Pluimveehouderij

Foto & video 846 x bekeken 3 reacties

Meerdaagse kuikens technisch en economisch beter

Standaard gaan de pasgeboren kuikens op hun eerste levensdag naar het mestbedrijf. Broerderij Unibroed Van Lith fokt ze de meest kritieke eerste drie dagen op waardoor het resultaat in de mesterij verbetert.

Foto

 • Eendagskuikens zijn uitermate kwetsbaar, vandaar dat Unibroed Van Lith de zorg van deze kuikens de eerste drie dagen op zich gaat nemen. Na uitkomst worden de dieren in het Hatchbrood-systeem geplaatst en kunnen ze onder optimale condities meteen beschikken over voer en water.

 • Op het moment dat de kuikens uit hun ei komen, door nieuwe broedmachines van Hatchtech in Veenendaal dichter bij elkaar dan traditioneel, worden de dieren overgeplaatst in het Hatchbrood-systeem. Daarvoor zet het personeel ze op dit moment nog handmatig over van de broedkratten in kratten die aan beide zijden zijn voorzien van automatisch afgevulde voerbakken. Het overplaatsen zal binnenkort ook automatisch gaan. De bakken worden vervolgens gestapeld in rolcontainers die in het systeem verdwijnen.

 • In het systeem zitten watergootjes gemonteerd die exact passen in een uitsparing in de kratten. De kuikens duiken meteen op voer en water, waarmee grote winst wordt behaald vergeleken met de traditionele situatie waar de kuikens pas na transport naar de pluimveehouder over voer en water kunnen beschikken. Een periode die soms wel 36 uur kan duren. In deze periode groeien de kuikens niet en kan immuunsysteem zich ook niet optimaal ontwikkelen.

 • Als het aan Unibroed ligt, houdt de kwaliteitsslag niet op als de kuikens de broederij verlaten. Manager Frank de Louw: ,,Ik zie graag dat er een continu proces van samenwerking en afstemming gaat plaatsvinden tussen vleeskuikenhouder en broederij.’’ De manager vindt dat ook bij de pluimveehouder een en ander zal moeten veranderen om de meerdaagse kuikens inderdaad technisch beter te kunnen laten presteren.

 • De meerdaagse kuikens zijn ongeslepen diamantjes. Inmiddels is Unibroed zover dat ze weet waar ze moet vijlen. Dat slijpen tot edelstenen moeten ze wel samen doen met de pluimveehouder.

 • Pluimveehouder Peter Meijer in Nuenen ontvangt 22.000 meerdaagse kuikens van Unibroed. Door gebruik te maken van deze kuikens kon een van zijn stallen een paar dagen langer leegstaan voor reparatiewerkzaamheden en kon hij op zijn hele bedrijf met een mix van eendagskuikens en meerdaagse kuikens toch met een één leeftijdsysteem blijven werken.

 • De meerdaagse kuikens vragen om een iets ander management. De kuikens zijn iets verder in hun ontwikkeling en dat vraagt niet alleen om een andere staltemperatuur, maar vergt ook meer aandacht voor toegang tot de voerpannen. In het Hatchbrood-systeem eten de kuikens uit een bakje aan de zijkant. Ze moeten dus even wennen aan de pannen.

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Wat een voervermorsing op de laatste foto!!! Ligt dit aan de meerdaagse kuikens of is het voer (Hendrix/Beukelaar) niet in orde?

 • no-profile-image

  R. Wijk

  Mijn complimenten voor dit idee. We hebben hier al jaren over gedacht. Hopelijk wordt dit systeem spoedig algemeen toegepast. Dieren, waarbij de stofwisseling al op gang gekomen is, hebben een veel betere weerstand.

  Rob Wijk

 • no-profile-image

  kippenboer

  Mijnheer Wijk is duidelijk geen praktijkman. Wij hebben ondertussen wel de ervaring dat hoe later je de kuikens verplaatst, hoe meer problemen je hebt. Vraag het maar eens na in de praktijk. En bestaat Unibroed nog lang genoeg om dit sysyteem echt in de praktijk te brengen....

Of registreer je om te kunnen reageren.