Pluimveehouderij

Foto & video 5 reacties

Stroregen in de eendenstal

Op het eendenbedrijf van Marco van Veldhuisen is een verse laag stro belangrijk om de kwaliteit van de veren goed te houden. Elke dag laat een apparaat in de nok van de stal het daarom stro regenen.

Foto

 • Marco van Veldhuisen (35) heeft in Biddinghuizen (Fl.) een eendenbedrijf met 36.000 eenden, verdeeld over twee leeftijden. Elke maand levert hij circa 18.000 eenden af aan de slachterij van Duck-to-farm in Ermelo. De ondernemer heeft naast zijn eendenhouderij een commerciële functie als verkoper van melkrobots.

  Foto's: Ton Kastermans, tekst: René Stevens

 • Marco van Veldhuisen bouwde afgelopen jaar een nieuwe eendenstal. Helemaal onbekend was hij niet met die houderijtak, want zijn broer heeft vlakbij een melkveebedrijf met daarbij 6.000 eenden.

 • Van Veldhuisen heeft eenden in twee leeftijdsgroepen. Op dit moment zijn de jongste eenden vijf dagen oud.

 • De oudste eenden op het bedrijf hebben nu een leeftijd van vijf weken. Bij een leeftijd van zes tot zeven weken gaan ze naar de slachterij.

 • Elke ochtend maakt Van Veldhuisen zijn controlegang langs de eenden. Het strooien van stro is een vast ritueel. Daarvoor heeft hij in de nok van de stal een stroverdeelsysteem geïnstalleerd.

 • Dagelijks een verse laag stro is belangrijk voor de kwaliteit van de veren. Voor die kwaliteit betaalt de afnemer namelijk. Ook de stal goed droog houden is daarom belangrijk. Eenden zijn watervogels en zijn gek op vochtige plekken in de stal. Een goed droog stropak voorkomt kwaliteitsverlies.

 • Per strooibeurt gaan er twee grote pakken stro doorheen. De stroverdeler bestaat uit een bodemketting die de pakken stro naar de verdeler vervoert. Twee grote vijzels met messen plukken de pakken uit elkaar. Het stro valt vervolgens op twee grote schotels, die het stro over de hele breedte van de stal verdelen. Het regent dan stro, aldus de eendenhouder.

 • Met een afstandsbediening zet de ondernemer de stroverdeler in werking. Hij kan daarmee ook de snelheid instellen en de afgifte door de aanvoersnelheid te veranderen. Eventueel kan hij de schotels dezelfde kant op laten draaien om aan één kant van de stal te strooien.

 • Hoewel de machine net werkt levert, loopt Van Veldhuisen er tijdens het strooien altijd met de hand met een riek door. Met name bij de drinknippels is het belangrijk dat er voldoende stro ligt. Ook kan de eendenhouder eventuele hopen beter verdelen. Tijdens deze rondgang voert hij tevens de controle bij de eenden uit.

 • Het stro is afkomstig van het eigen land en van akkerbouwers uit de buurt. Dit jaar kochten hij en zijn broer samen circa 850 grote pakken stro van in totaal 120 hectare graanteelt. De strokwaliteit is belangrijk. Het liefste heeft Van Veldhuisen stro dat even op het land heeft geleten, waardoor het wat verduurd is en de waslaag gebroken is. Het stro kan daardoor beter vocht opnemen.

  Aan het einde van de mestperiode zet de ondernemer de stromest af bij akkerbouwers in de buurt, het gaat weg voor export en naar een vergister in Zeewolde. Stromest van eenden is daar geliefd door het grote energieleverend vermogen.

 • Een eend is volgens Van Veldhuisen een makkelijk dier en een stuk sterker dan een vleeskuiken. Het klimaat instellen is een precies klusje. Afwijkingen in het stalklimaat leiden bij eenden, in tegenstelling tot vleeskuikens, overigens niet zo snel tot problemen.

 • De nieuwe stal lijkt op een stal voor vleeskuikens en is voorzien van leidingen met drinknippels, voerbakken en indirecte verwarming. Vloerverwarming brengt de warmte dichtbij de eendjes.

 • Indien nodig, kan Van Veldhuisen medicijnen verstrekken via drinknippels. Tot op heden heeft de eendenhouder de apparatuur echter nog niet nodig gehad. Ook preventieve behandelingen komen weinig voor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas

  Krijgen die beesten zo niet veel stof binnen?
  Dan beschadig je de luchtwegen en is er een vergrote kans op luchtweginfecties.

 • no-profile-image

  eendenhouder

  wat wil je eraan doen om ze minder stof binnen te krijgen. om ze allemaal stofkappen op te doen elke dag? dan mag jij komen helpen om ze op te doen en weer af te doen.

 • no-profile-image

  Stof

  Ik denk dat die eenden het stof wel 8 weken kunnen uithouden. Maar die (. . . .) eh eendenhouder die elke, dag in dag uit stro verdeeld op het meest stoffige moment in de eendenstal, zonder (zichtbare) adembescherming. Die zet zijn eigen gezondheid op het spel. Stoflongen krijg je maar 1 X en zijn leeftijd is nog geen 67 jaar. (AOW)
  “Stof pak ’t aan”

 • no-profile-image

  melkboer

  Hoezo stof ,het is geen stroblazer.
  Als ik dit op de foto zie is er niks aan de hand.
  Dit principe is juist om het stof tegen te gaan.
  Een kennis van mij heeft niet voor niks zijn blazer geruild voor zo,n apparaat.

 • no-profile-image

  eendenhouder

  melkboer, het is inderdaad geen stroblazer. Maar er komt zeker wel stof uit als je met dit systeem strooit. wij hebben ook zo'n systeem thuis. Als je een stal instrooit is het soms erg mistig in de stal en dat komt door het stro. dus ben het niet met je eens dat er geen stof vanaf komt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.