Pluimveehouderij

Foto & video

Luchtwasser in opfokstal

Vleespluimveeopfokbedrijf Smeitink-Hoftijzer in Hengelo (Gld.) heeft een ton extra geïnvesteerd in uitbreiding: de nieuwe stal krijgt een luchtwasser.

Foto

 • De nieuwe stal voor 18.000 vleeskuikenopfokdieren van opfokbedrijf Smeitink-Hoftijzer is voorzien van een gecombineerde chemische luchtwasser die de ammoniak met 95 procent reduceert. In de stal zijn zeven ventilatoren met roestvrijstalen bladen gemonteerd die elk een capaciteit hebben van 20.000 kuub per uur en de lucht naar de luchtwasser afvoeren.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • Tijdens het schoonmaken van de stal en in de eerste weken na het opzetten is het mogelijk om een kunststof kap voor elke ventilator te plaatsen. Eerst draaien de ventilatoren op minimumventilatie en naarmate de ronde vordert kan de pluimveehouder een voor een de kappen weghalen.

 • De pakketten voor de gecombineerde chemische luchtwasser van Inno+ liggen buiten klaar. Door een fout in het vloerafschot van de ruimte loopt de montage een aantal weken vertraging op.

 • De pakketten van de luchtwasser komen tussen stellingen te staan. De eerste wand met pakketten waar water met zwavelzuur doorheen loopt is 18 centimeter breed.

 • De tweede wand met pakketten is 25 centimeter breed en hierdoor loopt alleen water om het stof en de rest zuur te verwijderen.

 • Een gestort muurtje van 30 centimeter hoog scheidt het water van de pakketten met en zonder zwavelzuur. Op dit muurtje, tussen de twee wanden met pakketten in, plaatsen de bouwvakkers een kunststof vloer. Hoftijzer verwacht dat hij elke twee weken de pakketten met stof zal moeten schoonspuiten. Of dit voldoende is zal aan het einde van de eerste ronde moeten blijken.

 • Boven op de pakketten komt een waterbak met kleine gaatjes, zodat het water gelijk verdeeld door de pakketten stroomt.

 • Onder de wand met pakketten is een rubberen flap gemonteerd. Deze flap moet voorkomen dat bij schommelingen in waterniveau de stallucht onder de pakketten doorgaat.

 • Een sensor meet onder andere de waterhoogte en de pH in de bak met waswater en zwavelzuur. Aan de hand van de resultaten ververst de luchtwasser het water in het chemische deel van de wasser met water uit het andere gedeelte. In het andere deel komt dan weer vers water.

 • In de technische ruimte is een put met een afvoer voor stofwater. Dit stofwater slaat de pluimveeopfokker op in een put.

 • Er is een aparte afvoer voor het stofwater uit het waterdeel en voor het spuiwater uit het chemische gedeelte van de luchtwasser. Het spuiwater gaat naar een opvangsilo van 70 kuub inhoud.

 • De luchtwasser is gedeeltelijk gesubsidieerd door de provincie Gelderland. Of de extra investering voor de luchtwasser van 100.000 euro gaat voldoen is nog afwachten. Er zijn tot nu toe nog geen resultaten bekend van andere opfokbedrijven met een luchtwasser.

Of registreer je om te kunnen reageren.