Pluimveehouderij

Foto & video 3 reacties

Quality Time-stal geopend

Vermeerderaar Gerrit van den Berg uit Ane (Ov) hield donderdag 5 maart 2009 open dag in zijn nieuw gebouwde Quality Time-stal voor vleeskuikenouderdieren.

Foto

 • Rond 2.000 mensen bezochten de open dag in de allereerste stal met het Quality Time-concept, dat vermeerderaar Gerrit van den Berg samen met ASG-onderzoeker Rick van Emous bedacht. Aanwezige collega-vermeerderaars verwachten met de bedenkers dat het stalconcept voor vleeskuikenouderdieren leidt tot betere bevruchtingscijfers.

  (tekst en foto’s: Hans Bijleveld)

 • Gerrit van den Berg, hier in gesprek met een van de bezoekers, hield hiervoor vleeskuikenouderdieren in een Commune-stal. Maar hij behaalde daarin wisselende (bevruchtings)resultaten. Bovendien voldoet dat systeem niet aan de toekomstige eisen voor strooiselgebruik.

 • Het Quality Time-systeem, waarbij hanen en hennen maar een deel van de dag samen zijn (Quality Time), moet het paargedrag positief beïnvloeden (meer geslaagde paringen) en daarmee de bevruchtingsresultaten bevorderen. Op basis van enkele proeven op zijn eigen bedrijf, verwacht Gerrit van den Berg een twee procentpunt betere bevruchting.

 • Een oplierbaar hekwerk van gegalvaniseerd bouwstaal scheidt de hannen van de hennen. De hanen worden gevoerd in de ruimte achter het hekwerk langs de zijmuren. Pas in de namiddag, enkele uren nadat de hennen hun ei hebben gelegd, laat Van den Berg de hanen bij de hennen.

 • Voor de 2 meter brede beunen gebruikte Van den Berg de kooibodems uit de voormalige Commune-stal. Naast de beunen zijn kleine schotjes van betonplex geplaatst, om hennen een vluchtmogelijkheid te bieden tegen het soms agressieve paargedrag van de hanen. Het hoge strooiselaandeel (twee derde van het staloppervlak) is is bedoeld om het paargedrag te bevorderen, want de paringen vinden hoofdzakaelijk plaats in het strooisel.

 • Om het gebruik van de strooiselruimte (met vloerverwarming voor droger strooisel en daarmee minder ammoniakuitstoot) nog meer te bevorderen hangt er een automatisch graanstrooisysteem boven. De vloer van de strooiselruimte heeft vloerverwarming voor droger strooisel en daarmee minder ammoniakuitstoot.

 • In het dak van de 26 meter brede en 86 meter lange stal zitten 58 verduisterbare ramen, regelbaar met lamellen. Door deze 100 bij 120 cm grote ramen kan ultraviolet licht binnenkomen wat de dieren activeert. Bovendien kleurt daglicht de kam van de hennen mooi rood, wat attractief voor de hanen. Ook vervangt het daglicht deels het tl-licht, wat energiebesparing oplevert.

 • Twee hogedrukcentrifugaalventilatoren, voor elke beun één, blazen lucht in een beluchtingsbuis onder de legnesten om de mest onder de beun te drogen.

 • De nieuwe Quality Time-stal heeft ook een skybox die van buiten is te bereiken. Van hieruit kunnen bezoekers een blik werpen in de experimentele stal. Vermeerderaar Gerrit van den Berg is hiermee ook nog maatschappelijk verantwoord bezig.

 • ASG gaat onderzoek doen in de stal, waar op 16 maart het eerste koppel ouderdieren komt, 15.000 stuks. Vermeerderaar Gerrit van den Berg heeft nog twee andere (traditionele) vermeerderingsstallen (voor 3.000 en 12.000 ouderdieren) en een aparte stal voor opfok van bijplaatshanen.


  • Al eerder op boerderij.nl/pluimvee: Eerste Quality Time-stal bijna klaar

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  De stallen worden steeds luxer
  Zeker gebouwd door van pijkeren
  en ingericht door Agrotechniek

 • no-profile-image

  verweg overtal

  Hoe wordt er gezorgt dat alleen de haantjes achter het hek komen dan?

 • no-profile-image

  henk

  Hanen achter het hek dat regel je met het voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.