Pluimveehouderij

Foto & video 1533 x bekeken

Volop kansen in Kazachstan

Nederlandse pluimveebedrijfsleven was van 31 oktober tot 6 november op handelsmissie in Kazachstan. De groep bezocht er onder andere een groot pluimveeconcern.

Foto

 • Kazachstan is een land in Centraal Azië. Het telt net als Nederland met 16 miljoen inwoners, maar is 80 keer zo groot als Nederland. De handelsmissie, georganiseerd door Dutch Poultry Centre en Kamer van koophandel Oost Nederland, had als doel matchmaking. De groep bezocht ook de Agro World beurs in Almaty en een pluimveebedrijf.

  Foto’s: Jans Hoekman (Oost NV), tekst: Menno Verbrugge (Verbeek’s Broederijen en Opfokbedrijven)

 • Leo Geilvoet (links) leidt de groep rond over pluimveebedrijf Bent, een groot stallencomplex uit de voormalige Sovjet-tijd dat nu eigendom is van Dilmiram Kuziyev, een goede vriend van president Nazarbajev van Kazachstan. Geilvoet woont al 12,5 jaar in Kazachstan en is sinds vier maanden aan Bent verbonden als adviseur/interimmanager.

 • Brigade No. 2, onderdeel van pluimveebedrijf Bent, bestaat uit 18 legstallen van 90 x 18 m. De helft hiervan is in gebruik. Elke stal huisvest 15.000 hennen op 3-etage mestbandbatterijen, vier hennen per kooi. In deze stal zitten net opgezette bruine hennen van 18 weken. Ze krijgen 18 uur licht, wegen 1.400 gram en vreten 87 gram voer per dag. Ze leggen nog geen eieren.

  In een andere stal ziten hennen van 28 weken, met een productie van 94 procent. In weer een andere stal zitten kippen van 60 weken met 88 procent productie.

  Voorheen had Brigade No. 2 Rodonit en Hisex Brown hennen, nu Lohmann Brown uit Rusland. Andere grote eierproducenten in Kazachstan produceren witte eieren.

 • De eieren uit de stallen die we bezoeken worden met de hand geraapt, maar we zien ook stallen met eierband en raaptafel. Het ziet er allemaal schoon en netjes uit. Bent produceert 25 miljoen bruine eieren per jaar.

 • Brigade No. 4 is een onderdeel van pluimveebedrijf Bent dat bestaat uit 12 vleeskuikenstallen met een totale capaciteit van 300.000 kuikens. Een deel van de kuikens zit op kooien, maar wij bezoeken een paar grondstallen. Onder meer een stal met 24.000 Hubbard Flex kuikens van zes dagen oud. De stal is ingericht met Big Dutchman voerpannen en drinknippelleidingen en heteluchtkanonnen, heeft inlaatventielen en ventilatoren in de nok. De stal is 18 x 93 m, dus er zitten 14,3 kuikens per m2. De kuikens op Brigade No. 4 worden gemiddeld op 42 dagen afgeleverd en hebben dan een gewicht van 1,9 kilo. De voederconversie is 1,9.

 • Bent heeft een voerfabriek die vijf jaar geleden is gebouwd door de Chinese firma Zhengchang Corporation. Hier wordt al het voer voor Bent gemaakt. Vooralsnog is het uitsluitend meelvoer, maar dit gaat binnenkort veranderen.

 • Bent heeft ook vleeskuikenouderdieren en een broederij met Petersime broedmachines. Daarnaast is er een eigen slachterij waar met een personeelsbestand van 55 mensen 5.000 ton pluimveevlees per jaar wordt geproduceerd. De slachterij is ingericht met een slachtlijn van Meyn uit 1995 met een capaciteit van 6.000 kuikens per uur. De slachterij werkt – als enige pluimveeslachterij in Kazachstan – met luchtkoeling. Maar er zijn ook twee shockfreezes van -38 ºC met een capaciteit van 45 ton per dag.

  De panklaarlijn ziet er netjes uit, er is zelfs automatische overhanging.

 • De aanvoer van de slachtrijpe kuikens gaat op Bent anders dan in Nederland. Met een trekker en aanhanger worden de kuikens aangevoerd. Vervolgens worden ze door een gat gegooid waarin een lopende band loopt die de kuikens naar de slachterij voert.

 • Na de ondergrondse aanvoer worden de kuikens in de slachterij opgehangen.

 • Bents pluimveeslachterij produceert een keur aan producten. De slachterij heeft een seperator en een worstafdeling waar per dag 2,5 ton verder verwerkte producten kunnen worden gemaakt. In rookkasten wordten kiprollades gedurende 2,5 uur gerookt in de rook van beukenzaagsel.

 • Koppen en looptenen op schaal. Die worden erg gewaardeerd door het deel van de bevolking dat uit Korea afkomstig is.

 • Sinds twee jaar is de totale productie van de slachterij Halal-gecertificeerd. De helft van de bevolking is Kazachstan is moslim.

Of registreer je om te kunnen reageren.