Pluimveehouderij

Foto & video 29 reacties

Diervriendelijke konijnenstal

Harald en Ina Eeftink in Notter (Ov.) bouwden twee oude konijnenstallen en één vleesvarkensstal om tot diervriendelijke konijnenstallen met balkons en matten voor 1.700 voedsters.

Foto

 • Harald (36) en Ina (47) Eeftink in Notter (Ov.) bouwden twee oude vleeskuikenstallen en één varkensstal om tot diervriendelijke konijnenstallen voor 1.700 voedsters. Zij investeerden daarvoor €325 per plaats. De stallen voldoen aan de nieuwste welzijnseisen. De voedsters hebben de beschikking over 4.500 vierkante centimeter en een balkon ofwel opspringplank.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Derk klein Kranenberg

 • De familie Eeftink fokt de voedsters zelf op. Daardoor daalt de kostprijs van de vleeskonijnen. De opfokkonijnen zijn gehuisvest in een verbouwde vleesvarkensstal. De mest in deze stal valt in een mestput.

 • De dragende en zogende voedsters zitten in de twee verbouwde vleeskuikenstallen. De kooien zijn gemaakt van roestvrij staal en afkomstig van de Franse fabrikant Chabeauti. De stalen draden van de bodem van de kooien zijn 3,02 millemeter dik. Dat voorkomt problemen met de voetzolen. Poolse medewerkers schroefden de kooien in elkaar.

 • De dragende konijnen hebben een nestkast tot hun beschikking voor het werpen van de jongen. Zij werpen gemiddeld 7,3 keer per jaar met 10,5 jongen per worp. Die nestkast kan via een rond luik geopend of gesloten worden.

 • De nestkast in open toestand.

 • De nestkast in gesloten toestand.

 • De voedsters kunnen zich even aan de zorg voor hun jongen onttrekken door op het balkon of opspringplak te springen.

 • Voor het verbeteren van het welzijn van de voedsters kan de familie Eeftink matten in de kooien leggen.

 • Voor het verplaatsen van de voedsters met hun jongen gebruikt de familie Eeftink een kar op wieltjes. De voedster komt bovenin die kar en de jonge konijnen daaronder.

 • Met een barcode aan de voorkant van elke kooi en een scanner kunnen Harald en Ina Eeftink de technische resultaten per voedster bijhouden.

 • Op een beeldscherm van de scanner verschijnen allerlei gegevens van de voedster, zoals de werpdatum en het aantal levend geboren jongen.

 • De voedsters krijgen hun voer van fabrikant Victoria via een voerbak in het midden van hun kooi. In de voerbak komt het voer voor vier voedsters.

 • Het voer komt in de bakken via de voerautomaat in de gang van de stal.

 • Elke stal heeft twee voersilo’s. De familie Eeftink voert haar konijnen drie soorten voer (fok-, speen en afmestvoer).

 • De jonge konijnen worden 30 dagen na hun geboorte gespeend. De jongen blijven in hun kooi, waarin ze geboren zijn en de voedster verhuist na de andere kant van de stal om opnieuw jongen te werpen. De familie Eeftink insemineert alle 1.700 voedsters elke zes weken in één keer tegelijkertijd. Dat doet zij met vier man.

 • De vleeskonijnen kijken nieuwsgierig uit hun kooien. De mestperiode duurt elf weken. Dan hebben de dieren een levend gewicht van 2,5 tot 2,8 kilo. De familie Eeftink levert elke zes weken vleeskonijnen af aan de Belgische slachterij Lonki.

 • Een mestschuif schuift de mest van het begin naar het eind van de stal.

 • Aan het eind van de stal komt de mest in een goot terecht. Via deze goot gaat de mest naar buiten in een gereedstaande container. In de stallen voor de voedsters en vleeskonijnen zijn geen mestputten aanwezig, omdat zij in verbouwde vleeskuikenstallen zitten.

 • De oude ventilatieluiken aan de zijkant van de vleeskuikenstal zijn dichtgemaakt met purschuim. Zodoende kan er geen lucht meer via deze luiken in de stal komen. De lucht komt via het plafond binnen.

 • Verse lucht komt in de stal via kleine gaten in het plastic plafond. Vlak onder dit plafond zijn draden aanwezig om het doorzakken van de plastic platen in de zomer te voorkomen. Deze platen zakken anders door bij warm weer.

