgezet, dit aantal is door het droogproces weer minder dan op een gemiddeld bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  heel mooi allemaal.
  maar de mest kan toch ook zonder deze kosten de grens over

 • no-profile-image

  Rob

  Marco en Chantal
  Leuk om jullie zo in een reportage te zien.
  Goed om te ervaren dat er nog ondernemersgeest is.

 • no-profile-image

  hans

  mooi om te lezen dat jullie het bedrijf hebben voortgezet en dat de familie is uitgebreidt.
  gr hans van der mast

 • jeanjean

  Mr. en Mme Peelen,
  Produceer nog veel meer van die mest we hebben al duizenden tonnen gehad hier in de streek. Hou de prijs wel in de gaten

Of registreer je om te kunnen reageren.