Pluimveehouderij

Foto & video 1744 x bekeken 2 reacties

Eerste hennen in Freilandstal

De eerste ronde leghennen zit in de geheel gerenoveerde volièrestal van Bennie en Klaas Veerman. Ze vertellen hun ervaringen tot nu toe.

Foto

 • Bennie (22) en Klaas (58) Veerman houden in Zuidwolde (Dr.) 23.000 Freilandhennen. Afgelopen jaar renoveerden ze de stal grondig. Alleen de spanten met het dak erop zijn blijven staan. De inrichting en wintergarten zijn geheel nieuw. De bouwwerkzaamheden hebben ze volledig zelf uitgevoerd.

  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Judith Waninge

 • De pluimveehouders hebben voor deze ronde gekozen voor de ISA Brown-hen omdat dit een sterke kip is. De extra toeslag bij de afzet van Freilandeieren via eierhandelaar Van Zetten in Ommeren begint bij 53 gram. De hennen zijn nu 43 weken oud.

 • De stal is 14 meter breed en 80 meter lang en 5 meter hoog. Alles is nieuw in de stal, zo staan er drie Natura C-2400-systemen naast elkaar. Twee systemen van het type 641 van 2 meter breed en een systeem in het midden van het type 941 van 2,5 meter breedte.

 • De twee systemen aan de zijkanten van de stal passen net onder het dak. “Achteraf is de stal te laag”, geeft Veerman aan. “We hebben in het begin moeite gehad om de frisse lucht goed over het systeem heen te loodsen, maar met hulp van een klimaatdeskundige loopt het nu goed.

 • Doordat het systeem bijna tegen het dak aan staat is op het plafond een oude mestband vastgemaakt. Op deze manier pikken de hennen niet de isolatie uit het dak.

 • De keuze voor stalinrichting van Big Dutchman was niet moeilijk voor Veerman. “Het materiaal is degelijk en we hadden er ervaring mee in de ‘oude’ stal”, vertelt Klaas Veerman. Het middelste systeem, type 941, is een halve meter breder dan de andere twee systemen. Alleen de installatie van het systeem is door Frilim gedaan, de overige bouwwerkzaamheden hebben de ondernemers zelf gedaan.

 • De twee systemen aan de zijkanten hebben de waternippels aan een buis gemonteerd. Dit is steviger dan aan het middelste systeem waar de lijnen om de 1,20 meter vastzitten.

 • “In het begin hadden de hennen moeite om op het systeem te komen en waren er te veel systeem- en grondeieren”, geeft Bennie Veerman aan. Hij is de eerste weken nog druk in de weer geweest om extra zitstokken te monteren.

 • Aan één zijde van de bestaande stal is een wintergarten gebouwd van ruim 7 meter breed. Veerman geeft aan dat de kippen nog wel te veel voor in de stal naar binnen gaan, zodat er in de voorste compartimenten meer hennen zitten dan in het achterste gedeelte.

 • De inlaatventielen zijn hetzelfde gebleven. Voor de uitbreiding van de stal heeft Veerman extra tweedehands ventielen bijgekocht.

 • De hennen krijgen vijf keer per dag een vrij luxe meel verstrekt via de voerketting. De hennen krijgen ’s avonds om 20.00 uur de laatste voerbeurt. Dan gaan om 21.30 uur gaan de lampen uit totdat om 5.00 uur 's morgens de lampen weer aan gaan. Tot 9 uur kunnen de kippen dan ongestoord een ei leggen tot de nieuwe voerbeurt begint. Hiermee probeert Veerman buitennesteieren te voorkomen.

 • Onder de kruising van de eierbanden heeft Veerman een bak gemonteerd zodat de rotzooi niet op de grond valt, maar in de bak.

 • De mest draait de pluimveehouder twee keer per week uit de stal. Deze mest is gedroogd met stallucht. De afvoerband van de mest komt uit in de wintergarten. “Hier zijn we zeer tevreden over: geen mest die buiten de stal komt te liggen of wegwaait.

 • De Freilandhennen gaan elke dag naar buiten. Als de zeilen opengaan is het dringen geblazen.

 • Het droog houden van de uitloop is met veel regen lastig. Veerman vertelt dat het loswerken weer als nadeel heeft dat de kippen dan heel diep gaan graven.

 • Binnen een paar minuten is een groot deel van de kippen buiten.

 • In de uitloop staan struiken voor schaduw en bescherming. Het gras dat in de uitloop staat is dit jaar al grotendeels opgevreten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  colin

  prachtig. zo horen kippen gehouden te worden!!

 • no-profile-image

  Hannes

  Helemaal mee eens, elke systeem kent vast zijn problemen.. maar als je die kippen in deze stal ziet krijg je metteen trek in een eitje;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.