Pluimveehouderij

Foto & video 7 reacties

Beste voerpan? Géén pan!

Gonja Hospers in Nieuw Buinen (Dr.) probeert op haar vleeskuikenbedrijf verschillende voerpannen uit. De goedkoopste oplossing is tot nu toe de beste: géén voerpan.

Foto

 • Gonja Hospers, columniste van vakblad Pluimveehouderij, heeft samen met haar man in Nieuw Buinen (Dr.) 129.500 vleeskuikens en 130 hectare akkerbouw. Om de voeropname van de kuikens in de eerste dagen hoger te krijgen, probeerde ze verschillende voerpannen uit. De dierenarts kwam met een oplossing om geen pannen te gebruiken, maar het voer op de grond te laten lopen.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Judith Waninge

 • Om de 10 voerpannen heeft Hospers een voerpan verwijderd, wel 50 per stal. Bij de voerpannen van Polem krijgen de kuikens tot 14 dagen leeftijd op deze lege plek het startvoer op de grond.

 • Elke keer dat de voerleiding loopt komt het voer ook door de opening in de voerleiding op de grond terecht. Een pvc-buisje van ongeveer acht centimeter is om de voerleiding geklemd. Door het pvc-buisje te draaien kan de pluimveehoudster handmatig de voergift op de grond stoppen.

 • Hospers geeft aan dat het in het begin wel wennen is om het voer op de grond te zien liggen, maar de kuikens eten het schoon op. Ligt er genoeg voer, dan schuift ze de pvc-buisjes voor het gat totdat de kuikens het voer op hebben.

 • Na een week bij de Minimax en tot 14 dagen bij de voerpan van Polem zijn de kuikens groot genoeg om uit de voerpannen te vreten. Dan is het verstandig om de pvc-buisjes voor de openingen in de voerleiding te draaien, zodat de kuikens het voer niet vermorsen.

 • De kuikens zitten nu een dag in de stal en bij het voer dat op grond ligt, zie je grote groepen kuikens vreten.

 • De eerste paar dagen moeten de kuikens in de voerpannen klimmen om te vreten. In één stal heeft Hospers Minimax-voerpannen van Roxell. Deze heeft twee openingen waar het voer in de pan komt. De kuikens komen de eerste week moeilijk in de pan.

 • Deze voerpannen van Polem zijn ondertussen tien jaar oud en aan vervanging toe. Deze voerpannen geven in de eerste 14 dagen duidelijk te weinig voer voor de kuikens.

 • Voordat er nieuwe voerpannen aangeschaft zijn heeft Hospers meerdere voerpannen uitgeprobeerd. Zo ook de HaiKoo van Roxell die er spectaculair uitziet, maar niet voldeed.

 • Ook de voerpan van Agromax heeft als test in de stal gestaan. Naast deze pannen zijn ook pannen van de leveranciers VDL en Chore Time uitgeprobeerd.

 • Als proef heeft Hospers een voerlijn aangesloten op de Butterfly-voerpan van Farmer Automatic. In deze pan morsen de kuikens later in de ronde de tarwe die door het voer is gemengd. De leverancier is bezig met een oplossing hiervoor. De zoektocht gaat verder naar de juiste voerpan van start tot eind.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marius Lamers

  Probeer ook eens de Hi-Lo pan van Cumberland eens werk er al 14 jaar met volle tevredenheid mee.

 • no-profile-image

  Dick

  Ik ben zelf erg tevreden over de BOKALAN pan, geen gril en de hoogte is gelijk aan de minimax.
  Door de eerste keer even de nivoschuif op te tillen komen de pannen tot de rand vol met voer. Al de eerste dag zie je kuikens in de pannen.
  Groeten,
  Dick Schieven

 • no-profile-image

  Philippe Keirse

  De test zegt enkel iets over de hoeveelheid voerderopname de eerste dagen van de ronde. Dan is inderdaad los voeder de beste optie. Alhoewel schimmelvorming hierbij een risico is wanneer het strooisel droog is.
  Wat in werkelijkheid telt in voerconversie over de volledige ronde en dan krijg je heel andere resultaten. Dan zijn er wel goede pannen op de markt.

 • no-profile-image

  harrie kocks

  Ik heb ook meerdere stallen met verschillende voerpannen. Sinds een jaar een stal met de butterfly en die bevalt me het beste. Lage rand voor kleine kuikens, goede voerverdeling, het probleem met de tarwe is mij nog niet opgevallen. Voor het evt. uithalen van restvoer en schoonspuiten van de pan,moet ik de eerste pan nog zien die zo gemakkelijk ECHT schoon te maken is.

 • no-profile-image

  boer

  De boer waar ik werk heeft zelfde pannen als in het plaatje. Als de kuikens komen ligt er 2 kruiwagens voer verdeelt door de stal op papier. (4 rijen) daarna moeten ze zich redden in de pannen en dat gaat prima.

 • no-profile-image

  Vierwind

  Wij werken al een aantal jaren met tevredenheid met de cablevey pan. uitstekende voerverdeling en makkelijk schoon te maken. Er zijn inderdaag veel goede pannen op de markt.

 • no-profile-image

  de kukenvriend

  Ik heb diezelfde ...............pn ook gehad, advies: ogenblikkelijk eruit gooien en hang er een goede pan onder want die zijn er inderdaad zat te ktijgen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.