Pluimveehouderij

Foto & video 1603 x bekeken

Op pad met de IKB inspecteur

Boerderij.nl vergezelde CBD-inspecteur Roelof Manting bij een bedrijfsbezoek aan een vermeerderaar. Hij let vooral op dierenwelzijn, hygiëne en naleving van de administratieve voorschriften.

Foto

 • Roelof Manting is inspecteur bij het Controlebureau Dierlijke Sector (CBD) en werkt in de regio Noord Nederland. Een van zijn taken is het inspecteren van pluimveebedrijven op IKB-waardigheid, op uitvoering van het Plan van Aanpak Salmonella en, in geval van vermeerderingsbedrijven, op naleving van de welzijnsverordening.

  Tekst en foto's: Wim Wisman

 • De jaarlijkse controle van het bedrijf van Gerard Braam in het Groningse De Wilp begint met het invullen van de bezoekerslijst en omkleden in bedrijfseigen kleding. Braam houdt in twee stallen in totaal 32.000 vleeskuikenmoederdieren.

 • De verzamel- en opslagruimte van broedeieren wordt onderworpen aan een visuele inspectie. Hierbij let Manting met name op de hygienische omstandigheden en op de ‘identificatie’ van de broedeieren en transportcontainers.

 • Een blik in de stallen geeft een indruk van de dieren. De hennen zijn bij het bezoek 43 en 44 weken oud. Manting kijkt met name of er veranderingen in de stal zijn aangebracht met het oog op de welzijnsvoorschriften. ,,Bezetting, beschikbare voerbaklengte en dergelijke zijn in een eerder stadium al eens uitgerekend en beoordeeld.’’ De voerbaklengte is met 12,7 cm aan de krappe kant, maar voldoende, oordeelt de inspecteur.

 • Een verandering ten opzichte van vorig jaar is de nieuwe hydrofoorinstallatie die werkt volgens het principe van omgekeerde osmose. De oude installatie vertoonde teveel kuren, waardoor de waterkwaliteit in het geding kwam, vertelt vermeerderaar Braam. Manting vraagt later aan de keukentafel naar de uitslagen van drinkwateranalyses.

 • In het kantoortje in de stallen bekijkt de inspecteur de stallijsten en andere van belang zijnde paperassen. Hij constateert dat de verplicht aanwezige verbandtrommel in de hoek op het bureau staat.

 • De gekoelde kadaveropslag is picobello. ,,Je ziet zo dat die dik in orde is en je ruikt niets. Dan vind ik het niet nodig om die van de binnenkant te bekijken.’’

 • Na een kleine drie kwartier zit de stalinspectie er op en kunnen overall en laarzen uit. Manting vertelt dat hij op elke bedrijf plastic overschoentjes over zijn sokken aandoet. ,,Dat is hygiënischer. Op die manier neem je namelijk niets mee aan je sokken van het ene naar het andere bedrijf. En je houdt de sokken langer schoon.’’

 • Verreweg de meeste tijd van een bedrijfsinspectie gaat zitten in het controleren van de administratieve verplichtingen die regelingen voor de pluimveehouder meebrengen. Dit gebeurt aan de keukentafel met behulp van de laptop en printer die behoort tot de standaarduitrusting van de inspecteur.

 • Op basis van overzichten en checklijsten worden de ordners met documenten samen met pluimveehouder Braam doorgenomen. Veel aandacht schenkt hij aan de overzichten met Salmonella uitslagen.

 • Het ene onderwerp na de andere passeert de revue, al dan niet voorzien van een opmerking of kanttekening. Geneesmiddelengebruik; er is doxycycline ingezet vanwege een uit de opfok meegekomen pasteurella. Wateronderzoek; het water blijkt bacteriologisch en chemisch in orde, maar denk ook aan de leidingen. Hygiënogrammen: score 0! Hoewel bij een voldoende score maar eenmaal per twee rondes hoeft te worden bemonsterd, laat deze pluimveehouder het R&O-resultaat na elke ronde onderzoeken. ,,Een hygiënogram kost maar 100 euro per stal, daar ga ik niet op besparen.''

 • De inspectie wordt afgerond met het printen en ondertekenen van het inspectieverslag. Dit verslag wordt verzonden naar IsaCert/CBD, de instantie die de certificering van Braam’s bedrijf verzorgt.

 • Bedrijf en administratie liggen er ‘strak bij’, vat Manting zijn bevindingen na afloop samen.

 • Terug bij de auto, die buiten het toegangshek is geparkeerd, gaan de schoenen weer aan en worden de eigen laarzen ontsmet. Manting neemt niet alleen pluimveehouders de maat als het om hygiëne gaat, maar legt voor zichzelf de lat ook hoog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.