Pluimveehouderij

Foto & video 2532 x bekeken 1 reactie

Uitladen van scharrelleghennen

Medewerkers van een pluimveeservicebedrijf laden 34.000 Lohmann Brown Lite scharrelleghennen in de Farmer Automatic-stal van Johan en Henk Ravenhorst in Woudenberg (U.).

Foto

 • Leghennenhouders Johan en Henk van Ravenhorst in Woudenberg (U.) krijgen 34.000 nieuwe scharrelleghennen van het ras Lohmann Brown Lite geleverd door Verbeek’s broederij en opfokbedrijven. Zij kozen voor dit ras, omdat de vorige ronde van deze dieren goede resultaten opleverden. “De dieren haalden langdurig een legpercentage van boven 90 procent. We hebben ze tot 78 weken leeftijd aangehouden”, vertelt Johan van Ravenhorst. Een leghen kost ongeveer €4 per stuk.

  foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Derk Klein Kranenberg

 • Medewerkers van pluimveeservicebedrijf Willem Lokhorst laden de trolleys met leghennen uit de vrachtwagen op de laadklep.

 • Als de laadklep van de vrachtwagen vol is, gaat die omhoog om de leghennen naar de eerste verdieping van de stal te transporteren.

 • Een medewerker van Lokhorst kijkt van boven toe of het transport van de hennen goed loopt.

 • De trolleys met leghennen komen de scharrelstal binnen.

 • Een werknemer van het pluimveeservicebedrijf pakt de hennen uit de kratten op de trolleys.

 • Vervolgens krijgen de dieren een spuitje tegen Coryza. Dit is nodig, omdat er uitbraken van deze ziekte in Gelderland zijn.

 • Na het prikje tegen Coryza stuurt de uitlader de dieren in de richting van de volièrestal van Farmer Automatic. Van Ravenhorst heeft voor dit scharrelsysteem gekozen, omdat hij het een prettig systeem vindt voor de dieren en leghennenhouders. “Het systeem is goed overzichtelijk. Zodoende kan ik gemakkelijk controleren of alles goed is. De hennen vinden gemakkelijk hun weg in het systeem”, zegt hij.

 • Nadat de leghennen los zijn gelaten, moeten zij eerst even door de lucht vliegen naar het volièresysteem.

 • In het volièresysteem moeten de leghennen eerst nog hun weg vinden. Zij hebben in de middelste etage de beschikking over legnesten met rode flappen ervoor. Bij de legnesten is een drinklijn met cupjes om het morsen met water te voorkomen. Na het drinken kunnen de hennen zodoende meteen een ei in het nest gaan leggen.

 • De voerlijnen zitten op de onderste en bovenste etage. Van Ravenhorst heeft de lichtslangen na de vorige ronde vervangen door LED-lichtbuizen. Zijn hennen pikten de lichtslangen kapot.

 • Johan van Ravenhorst laat strooisel uit zakken op de vloer van de stal vallen. Door de aanwezigheid van dat strooisel moeten de net aangekomen leghennen zich snel op hun gemak voelen in de nieuwe stal. Die is met precies hetzelfde scharrelsysteem uitgerust als in de stal van opfokker Van Kampen in Randwijk.

 • Vervolgens verspreidt Van Ravenhorst het strooisel met zijn laarzen.

 • Nadat de stal gevuld is met de nieuwe leghennen, keert de rust terug. De hennen zullen binnenkort eieren gaan leggen. De IKB-waardige eieren verkoopt Van Ravenhorst aan eierhandel Van Raai in Woudenberg. Hij heeft daarmee leveringsafspraken voor één legronde op basis van de wekelijkse eierprijs van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders

Eén reactie

 • no-profile-image

  Joop

  Goede degelijke handschoenen! zeker verkregen op ()?? website verwijderd, als je reclame wilt maken bel dan maar 0314-349867. (RB)

  gr, Joop

Of registreer je om te kunnen reageren.