Pluimveehouderij

Foto & video 971 x bekeken 2 reacties

Kuikenhouder kiest zijn mooiste foto's

Vleeskuikenhouder Jan Albers uit Westerbeek (N-B) heeft als passie natuurfotografie. Voor boerderij.nl/pluimveehouderij heeft hij een keuze gemaakt uit zijn beste foto's.

Foto

 • Regelmatig trekt de vleeskuikenhouder er met verrekijker, fotocamera en telescoopkijker op uit. Vogels en insecten genieten de speciale interesse van Jan Albers.

  (natuurfoto's: Jan Albers, portretfoto's: Jan Willem Schouten en Margot Albers, tekst: Hans Bijleveld)

 • Vaak is vleeskuikenhouder Jan Albers te druk met de vleeskuikens om veel tijd te besteden aan natuurfotografie, maar elke mestronde probeert hij er een dag voor in te plannen, wanneer de kuikens nog jong zijn.

 • Over Jan Albers’ passie is meer te lezen in de rubriek Passie in Pluimveehouderij 4 van 3 april 2009. Voor de website zocht Albers enkele van zijn mooiste natuurfoto’s uit. En geeft daarbij een toelichting.

 • „Een zeldzame sprinkhaan genaamd ’zuidelijk spitskopje’, druk eileggend, die ik aantrof in mijn eigen wilde bloementuin. Een mooie foto vanwege de zeldzaamheid. En technisch mooi gelukt vanuit lage positie. Gemaakt op 04-09-2007 in Westerbeek.”

 • „De indrukwekkende kever genaamd ’vliegend hert’. Indrukwekkend vanwege z’n grootte, zo’n 7 cm. Het is altijd een wens geweest om deze kever te zien, en helemaal om 'm mooi op de foto te krijgen. Gemaakt op 11-06-2008, locatie geheim, kever zelf ontdekt!”

 • „De klapekster. Moeilijk te benaderen om een foto van te maken, maar deze jonge vogel was zo nieuwsgierig en benaderde mij, op het goede moment, nadat ik mijn fotoapparatuur had opgesteld. Deze klapekster laat zich van zijn beste kant zien op een mooi takje met mooie, kleurige achtergrond. Gemaakt op 16-11-2007 op het Smakterveld, een natuurgebiedje tegen industrieterrein Venray.”

 • „Parende heideblauwtjes. Een mooie close-up, omdat de vlinders er qua compositie mooi op staan en geheel scherp afgebeeld zijn. Meestal lukt dat bij vlinders niet vanwege de diepte. Gemaakt op 18-06-2008 in natuurgebied De Stippelberg van Natuurmonumenten bij De Rips.”

 • „De bonte strandloper. Ik heb er een half uur over gedaan om de vogel voorzichtig te benaderen. Op het moment dat ik hem op 5 meter was genaderd en niet meer dichterbij hoefde te komen omdat ik dan de vogel niet meer scherp kon krijgen, liep de vogel naar mij toe om onder het statief door te trippelen. Alsof ik niet bestond. Deze ervaring, plus de tot in detail zichtbare vogel, maakt deze foto voor mij waardevol. Gemaakt op 21-09-2007 bij zandwinning De Kraaijenbergse plassen bij Cuijk.”

 • „Kraanvogels. Helemaal in m’n eentje bij 1.500 kraanvogels die zich in de morgenstond oppoetsen en uitrekken om de trek naar het zuiden te vervolgen na een nachtje in de Mariapeel nabij Deurne. Uniek en dit dan op de foto kunnen zetten zegt genoeg. Gemaakt op foto 28-11-2006 in de Mariapeel.”

 • „Een zwartkop. Een foto die in mijn ogen perfect is in compositie, lichtval, houding van de vogel en kleurenbalans. Gemaakt op 22-04-2007 in de Mariapeel.”

 • „Een recente close-up van een heikikker (mannetje). Normaal is het mannetje bruin net als het vrouwtje, maar enkele dagen per jaar tijdens de paringsperiode kleurt hij felblauw. Om dit te zien moet je timing perfect zijn. Ook de locaties moet je weten en dan maar zoeken. Dit jaar trof ik het met een ven waar wel zeker 500 gekleurde mannetjes zaten. Een onwetende wandelaar zou er geen één gezien hebben. Na tien minuten te hebben stilgestaan kwamen ze boven water en vervolgden ze hun bijna niet te horen gekwaak. Gemaakt 17-03-2009 in natuurgebied De Stippelberg van Natuurmonumenten bij De Rips.”

 • „Hagedis. Ik was maar wat blij om vlak bij mij een vliegende hagedis te zien landen die lang genoeg bleef zitten, pronkend met zijn gele keelflap, om er een foto van te schieten. Foto genomen van zo’n 10 meter afstand met behulp van de telescoop. Gemaakt op 06-08-2008 tijdens onze vakantie op Java, Indonesië.”

 • Jan Albers heeft zijn mooiste foto’s ook op zijn eigen website gezet. Kijk op de website van Jan Albers.

 • Op internet zijn ook de natuurwaarnemingen van Jan Albers te vinden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koen De Puysseleyr

  Mooie foto's. Groeten Koen.

 • no-profile-image

  mia hoeijmakers

  Hallo Jan, dat ik jou op deze manier nog een keer zie zeg! Prachtige foto's maak jij, ik heb echt genoten. Ga zo door en geniet!! Ik hoorde dit van Mariet. Heel veel plezier en succes in de natuur. Ik kijk uit naar je volgende foto's. Natuurlijk het allerbeste met ALLES. Groetjes Mia uit Lottum.

Of registreer je om te kunnen reageren.