Pluimveehouderij

Foto & video 3 reacties

Terra-Sea-concept in innovatieve stal

Het Terra-Sea-concept is ontwikkeld door Jan en Eric van Zeeland in Gemert (N.-Br.), samen met Innoplus. Met de bouw van een nieuwe stal innoveren de Van Zeelands verder.

Foto

 • De bouw van de nieuwe stal voor 30.000 vleeskuikens van Jan (63) en Eric (31) van Zeeland is in volle gang. Begin mei komen de eerste kuikens in de geconditioneerde stal met vloerverwarming en warmtewisselaars. Boerderij.nl volgt de laatste loodjes van de bouw.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe stal is 82 meter lang en 20 meter breed. Aan een zijde, waar de lucht binnen komt, komen warmtewisselaars. Er is tijdelijk plastic gemonteerd tegen het tochten. Van Zeeland bouwt de stal in samenwerking met de aannemer en doet veel arbeid zelf.

 • De hele vloer heeft vloerverwarming. Onder de vloerverwarming is 10 centimeter tempex gelegd als isolatie. Bij de start van de koppel is hierdoor een vloertemperatuur van 34 graden te behalen.

 • De eerste tien dagen na opleg is het noodzakelijk om de vloer te verwarmen. Daarna leveren de kuikens warmte op die weer gebruikt kan worden voor het opwarmen van de binnenkomende lucht.

 • De lucht komt aan een zijde van de stal binnen, door de nog te plaatsen warmtewisselaars. De lucht warmt op of koelt in deze gang af zodat de totale ventilatiecapaciteit in de stal naar beneden kan. Per kuiken hoeft de pluimveehouder maar maximaal 2,5 kuub lucht te ventileren.

 • Het centrale afzuigkanaal bevindt zich, als gang, aan de andere kant van de stal. Deze is gebouwd om maximaal 75.000 kuub geventileerde lucht af te voeren naar de biologische luchtwasser die achterin de stal komt.

 • Het dak van de stal bestaat uit golfplaten met daaronder isolatie. Van Zeeland heeft hiervoor gekozen omdat niet alleen de welstandscommissie hiervoor een voorkeur heeft, maar ook omdat je hierdoor een vlak plafond krijgt. De binnenmuren van de stal, van sandwichpanelen, moet Van Zeeland nog plaatsen.

 • Eerst zijn de vloeren met vloerverwarming gestort, daarna stort de pluimveehouder een muurtje op de vloer. Bij het schoonmaken kan hij met de shovel tegen de muur aanrijden zonder dat deze beschadigt. Ook zijn er zo geen kieren waar mest en strooisel in kan blijven zitten. Die ontstaan als een betonvloer werkt onder invloed van koude en warmte.

 • De elektriciteitsleidingen voor onder meer de klimaatcomputers en lieren legt Van Zeeland van de ene zijde van de stal naar de andere, tussen de golf- en isolatieplaten door. De pluimveehouder koppelt de klimaatcomputer aan de Terra-Sea computer, die achter in de stal komen te staan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Wat zijn de kosten? Ik heb al wel gehoord dat het allemaal zo duur is dat het niet uit kan. Je bespaart misschien wel iets op de stookkosten maar de investering is zo gigantisch hoog dat er daarom nog niemand anders zo'n stal gebouwd heeft.

 • no-profile-image

  sjaak van Inno+

  de stal is m.b.t. investeringen duurder, echter het blijkt steeds meer dat een vleeskuiken bij een constant klimaat zoveel meer in zich heeft dat het de gezondheid, technisch en financieel resultaat ten goede komt. En dat kan in zo'n stal.
  Ook is gebruik gemaakt van bodemenergie en actieve koeling, waardoor de te installeren ventilatiecapaciteit met 66% vermindert, dus ook minder luchtreinigen is naar de toekomst heel gunstig.
  Momenteel zijn er al meerdere stallen in gebruik en het komende jaar worden er een aantal gebouwd.
  Een mooi geintegreerd stalsysteem met perspectief.

 • no-profile-image

  kippenboer

  Heb ondertussen ook het artikel in Pluimveehouderij gelezen. De € 0,14 betere winst per kuiken moet het systeem terug betalen. Bij de berekening heb ik zo mijn vraagtekens. Bij welk bedrijf op dezelfde locatie, met kuikens van dezelfde VB, met hetzelfde voer en managment en vergeleken met ook een nieuwgebouwde traditionele stal met bijv. mixlucht zijn deze cijfers bereikt? Ikzelf heb ook een nieuwe stal staan waar mijn stookosten (zijnde € 0,035) maar liefst € 0,04 lager zijn dan bij mijn oude stallen, daar kan ik geen € 0,03 meer op besparen. En elektra met al die pompen? Verder is mijn VC in de nieuwe stal 4 punten lager (= € 0,025). Dus ik zou in de Terra stal 16 punten beter moeten draaien als in mijn huidige nieuwe stal. Als u mij de helft garandeerd wordt mijn volgende nieuwe stal een Terra stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.