Pluimveehouderij

Foto & video 1796 x bekeken 4 reacties

40.000 hennen lossen

Familie Reinders in Bergentheim (Ov.) krijgt voor de vijfde keer nieuwe leghennen. Deze ronde krijgt hij naast 20.000 LSL Classic- ook 18.500 Dekalb wit-hennen aangeleverd.

Foto

 • Om drie uur ’s morgens komt de eerste vrachtwagen met 10.000 leghennen op het bedrijf aan. Voor het vervoeren van de 40.000 leghennen zijn vier vrachtwagencombinaties nodig. Broederij ter Heerdt vervoert de leghennen in kunststof kratten van het opfokbedrijf naar de leghennenhouder.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • Gerrit Reinders heeft de twee traditionele scharrelstallen met etage in 2004 gebouwd. Hiervoor hield hij naast de bestaande 50 hectare akkerbouw vleeskuikens. De overstap bevalt goed. De stallen maakt hij na een legronde zelf mestvrij, daarna huurt hij een bedrijf in om de stal schoon te blazen.

 • De hennen komen van een opfokbedrijf dat ook met een scharrel(plateau)systeem werkt. Vanaf de vrachtwagen rolt de pluimveehouder samen met de vele hulpen de kratten de stal in.

 • De luiken van de kratten gaan open en de kippen kunnen nu zelf de stal in vliegen. Door de stress van het vervoeren hebben ze even tijd nodig om uit het veilige krat te komen.

 • Doordat de hennen zelf uit de kratten vliegen zijn er minder pootbeschadigingen.

 • De hennen hebben bij de opfokker al leren vliegen, nu moeten ze weer een aantal dagen wennen in een nieuwe stal voordat ze allemaal een eigen plek hebben.

 • De hennen zijn op 17 weken geleverd, met drie weken gaan deze hennen eieren leggen. Reinders verkoopt de eieren via een handelaar aan Duitsland.

 • Een aantal hennen heeft hulp nodig om vanuit de krat de stal in te vliegen.

 • De hennen in de onderste twee kratten kijken tegen de beun aan en hebben hulp nodig om uit de kratten te komen.

 • Deze Dekalb wit-hen heeft de bovenste stok al gevonden. Samen met de broederij heeft Reinders besloten om dit merk hen uit te proberen. De Dekalb wit-hen is iets rustiger dan de LSL Classic, het legpercentage zou hetzelfde zijn. Over een jaar weet de pluimveehouder of hij met deze kippen ook het legpercentage van 97,7 procent van afgelopen ronde haalt.

 • Als alle kippen uit de kratten zijn, sluit een vriendin van de familie Reinders die helpt lossen, de kleppen van de onderste twee kratten. De hennen kunnen eenvoudig weer terugkruipen in deze kratten.

 • Gerrit Reinders bestrooit de vloer van de etage, tegen de gladheid en zodat de kippen kunnen scharrelen en afleiding hebben. Bij het uitmesten haalt hij een houten plank eruit en schuift hij de mest naar beneden, waar een shovel het zware werk mag doen.

 • De vrachtwagen heeft een hydraulische klep die 3,30 meter omhoog kan. Op deze manier kan de chauffeur de hennen eenvoudig op de tweede etage lossen.

 • De kippen komen nuchter aan op het bedrijf, bij aankomst is er meteen voer in de voerlijn.

 • Jacky Huisman, transportbegeleider van Broederij ter Heerdt, controleert de gang van zaken bij het afleveren. Hij controleert of de daadwerkelijke aantallen geleverd zijn en communiceert tussen het opfok- en legbedrijf. Mocht er bijvoorbeeld file zijn of andere storingen dan meldt hij dat aan de pluimveehouders.

 • Reinders heeft ongeveer 1.000 ISA Brown-hennen gekregen, waarvan de eieren voor huisverkoop bestemd zijn. Consumenten associëren nog steeds bruine eieren met scharrelkippen en witte met batterijkippen, vandaar dat de pluimveehouder deze bruine hennen houdt.

 • De ISA Brown-hennen zijn een stuk rustiger dan de witte kippen. De bruine hennen zitten in het voorste gedeelte van de stal. Een hek tussen de witte en de bruine hennen voorkomt dat de hennen door elkaar komen te lopen. Op deze manier kan Reinders eerst de bruine eieren rapen en daarna de witte.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kat

  machtig mooi !!!

 • no-profile-image

  joost

  beste

  een mooi systeem wat wij ook al jaren willen invoeren
  alléén , wie zegt ons dat de aantallen daadwerkelijk kloppen ?
  wij lossen nog met de hand en tellen
  bv 100 kippen te weinig is toch ??

 • no-profile-image

  Opfokker

  Blijf het raar vinden dat ik als opfokker heel veel hygiene maatregelen neem, om zo goed mogelijk dieren op te fokken voor de leghennenhouder, en dan te zien dat deze ze vervolgens in een droogschoon gemaakte stal plaatst. Als de kippen dan iets oplopen door ziekte van het vorig koppel, krijgen de jonge hennen de schuld !

 • no-profile-image

  Beek

  Beste Joost.Ik denk dat pluimveehouders die 50.000 of meer kippen hebben niet echt in staat zijn om ze na te gaan tellen....En zolang je de juiste mensen heb die de kippen laden klopt de telling altijd! En opfokkers moeten er gewoon voor zorgen dat er genoeg verlichting is met het laden.Door bijv led verlichting in het systeem,tegenwoordig is dat op de meeste plaatsen wel dacht ik!!!Groet

Of registreer je om te kunnen reageren.