Pluimveehouderij

Foto & video 1154 x bekeken

Nederlanders bezoeken Down Under

Van 30 juni t/m 4 juli 2008 was het 23e WPSA-congres, in Brisbaine. LEI-econoom Peter van Horne, Jo Voet (LNV) en Harry Zeelen (secretaris WPSA NL) zijn er geweest. Vooraf liet stalinrichter Vencomatic hun pluimveebedrijven bij Melbourne zien.

Foto

 • De Nederlanders bezochten voorafgaand aan het WPSA-congres bedrijven van de firma Baiada Poultry, een van de drie grootste pluimveevleesproducenten in Australië (lees meer hierover bij foto 11 en 12). Opvallend veel Nederlandse toeleverende bedrijven zijn actief in Australië.

  (tekst en foto’s: Peter van Horne)

 • Vleeskuikenouderdieren (1) - Een complex van de Australische pluimvee-integratie Baiada waar 240.000 vleeskuikenouderdieren worden gehouden. Verdeeld over vier eenheden, waarvan één met opfokstallen en drie met legstallen. Elke eenheid heeft zes stallen. Elk complex is met een omheining afgeschermd. Silo’s kunnen gevuld worden zonder op het terrein te komen.

 • Vleeskuikenouderdieren (2) - De stallen zijn voorzien van padcooling, een systeem om ’s zomers de inkomende lucht met behulp van water te koelen. De ouderdierenstallen zijn ingericht met Vencomatic-nesten met daarnaast roosters en een strooiselgedeelte.

 • Vleeskuikenouderdieren (3) - De broedeieren van de zes vermeerderingsstallen per eenheid worden via transportbanden voor de stallen langs naar een centrale ruimte gebracht. Daar worden de broedeieren met een Prinzen-inpakker op voorbroedladen geplaatst.

 • Vleeskuikenouderdieren (4) - De dode dieren worden ingevroren en vervolgens opgeslagen in containers. Alle containers van het gehele complex worden tweemaal per week bij de centrale ingang opgehaald.

 • Vleeskuikens (1) - Dit Australische vleeskuikenbedrijf heeft acht stallen met in totaal 400.000 kuikenplaatsen. Het werk wordt door drie mensen gedaan, de vleeskuikenhouder, zijn vrouw en een medewerker. De dieren, die in 2 à 3 dagen worden opgezet, zijn eigendom van de integratie Baiada. De vleeskuikenhouder krijgt een contractvergoeding voor het verzorgen.

 • Vleeskuikens (2) - Er worden achtereenvolgens vier soorten voer gevoerd: start, groei, mest en mest zonder anticox. De integratie Baiada levert de eendagskuikens en het voer.

 • Vleeskuikens (3) - Kuikens van 27 dagen oud. Het is mogelijk dat de kuikens in vier of zelfs vijf partijen worden afgeleverd. De integratie Baiada bepaald hoe vaak en hoeveel dieren worden uitgeladen. Het afleveren varieert per koppel en gebeurt tussen vijf en acht weken leeftijd.

 • Vleeskuikens (4) - In veel vleeskuikenstallen in Australië zit geen betonvloer. Na elke ronde wordt de mest uit de stal verwijderd. In het algemeen brengt de vleeskuikenmest nog iets op. De stal wordt daarna droog gereinigd en ontsmet.

 • Vleeskuikens (5) - Vleeskuikens van ongeveer 30 dagen leeftijd. Opvallend zijn de verticaal opgehangen fluoriscerende lampen.

 • Drie vleeskuikenintegraties - De Australische productie is grotendeels verticaal geïntegreerd waarbij drie grote firma’s circa 80 procent van de productie voor hun rekening nemen: Inghams, Bartter en Baiada Poultry. Deze drie integraties hebben eigen quarantainefaciliteiten voor de invoer van fokmateriaal. Australië heeft namelijk strenge regelgeving voor de invoer van dieren uit het buitenland.

 • Voor de eigen markt - In 2005/2006 werden in Australië circa 470 miljoen vleeskuikens geslacht met een gewicht van 780.000 ton. Ter vergelijking: de kuikenproductie in 2006 in Nederland was 620.000 ton geslacht gewicht. Bijna de gehele Australische vleeskuikenproductie is voor de locale markt, de export is minder dan 2 procent van de productie. De invoer van rauw product is niet toegestaan en de eisen voor gekookt pluimveevlees zijn zo streng dat invoer eigenlijk onmogelijk is. De consumptie van pluimveevlees ligt in Australië relatief hoog met 35,9 kg per hoofd in 2005/2006 (Nederland: 21,6 kg in 2006). Niet alleen een kangoeroeland dus, maar ook een kipland!

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.