Pluimveehouderij

Foto & video 1158 x bekeken

Golfplaten op nieuwe opfokstal

De bouw van de nieuwe stal voor 18.000 vleeskuikenopfokdieren van Smeitink-Hoftijzer gaat verder met het plaatsen van het golfplatendak.

Foto

 • Op het dak komen golfplaten te liggen met daaronder brandvertragende isolatieplaten van polystyreen (piepschuim). De keus voor golfplaten is bewust gemaakt doordat de kosten daarvoor lager liggen dan voor sandwichpanelen. De bestaande stallen hebben ook golfplaten, dus adviseerde de welstandscommissie om ook golfplaten op de nieuwe stal te plaatsen.

  Foto's: Annemiek Smeitink, Joris Telders, tekst: Judith Waninge

 • De bouwvakkers lopen vrij over het dak. Voor de veiligheid zijn er netten onder het dak gespannen. In twee dagen tijd is met vier man het hele dak dicht gelegd.

 • Als het dak erop zit, kan het werk in de stal verder gaan met de voorbereidingen voor het beton storten. Voordat het beton kan worden gestort, is er puin aan de zijkanten tegen de prefab wanden aan gestort.

 • Onder de gehele vloer van de stal komt ongeveer 25 centimeter dik puin te liggen. Voor de shovel staat een zwarte buis. Dit is een afvoerbuis van het rioolsysteem.

 • Buiten de stal is een put gegraven van 20 kuub inhoud. Vanuit de stal stroomt het schoonmaakwater via het rioolsysteem naar deze opvangput.

 • Met vrachtwagens wordt het puin in de stal gestort. Een shovel verdeelt het puin gelijkmatig over de stalbodem. Het puin heeft een dikte van 0 tot 40 millimeter grootte. Voordat het beton storten kan beginnen, komt over de laag puin plastic met betonmatten als bewapening.

 • De bouwvakkers verdelen het puin met een minishovel in de hoeken van de stal en in de opslagruimte achterin de stal. De minishovel van 1,20 meter breed past goed door de deuropening en kan in deze kleine ruimte komen.

 • De laatste prefab wand, van 5 meter breed en 3 meter hoog, aan de zijkant van de stal is op maat gemaakt. Een telekraan tilt de zware wand op, zodat de bouwvakkers deze kunnen monteren.

 • In deze prefabwand komt een deur van 3 meter breed. Hierdoor komt de pluimveehouder eenvoudig de stal binnen voor het schoonmaken en het laden van de mest. Opfokbedrijf Smeitink-Hoftijzer werkt met een all in-all outsysteem. Hierdoor maken ze alle stallen tegelijk schoon.

 • Het is precisiewerk om de prefabwand op de juiste plek te krijgen, tussen twee spanten in. Met behulp van keilbouten monteren de bouwvakkers de wand op de juiste plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.