Pluimveehouderij

Foto & video 997 x bekeken 1 reactie

Speuren met overschoentjes

Met overschoentjes speuren naar Salmonella: vermeerderaars moeten elke twee weken monsters nemen voor Salmonellaonderzoek. Hennie Jansman (46) uit Hellendoorn (Ov) laat zien hoe hij dat doet.

Foto

 • Hennie Jansman trekt in het voerhok vijf paar plastic overschoentjes over elkaar aan over zijn laarzen. De overschoentjes krijgt hij van broederij Probroed & Sloot, vestiging Meppel (voorheen Pronk), de afnemer van zijn broedeieren.
  (foto’s: Hans Prinsen; tekst: Hans Bijleveld)

 • Vijf paar overschoentjes over de laarzen: klaar voor de monstername.

 • Vanuit het voerhok de stal in voor de monstername. Hennie Jansman heeft samen met zijn vrouw Henny drie stallen met in totaal 25.000 Cobb-vleeskuikenouderdieren. Die waren op het moment van monstername 32 weken oud.

 • Hennie Jansman neemt de mestmonsters meestal ’s maandags in de oneven weken.

 • Hennie Jansman controleert tegelijk met de mestmonstername de dieren en de voer- en drinkwaterinstallatie. Ook raapt hij grondeieren. „Dat zijn er niet veel, maar altijd te veel.”

 • Om de zoveel meter trekt Hennie Jansman een paar overschoentjes uit. „Dat geeft nogal wat stress onder de dieren. Die raken er niet aan gewend.”

 • De overschoentjes met mest eraan gaan in een steriele zak.

 • Na de monsterronde moet Jansman de vijf paar overschoentjes verdelen over twee zaken. Die plakt hij dicht met een etiket waar alle bedrijfsgegevens (zoals naam en VB-nummer al op zijn voorgedrukt). Hij moet alleen de datum van monstername invullen. Overschoentjes en steriele zakken krijgt Jansman van de broederij.

 • De zakken met overschoentjes gaan met de broedereieren mee naar broederij Probroed & Sloot en van daaruit naar het laboratorium van Plukon Poultry bv inWezep, die ze onderzoekt op de aanwezigheid van ’algemene’ Salmonella’s (alle serotypen).

 • Als Salmonella’s worden gevonden, worden die getypeerd en doet de Gezondheidsdienst een zogenoemd verificatie-onderzoek. Als dit positief uitvalt voor S. enteritidis en/of S.typhimurium, dan moet het betreffende koppel (stal) verplicht worden geruimd. Als het verificatie-onderzoek positief is voor S. hadar, S. virchow of S. infantis, dan kan de vermeerderaar, in overleg met het Productschap, kiezen voor ruimen of behandelen van het koppel.

 • De ouderdieren van Hennie Jansman zijn nog nooit getroffen door Salmonella. De vermeerderaar weet dat, want hij krijgt elke maand van de broederij een voortschrijdend overzicht waarop ook de uitslagen van de Salmonella-onderzoeken staan. Over een positieve uitslag wordt hij direct op de hoogte gebracht. „Dat is nog nooit gebeurd, want ik heb nog nooit een Salmonellabesmetting gehad.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Miranda

  Dat aantrekken van overschoentjes kan heel snel met een Clicky overschoen automaat , overschoenen aandoen zonder handen .zie ook www.clicky.nl , is dit misschien iets voor uw industrie ?

Of registreer je om te kunnen reageren.