Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Leghennen in Canada

Een Canadese leghennenhouder kan zeer goed leven van 20.000 tot 25.000 leghennen in kooihuisvesting. Kijk hoe een bedrijf in de omgeving van Vancouver werkt.

Foto

 • LEI-bedrijfseconoom Peter van Horne en ASG-onderzoekster Thea van Niekerk waren medio september in Canada voor de jaarlijkse conferentie van de International Egg Commission (IEC). Tijdens een seminar over de verrijkte kooi hielden beiden een presentatie. Buiten de conferentie om bezochten ze een legpluimveebedrijf.

  Foto’s: Thea van Niekerk en Peter van Horne, tekst: Peter van Horne

 • Het bezochte leghennenbedrijf ligt in Abbotsford, ten Noorden van Vancouver, aan de westkust van Canada. De pluimveehouder, van Nederlandse afkomst, ontvangt de bezoekers op zijn bedrijf met drie stallen.

  Canada telt zo’n 26 miljoen leghennen, vooral witte, die voor 98 procent in kooien worden gehouden. Er zijn slecht één procent scharrelhennen en één procent hennen met uitloop. Er zijn rond 1.000 leghennenbedrijven met gemiddeld 25.000 hennen. Een leghennenhouder kan zeer goed leven van 20.000 tot 25.000 leghennen in kooihuisvesting. De consumptie per hoofd is met 181 stuks per jaar vergelijkbaar met Nederland. De enige export van eieren is gericht op buurland de Verenigde Staten.

 • Opvallend aan de scharrelstal is het ontbreken van strooisel. De Canadezen noemen dit ’free run’. Als de leghennen toegang hebben tot een buitenuitloop dan noemt men dit ’free range’. De scharrelhennen worden aangehouden tot 69 weken leeftijd.

 • De scharrelstal heeft voerpannen en drinknippels. Over de lengte van de stal legnesten van Janssen Poultry Equipment, zoals we die in Nederland ook kennen.

 • In de opfokstal, ingericht met voerpannen en drinknippels, worden de eigen leghennen opgefokt voor zowel de scharrel- als de kooistal. De leghenkuikens worden eerst in het middengedeelte van de stal opgevangen.

 • De eendagskuikens komen uit per vrachtauto uit de Verenigde Staten. De prijs was 1,5 à 1,6 Canadese dollar per kuiken (ongeveer 95 eurocent). De snavels van de kuikens zijn met behulp van infra rood licht behandeld (Novo tech techniek).

 • In deze legstal heeft de leghennenhouder tweetrap kooi-opstelling met open put. De mest voert hij, zonder kosten, af naar de buurman.

 • De oppervlakte per bruine hennen in deze stal is 440 cm2. Volgens de Canadese regelgeving is de toekomstige norm 420 cm2 voor witte hennen en 470 cm2 voor bruine hennen.

 • In elke stal komen de eieren op een raaptafel. De eieren worden daar handmatig op trays gezet en de trays gaan op een pallet.

 • De eieren gaan naar de eierhandel op pallets. De pluimveehouder krijgt een vaste gegarandeerde prijs voor de eieren die is gebaseerd op de berekening van de kostprijs in een bepaald jaar. Dat is geregeld in het ’supply management’-systeem waarbinnen de productie via quota gereguleerd en gelimiteerd is via leghenrechten. De productie van eieren wordt afgestemd op de binnenlandse vraag. De peilers van het systeem zijn: controle op de import, planning van de productie en een gecontroleerd prijsniveau. De doelstelling is een stabiel inkomen voor pluimveehouders en stabiele prijzen voor consumenten. Dat de inkomens hoog zin blijkt wel uit de hoge quota prijzen. Voor één leghenrecht wordt nu 212 Canadese dollar (€135) betaald!
  Naast eieren is er in Canada ook een quotumsysteem voor pluimveevlees, kalkoenen, broedeieren en melk.

 • Buitenaanzicht van een van de stallen. In het midden een overkapping voor tijdelijke mestopslag.

  Ook in Canada is het pluimveevoer momenteel duur. De leghennenhouder betaalde in september 350 Canadese dollar per ton (circa € 225). Omdat veel maïs gebruikt wordt voor de productie van bio-energie is deze grondstof erg duur.

 • Enkele jaren geleden was er een grote uitbraak van vogelgriep in de regio rond Vancouver. Er is toen veel pluimvee geruimd. Ook dit bedrijf is toen geruimd en heeft daarna 1,5 jaar leeg gestaan. Nu heeft elk bedrijf een code die groot op elke stal staat. Deze code is gekoppeld aan een bedrijfsplattegrond. Hierdoor weten de instanties direct hoe de situatie op het bedrijf qua ligging van stallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Het commentaar bij foto 9 klopt niet. Er staat dat de eieren handmatig geraapt worden, op de achtergrond is duidelijk een inpakmachine te zien.

 • no-profile-image

  oostendorp

  beste

  lees aandachtig de tekst

  er stond dat ze handmatig op trays werden gezet dus niet geraapt

Of registreer je om te kunnen reageren.