Pluimveehouderij

Foto & video

Veel papierwerk bij export kuikens

De familie Ahlers in het Duitse Vreden krijgt 67.000 vleeskuikens uit een Nederlandse broederij aangeleverd. De begeleiding is hetzelfde, de papierwinkel anders.

Foto

 • Zes jaar geleden bouwden Mechtild (39), Bernhard jr. (39) en Bernhard sr. (73) de eerste stal voor 30.000 vleeskuikens. Een tweede stal voor 35.000 vleeskuikens volgde dit jaar. Naast de vleeskuikens houdt de familie 1.500 vleesvarkens en heeft ze 78 hectare akkerbouw.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • In de nieuwe stal gaat nu de tweede ronde nieuwe kuikens. De stallen zijn warm gestookt om de kuikens te ontvangen. Op de bodem ligt gehakseld stro van graan dat Ahler zelf verbouwd op zijn akkerbouwland, wat typerend is voor Duitse pluimveehouders.

 • Op de broederij van Probroed & Sloot in Groenlo staat de geconditioneerde vrachtwagen al klaar voor vertrek. De kuikens zijn aan boord. Dit keer is het een korte rit naar Vreden (Dld.), maar voordat de vrachtwagen kan vertrekken moeten de exportpapieren bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn aangevraagd.

 • Een halfuurtje later komt de vrachtwagen op de locatie aan. De familie Ahlers heeft de twee vleeskuikenstallen gebouwd op vijf minuten fietsen van het woonhuis. De twee stallen zijn gebouwd met de typische Duitse rode bouwstenen en staan op een locatie zonder woonhuis.

 • De kuikens staan in compartimenten in de vrachtwagen. Elk compartiment is geconditioneerd, zodat de temperatuur en de luchtvochtigheid overal gelijk is.

 • De chauffeur laadt de kuikens snel uit en rijdt de kratten zo snel mogelijk naar binnen in de stal. Per krat zitten 90 kuikens die elkaar warm houden.

 • Doordat er gehakseld stro op de vloer ligt, is het flink duwen om de kratten achterin de stal te krijgen.

 • Ahler is vier dagen geleden aan het opwarmen van de stallen begonnen, zodat de vloertemperatuur rond de 28 graden ligt. De staltemperatuur is bij het opzetten ongeveer 34 graden. De adviseur van Probroed & Sloot geeft dan ook het advies aan de vleeskuikenhouder om in de toekomst de temperatuur iets te laten zakken bij het opzetten, zodat het prettiger is voor de kuikens en voor de medewerkers in de stal.

 • De hele familie helpt mee, ook opa van 73 doet niet onder voor de jongere generatie.

 • De nieuwe generatie helpt ook al een flink handje mee.

 • De kuikens verspreiden zich mooi over de hele stal. Dat geeft aan dat de stal overal even warm is. In de nieuwe voerpannen van LAE zit voldoende voer. Ook op het kuikenpapier ligt veel voer dat makkelijk bereikbaar is voor de dieren.

 • Naast de temperatuur is het belangrijk dat de minimum ventilatie goed is ingesteld. Zorg voor voldoende frisse lucht en voorkom tocht. Daarnaast is het belangrijk dat water en voer op korte afstand beschikbaar is.

 • De rand van het kuikenpapier in het midden van de stal is met wasknijpers aan de waterlijnen vastgemaakt. Zo is er ruimte om er met de karren door te rijden. Nadat alle kuikens in de stal zijn, gaan de wasknijpers los en kunnen de kuikens vrij rondlopen door de gehele stal.

 • Het zijn Cob 500-kuikens van jonge moederdieren. De kuikens zijn herkenbaar aan de zwarte stippen en hier en daar een zwart kuiken. De pluimveehouder heeft bewust voor deze dieren gekozen omdat ze vitaal zijn.

 • De opzet van kleinere kuikens vergt nauwkeurigheid qua temperatuur en voeding. De begeleiding vanuit Probroed & Sloot bestaat onder meer uit een vooroverleg met de pluimveehouder, zodat deze weet wat voor dieren er in de stal komen en hij de ventilatie en temperatuur hierop kan aanpassen.

 • In de nieuwe stal hangen twee gasheaters die de stal opwarmen. Deze stal werkt net als de oudere stal met inlaatventielen en lengteventilatie.

 • In de zes jaar oude stal hangen donkerstralers die voor de warmte zorgen. Een nadeel van deze buis is dat het aan de zijkanten van de stal altijd 1 of 2 graden koeler is dan in het midden. Daarom heeft de pluimveehouder in de nieuwe stal voor een ander systeem gekozen.

 • Typerend voor Duitsland is de hoeveelheid daglicht die in de stallen komt. Een overheidseis is dat 3 procent van het vloeroppervlak acht uur per dag van daglicht voorzien moet zijn.

 • De ramen in de stal zijn bij de opzet verduisterd. De pluimveehouder krijgt tevens een lichtschema mee van de broederij om hiermee optimale resultaten te halen met de dieren.

 • Ahler tekent na controle van de levering de formulieren voor ontvangst. De pluimveehouder krijgt tevens een paspoort waarin de gegevens, zoals entingen, van de moederdieren staan.

 • Naast de ontvangstpapieren is er een formulier waarop de pluimveehouder de managementgegevens van de eerste week kan noteren. Dit geeft de broederij extra informatie over de start van de kuikens. Op de ontvangstpapieren staan naast het aantal kuikens ook de gegevens van de moederdieren. Omdat de kuikens van Nederland naar Duitsland zijn gegaan, zijn ook de gezondheidsverklaringen van de VWA nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.