Pluimveehouderij

Foto & video

Vleeskuikenouderdieren in nieuwe stal

Bert Veldsink breidt zijn bedrijf uit met een nieuwe, traditioneel ingerichte stal voor 13.000 vleeskuikenouderdieren. Op het nieuwe eiertransportsysteem zijn ook de oude stallen aangesloten.

Foto

 • Bert Veldsink (39) in De Krim breidt zijn bedrijf uit van 14.000 naar 27.000 moederdieren. Er wordt tevens een nieuw eiertransportsysteem geïnstalleerd waarop ook de oude stallen worden aangesloten. Dit systeem komt uit in een eierverzamelruimte annex bewaarruimte naast de stallen.


  Foto's: Frank Uijlenbroek, tekst: Judith Waninge

 • Veldsink heeft de nieuwe stal, net als de twee oudere stallen, traditioneel ingericht. De automatische wegrolnesten hebben een kunststof mat waardoor de eieren meteen wegrollen naar de transportband.

 • Onder de legnesten is een kunststof bak gemonteerd. Deze voorkomt dat de tocht naar boven optrekt.

 • De roosters zijn van hardhout en zijn tweedehands aangekocht. In de oude stallen zitten ook hardhouten roosters en die bevallen prima. Alleen de tussenbalken zijn in de nieuwe stal van roestvrijstaal.

 • Onder de roosters zitten ringen waaraan Veldsink eventueel een buis of slang met gaatjes voor mestbeluchting kan bevestigen. Hij wacht af welke methode voor ammoniakreductie als beste uit de bus komt en gaat dan een aanpassing doen, in elk geval voor 2013.

 • De voergoten zijn oplierbaar evenals de drinktorens en de verlichting. Er zijn geen poten onder de voergoten gemonteerd, wel zijn de hoeken van de voerleiding extra verstevigd. Dat alles oplierbaar is, levert Veldsink veel arbeidsbesparing op. In de oude stallen moet hij tijdens het schoonmaken alles nog uit de stal halen en opnieuw monteren. In de nieuwe stal gaat alles naar boven en kan hij met schoonmaken beginnen.

 • De voergoot, verlichting en drinktorens hangen aan kabels die gemonteerd zijn aan een extra dik hoekijzer van 7 millimeter. Er komt nogal een gewicht aan te hangen tijdens het voeren.

  Het voer wordt vanuit de twee silo’s van 20 ton via een weger naar een silo van 3 ton getransporteerd. Dit is een dagvoorraad. De voergoten worden volgedraaid en gaan daarna naar beneden, zodat de dieren kunnen vreten.

 • De voergoten van de hennen hangen op 30 centimeter hoogte. Een grill zorgt ervoor dat de hanen niet van het hennenvoer kunnen vreten.

 • Per 10 hennen is 1 haan aanwezig in de stal. De 1.300 hanen krijgen beperkt voer. De voergoten van de hanen hangen hoger dan de voerleiding van de hennen, zodat alleen de hanen hieruit vreten.

 • De stal heeft lengteventilatie met inlaatventielen. In een van de oude stallen heeft Veldsink geen ventielen. Volgens hem geeft dat te weinig onderdruk en zijn de kleppen minder secuur te regelen, deze laten te veel lucht binnen. De ventilatieventielen kocht hij tweedehands.

  De rij ventielen is in vier delen bedienbaar. Dat gaat via de computer.

 • De nieuwe stal is 70 meter lang en 24 meter breed. De inrichting is van Jansen Poultry Equipment, net als het nieuwe eiertransportsyteem dat door de drie stallen naar de nieuwe verpakkings- en bewaarplaats gaat.

 • De eiertransportband moet nog gemonteerd worden.

  Veldsink houdt open dag op vrijdag 26 september 2008. De eerste dieren komen op 30 september in de nieuwe stal. De dieren zijn dan 19 weken oud. Veldsink heeft 4 à 5 weken de tijd om de eierverzamelruimte en bewaarruimte in orde te maken, de hennen beginnen in week 24 te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.