Pluimveehouderij

Foto & video 1100 x bekeken

Precies meten in proefstal ForFarmers

Bij ForFarmers heerst tevredenheid over de proefstal voor vleeskuikens die de mengvoerfabrikant dit voorjaar in Nijkerk in gebruik heeft genomen. Effecten zijn nauwkeuriger te meten dan voorheen.

Foto

 • Mengvoerfabrikant ForFarmers beschikt sinds dit voorjaar in Nijkerk over een proefstal voor vleeskuikens. „Voorheen testten we nieuwe ideeën uit in een proefopstelling in een praktijkstal. In de proefstal kun je effecten echter nauwkeuriger vaststellen”, legt productmanager pluimveehouderij Bianca Reindsen (r) een Duitse collega uit.
  (foto's en tekst: Wim Wisman)

 • De proefstal staat op het erf van Jan en Henny van Essen in Nijkerk. Zij hebben de 150 vierkante meter grote stal in 1990 gebouwd en tot 2006 verhuurd als proefstal aan additievenproducent Trouw Nutrition. In 2006, na zo´n 105 proeven, heeft Trouw Nutrition de vleeskuikenproeven in Nijkerk gestaakt, om het pluimveeonderzoek in Spanje te centraliseren. Sinds maart 2008 verzorgt het echtpaar Van Essen kuikens voor de nieuwe huurder ForFarmers.

 • In de stal staan 72 proefkooien voor kuikens verdeeld over 6 rijen met elk 12 kooien. Een kooi is ongeveer een vierkante meter groot. Er wordt gewerkt met 18 proefkooien per voersoort/voerstrategie, willekeurig verdeeld over de stal om stalinvloeden uit te sluiten Dat
  betekent dat in deze stal per ronde in 18-voud vier voersoorten of voerstrategieën kunnen worden getest.

 • Sinds ForFarmers de stal in gebruik heeft, zijn er drie proeven gedaan, vertelt Bianca Reindsen. „In de allereerste proef hebben we onderzocht hoe we ons Formule 1-concept verder kunnen verfijnen. In de tweede proef hebben we vier alternatieven voor amgb´s getest. En in de proef die nu loopt zoeken we naar de optimale voerstrategie in relatie tot het aflevergewicht bij Cobb-kuikens. Dit is vooral van belang voor onze markt in Duitsland.”

 • Bij de lopende proef zijn de hanen en hennen gescheiden opgezet. Deze haankuikens zijn 16 dagen oud. Ze doen het prima, vindt verzorger Jan van Essen. Ook de uitval is minimaal.

 • Meten is weten 1 - Achttien watermeters maken het mogelijk per behandeling de wateropname en, in combinatie met de voeropname, de water-voerverhouding vast te stellen.

 • Meten is weten 2 - Een verrijdbare elektronische weger is een onmisbaar hulpmiddel in de proefstal van ForFarmers voor het wegen van voer en kuikens.

 • Meten is weten 3 - Alle in de proefstal in Nijkerk verzamelde gegevens worden continu nauwkeurig ingevuld op lijsten.

 • Hygiëne en netheid zijn voorwaarden voor een ongestoord verloop van de proeven.

 • De pluimveemensen van ForFarmers doen naast onderzoek in de proefstal ook nog proeven in praktijkstallen. Productmanager Bianca Reindsen zegt blij te zijn met deze combinatie. „Zo kunnen we nieuwe voerconcepten eerst zorgvuldig uittesten in de proefstal in Nijkerk en vervolgens veelbelovende concepten uittesten in praktijkstallen om te zien of de positieve effecten ook in de praktijk worden bevestigd.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.