 • Ventilatoren aan het eind van de stal zorgen voor de afvoer van de lucht uit de stal.

 • Een klimaatcomputer in de gang van de stal zorgt voor de aansturing van de verse lucht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Goossens

  Ik ben er zeker op de open dag!
  heb gisteren de uitnodiging binnen gekregen.

 • no-profile-image

  anja voshart

  Ik heb een dochter van de vorige eigenaren en ben blij dat de Fam Eeftink het bedrijf verder mag runnen met konijnen .
  Harald en Ina sucses & plezier ermee !

 • no-profile-image

  erwin

  zeer mooie hokken en dat RVS zal vast ook goed werken

 • no-profile-image

  erwin

  een vraagje is er ook nog een opendag en zoja wat is de datum en mag iedereen daar naar toe

 • no-profile-image

  ouders uit nijverdal

  Wij zijn erg trots op jullie keihard gewerkt samen . en nog heelveel geluk.

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  De open dag van de familie Eeftink is alleen bestemd voor uitgenodigde konijnenhouders op zaterdag 14 november van 11.00 tot 16.00 uur. Veehouders uit andere sectoren dan de konijnenhouderij zijn niet uitgenodigd.

 • no-profile-image

  erwin

  dat vind ik jammer want kom zelf ook uit die sector dus leek het me wel mooi op daar te kijken

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  Misschien kun je een uitnodiging krijgen van de familie of mengvoerfabrikant Victoria. Derk

 • no-profile-image

  erwin

  we zijn geen klant bij victoria

 • no-profile-image

  Joep Koenen

  Harald en Ina ontzettend veel succes met jullie moedige initiatief.
  Joep

 • no-profile-image

  greetje pomp

  ben heel trots op jullie! succes!!

 • no-profile-image

  Hans de Groot

  Sorry hoor... maar mag ik vragen wat er diervriendelijk aan deze konijnenhel is? Voedsters zitten met meerdern in kleine kooitjes van draadgaas. Slecht voor de poten en verre van comfortabel. En dan zijn er nog mensen die trots zijn op dit wanstaltige bouwsel ook.
  Prima dat je konijnen voor de slacht wilt fokken, mijn ding is het niet maar er zijn schijnbaar nog mensen die hier hun brood mee willen verdienen. Maar houd alsjeblieft op met dit soort veefabrieken "diervriendelijk" te noemen. Op die manier besodemieter je de consument en nog erger, het dier. Dit is niets meer en niets minder dan een zeer dieronvriendelijke tak van de bio-industrie.

 • no-profile-image

  Goossens

  Kijk eens naar de foto's, Met je kleine draadgazen kooitjes had je in de jaren 90" maar mee aan moeten komen! Hier is zelfs al een plastick plaatje aangebracht.
  Maar goed, ieder zo zijn beeld.

 • no-profile-image

  Hans de Groot

  @Goossens, Deurne.
  In de jaren 90 werden de kooien ook niet diervriendelijk genoemd mijn beste. En nu wel en dat zijn ze natuurlijk niet. Zelfs niet met "zelfs al een plastick plaatje". Ieder zijn beeld ja, inderdaad. Maar als je na het zien van de foto's deze stal met droge ogen "diervriendelijk" durft te noemen ben je echt ziende blind!

 • no-profile-image

  Harald en Ina

  Aan Erwin,

  Je bent bij deze uigenodigt.

 • no-profile-image

  erwin

  heel hartelijk bedank voor de uitnodiging aleend wat is jullie adres

 • no-profile-image

  ina

  Erwin, mail maar even naar haraldeeftink@hotmail.com . Geef ik het adres.

 • no-profile-image

  Nienke Zwart

  Hoe kunnen jullie hier dag in dag uit naar kijken. 1700 voedsters en duizenden jongen die zich amper kunnen bewegen. Die nooit hebben geweten hoe het is om konijn te zijn, nooit hebben gerend nooit hebben gespeeld, nooit buiten zijn geweest nooit............
  Hoe kunnen jullie hier dag in dag uit naar kijken.............

 • no-profile-image

  anja

  Wat heeft iedereen het over de welzijnseisen van konijnen?? Dat hokjes te klein zijn?? Kijk eens bij een concert hoeveel mensen daar op een vierkante meter staan of in een theater.
  Of zijn dieren tegenwoordig belangrijker geworden dan mensen?

