Pluimveehouderij

Foto & video 1994 x bekeken

Kalkoenenhouder begint met opfok leg

Bertus van Ingen uit De Glind (Gld) kreeg dinsdag 24 februari 2009 zijn eerste koppel leghenkuikens. Van Ingen was tot vorig jaar augustus kalkoenenhouder.

Foto

  • Dat ex-kalkoenenhouder Bertus van Ingen (46) nu opfokleghennen heeft ontvangen komt doordat hij blackhead kreeg onder zijn koppel kalkoenen. Dit is een besmettelijke, preventief noch curatief te behandelen ziekte. De uitbraak had desastreuse gevolgen: „Binnen twee weken waren alle hennen en 70 procent van de hanen dood.” Schade: ruim €130.000. Reden voor Van Ingen om na 19 jaar de kalkoenen vaarwel te zeggen, hoewel hij nu vrij is van die ziekte. „Het financiële risico is te groot.”

    (foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Hans Bijleveld)

  • Chauffeur Henk Nap van broederij Verbeek in Renswoude leverde dinsdagmorgen de eendagskuikens af. Van twee rassen: 35.000 Lohmann Brown en 22.000 Brown Nick.

  • Opfok van leghennen past volgens Bertus van Ingen het best naast zijn melkveetak. „Beter dan vleeskuikens waarbij je elke zeven weken moet afleveren en schoonmaken.” Van de vijf kalkoenenstallen (voor totaal 19.000 kalkoenen) werden er twee omgebouwd tot opfoklegstal en ingericht met het Jump Start-systeem van Vencomatic. De omschakeling gebeurde in nauwe samenwerking met Verbeek’s Broederij en Opfokbedrijven, Rijnvallei Diervoeder Adviesdienst Bedrijfsontwikkeling en Rijnvallei Bedrijfstechniek, dealer van Vencomatic. „De gemeente Barneveld was ook erg meedenkend.”

  • Bertus’ vrouw Ria (46) hielp mee met het lossen van de eerste eendagskuikens.

  • En ook zoon Mark (14) hielp mee. Net als trouwens de andere kinderen: Rob (18), Artin (16) en Natalie (13). Van Ingen: „Ze wilden er per se bij zijn, dus hebben we, als uitzondering, vrij gevraagd van school.”

  • Opfokbegeleider Ron Agterberg van broederij Verbeek mat via infraroodmeting de temperatuur van het kuikenpapier bij aankomst van de kuikens. „Voor een optimale opvang moet de ruimtetemperatuur 36 à 37 graden en de kuikenpapiertemperatuur minimaal 32 graden zijn.” Agterberg gaat Bertus van Ingen de komen de weken intensief begeleiden. „De eerste weken twee à drie keer per week. Dat ga ik afbouwen tot eens keer per twee weken na zes weken leeftijd. Of vaker, als dat nodig is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.