Pluimveehouderij

Foto & video

Sector schoolt ‘culinaire’ pers

Deze week (22 t/m 28 september) is het de ‘Week van de smaak’ . De pluimveevleessector nam hier onlangs al een voorschotje op.

Foto

 • De sector nodigde de pers uit voor een ‘culinaire kipdag’ in Zwolle, dit jaar “de hoofdstad van de smaak”. Deze ‘culinaire kipdag’ is een vast onderdeel van de promotiecampagne voor kip. De aanwezige journalisten, die inhoud geven aan kookrubrieken in dagbladen, tijdschriften en op tv, zijn bijgepraat door vertegenwoordigers uit de pluimveesector. Ze zijn bijgepraat over ontwikkelingen rond kip en onthaald op culinair bereide kip.

  Foto’s: Erdie Burema(PPE) en Wim Wisman, tekst: Wim Wisman

 • De ‘culinaire kipdag’ start met een boottocht van Kampen naar Zwolle. Dit biedt wat betreft accommodatie en duur alle partijen een uitstekende mogelijkheid om te netwerken en te informeren. Opzet en organisatie van de dag is in handen van Erdie Burema, productvoorlichter bij het Productschap Pluimvee en Eieren.

 • PPE-secretaris Ben Dellaert wijst zijn gehoor ondermeer op de veiligheid en kwaliteitsbewaking van Nederlandse kip via het IKB Kip- en Salmonellabestrijdingsprogramma. Ook haalt hij de uitkomsten van het imago-onderzoek naar voren en licht hij de nieuwe promotiecampagne toe.

 • Het imago van kip is goed. Dat blijkt uit dit ‘spinnenweb’. Kip scoort hoog op aspecten als ‘eenvoudig te bereiden’, ‘lekker’, ‘past bij veel gerechten’, ‘mager’, ‘geschikt voor elke dag’ en ‘wordt het niet beu’. Zie voor allerlei informatie op kip: www.kiprecepten.nl

 • Dat kip in de smaak valt blijkt ook uit het groeiend huishoudelijk verbruik. Dat is gestegen van ruim 87.000 ton in 2006 naar ruim 91.000 ton in 2007.

 • De nieuwe kipcampagne bestaat uit productpromotie via nieuwe spots op tv en radio, nieuwe advertenties in bladen en nieuwe internetpagina’s. Een belangrijk onderdeel is ook de voorlichting over de vleeskuikenhouderij in het kader van Kip Kiplekker. Dit gebeurt via internet, deelname aan consumentenbeurzen en lespakketten voor scholen. Zie www.kipkiplekker.nl

 • Het culinaire gedeelte van de dag wordt verzorgd door de koks van Librije’s Zusje in Zwolle. Dit is het restaurant in het hotel Het Spinhuis (een voormalige vrouwengevangenis) dat driesterrenkok Jonny Boer en zijn vrouw dit voorjaar hebben geopend.

 • Een van de Librije creaties: Kemper Landhoen (biologische kip) met pistachenootjes en koffiesaus.

 • De stadsomroeper van Zwolle ‘overhoort’ op de terugweg naar Kampen door middel van een quiz of de verstrekte informatie over kip en Zwolle beklijft.

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.