 • no-profile-image

  Hans de Groot

  Ach Anja uit Brabant toch.... dacht jij nou echt dat al die duizenden dieren in de bio-industrie zelf gekozen hadden voor dat leven? De mensen die naar een concert of naar het theater gaan doen dit namelijk wel. En die zijn er na een paar uur ook weer vanaf. Dat zijn de dieren in de bio-industrie niet, die zitten er hun hele (korte als ze geluk hebben) leven aan vast helaas.
  Dus ja; dieren zijn inderdaad belangrijker dan sommige mensen....

 • no-profile-image

  Alex

  Diervriendelijk? Wat een gotspe! Hoe dúrf je dat woord in de mond te nemen als je die afgrijselijke foto's ziet. Dat bewijst weer eens dat dit soort onmensen dieren beschouwen als producten en dingen, in plaats van als levende wezens met bewustzijn en gevoel. Dit is een regelrecht konijnenconcentratiekamp, net zo erg als bio-industrie is voor kippen en varkens. Dat dit anno 2009 nog in Nederland voorkomt laat eens te meer zien dat een Partij voor de Dieren keihard nodig is. De eigenaren van deze dierenhel zullen vast op die partij stemmen die altijd de mond vol heeft van normen en waarden, fatsoen moet je doen en rentmeesterschap. Inderdaad: de Consequente Dieren Afbeulers.

 • no-profile-image

  J. van der Weide

  Jammer, een gemiste kans het lijkt zo simpel maar... helaas. Dit is dus absoluut niet diervriendelijk, vraag een kleuter een konijnen hok te ontwerpen dan heb je wellicht een beter resultaat. Hebben deze mensen wel eens naar een legbatterij gekeken? En zich af gevraagd waarom de consument dit niet meer wil. Het lijkt mij trouwens veel leuker boeren als je de dieren een leuker leven kunt bezorgen.
  Afbreken die hokken en het nog eens proberen.

 • no-profile-image

  erwin

  alles zag er zeer mooi uit en goed

 • no-profile-image

  greetje pomp

  bedankt voor de rondleidingen harald en ina! ik heb er veel van opgestoken en vond het er mooi uitzien.ook aan de kinderen bedankt natuurlijk voor hun hulp! dat de konijnen de hele dag rustig waren vond ik heel bijzonder, had ik niet verwacht.een teken dat ze het toch naar hun zin hebben.ook het proeven was voor mij even een stap, maar moet toegeven dat het lekker was.succes verder.

 • no-profile-image

  Goossens

  Mooie dag geweest ja!, Ondanks zijn er dus nog steeds mensen zoals hieronder die denken dat alle konijnen 'lijden'.

  aub zoek een anderen hobby dan op BOERDERIJ reactie's gaan plaatsen.

 • no-profile-image

  nijntje

  Vreselijk! Ongelofelijk dat die konijnen zo moeten 'leven'... Hoe kunnen mensen zo dieren mishandelen! Haal alsjeblieft dat woord 'diervriendelijk' weg, want dat slaat natuurlijk nergens op. Kijk eens op www.konijnen.nl hoe konijnen behoren te leven.

 • no-profile-image

  Erica

  Jammer, gemiste kans. Verdiep je eens werkelijk in het konijn en zijn noodzakelijke levensomstandigheden en probeer het dan nog eens (liever helemaal niet natuurlijk). Voorlopig dat diervriendelijk maar weglaten.

 • no-profile-image

  Thaily

  Dit is inderdaad een jammerlijk gemiste kans. Het is beter dan de gangbare manier van vlees konijnen houden, maar die is dan ook barbaars.
  Het feit alleen al dat ze op een tralie bodem zitten, waar veel konijnen tenen en poten breken. Een vaste bodem is arbeidsintensiever om schoon te houden, maar zou een heel groot verschil maken voor de levens kwaliteit van die konijnen. Want konijnen met gebroken botten krijgen natuurlijk geen kostbare medische zorg, en zo moeten ze alsnog een lijdensweg doorstaan tot hun slacht.
  Ik hoop maar dat er een stijgende lijn blijft in het verbeteren van deze verblijven.

 • Tijs 1

  Soms kun je maar beter niet naar mensen luisteren.
  Ik vind het er goed uit zien als je kijkt naar sommige andere mesterijen. Veel succes.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.