Pluimveehouderij

Foto & video 3273 x bekeken 1 reactielaatste update:12 okt 2012

Met nieuwe stal naar kwart miljoen kuikens

De nieuwe vleeskuikenstal van Johan Stoop sluit naadloos aan bij de zes andere stallen die hij al op het erf had staan. Het totaal komt daarmee op 260.000 kuikens. De nieuwe stal is voorzien van nieuwe technieken.

Foto

 • Johan Stoop (44) heeft in het Brabantse Raamsdonk een pluimveebedrijf met, zodra de nieuwe stal in gebruik is genomen, 260.000 vleeskuikens verdeeld over 7 stallen. Hij heeft 4 hectare grond in gebruik en voert granen van akkerbouwers uit de regio aan om te mengen met een kernvoer.

  Foto's: Peter Roek, tekst: Rene Stevens

 • De nieuwe stal (links op de foto) van Stoop sluit naadloos aan bij de 6 stallen die de ondernemer al heeft staan. Om gemakkelijk te kunnen blijven werken zijn alle stallen voorzien van globaal dezelfde installaties. Vanuit een centrale voerkeuken worden de voeders naar de zeven stallen gevijzeld.

 • De stal is opgetrokken uit elementen en voorzien van een strak afgewerkte vloer. In totaal biedt de nieuwe stal plaats aan 40.000 kuikens. Stoop laadt de kippen twee keer uit, waarna de achterblijvers geslacht worden op een gewicht van 2,8 tot 2,9 kg.

 • Als methode om de emissie te verlagen plaatste de pluimveehouder het Imago-systeem. Hierbij wordt stallucht over de strooisellaag geblazen waardoor de ammoniakemissie afneemt. In zijn andere stallen is Stoop nog niet zeker van de keuze voor dit systeem. Met name de investering en de energiekosten houden hem tegen.

 • Drie heaters verwarmen de stal. Deze propaangestookte warmtebronnen kennen een gesloten verbranding waardoor er geen CO2 en andere verbrandingsgassen in de stal komen. Door minder vocht verwacht Stoop een droger klimaat, met name de eerste twee weken.

 • De lucht komt binnen via zogenoemde Flash-ventielen in de zijgevels. Deze ventielen kennen een afsluitbare klep met daarachter lamellen die de lucht in de stal sturen. De klep opent automatisch, maar de lamellen moet de ondernemer een aantal keren per jaar met de hand verstellen. Stoop verwacht een betere sturing van de lucht dan met traditionele ventielen.

 • Boven elk inlaatventiel is een nozzle gemaakt voor de koeling van de lucht in de zomer. Ook aan de buitenkant van de stal is een leiding geïnstalleerd. De ervaringen in zijn andere stallen leren dat Stoop onder gunstige omstandigheden de temperatuur in de stal tijdens hete dagen met 8 graden Celsius kan doen dalen.

 • In de achtergevel zijn acht grote ventilatoren en drie gestuurde ventilatoren geplaatst. Samen kunnen ze maximaal 330.000 kuub lucht per uur uit de stal trekken. Dit is meer dan voldoende; de ondernemer kiest voor een beetje meer geld voor zekerheid mocht er in de zomer eentje uitvallen.

 • De Haikoo-voerpannen zijn ovaal en goed bereikbaar voor de kuikens. Stoop vindt het belangrijk dat de kleine kuikens niet in de voerpan kunnen komen. Uit ervaring weet hij dat de constructie van deze pan dusdanig is dat dit vrijwel nooit gebeurt.

 • Omwille van een grotere watergift zonder knoeien plaatste Stoop waterlijnen met een zogenoemde Spark-nippel. Deze nippel geeft 30% meer water dan een traditionele nippel wat volgens de ondernemer nodig is om een optimale groei te bereiken. Door de hoge wateropbrengst zijn geen 8 waterlijnen, maar slechts 6 lijnen nodig.

 • Elke stal is voorzien van de benodigde klimaatapparatuur. Via een elektronische koppeling kan Stoop overal via internet de gegevens inzien en indien nodig aanpassen.

 • De laatste hand wordt aan de inrichting van de stal gelegd. Vrijdag 18 december is de stal te bezichtigen van 13.30 tot 18.00 uur. Het bedrijf van Johan Stoop is gelegen aan de Dongeweg 3 in Raamsdonk (N.-Br.).

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Beekmans

  Fam. Stoop veel succes in jullie nieuwe stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.