Pluimveehouderij

Foto & video 5 reacties

Kippen gekeeld door vossen

Al tegen de tweehonderd uitloopkippen op het legpluimveebedrijf van de gebroeders Bots in Wedde (Gr) hebben het jachtinstinct van vossen met de dood moeten bekopen. De genomen maatregelen baten nog onvoldoende.

Foto

 • Een heerlijk leventje hebben ze, de leghennen op het uitloopbedrijf van de gebroeders Bots in Wedde (Gr). Een ware idylle. MAAR...

  (foto's: Koos van der Spek, tekst: Koos van der Spek en Albert Papenburg)

 • HELAAS! De gebroeders Bots kampen op hun uitloopbedrijf met een ware vossenplaag. De vossen hebben inmiddels al zeker 250 legkippen doodgemaakt... Het is een treurig gezicht als pluimveehouder Hiske Bots er weer een kan wegbrengen. Er is weinig aan te doen, maar de gebroeders Bots blijven hun pogingen volhouden om de kippen te beschermen.

 • Maatregelen tegen de vossen hebben de pluimveehouders wel degelijk genomen. Zo staat het hek rond de uitloop van het Groningse uitloopbedrijf onder stroom. Het heeft de vossen vooralsnog niet kunnen tegenhouden...

 • Er is daarom ook een zwaarder middel ingezet: professionele jagers. Zij hebben bij het Groningse legpluimveebedrijf het jachtveld. Achter de kippenstal staat nu een jachthut. Een onalledaagse aanblik.

 • De professionele jagers zijn de gebroeders Behling. Niet alleen hebben ze een jachthut, maar ook beschikken ze over een vergunning voor het jagen met een lichtbak.

 • Bovendien heeft hun jachthut een bewegingsmelder. De professionele jagers hebben intussen al ongeveer twintig vossen weten te schieten. Maar in het hoge gras valt het niet mee om een vos goed onder schot te krijgen...

 • 'Reintje de Vos' is de jagers elke keer toch weer een slag voor: bij het zoeken naar eieren in de uitloop vond pluimveehouder Bots de zoveelste dode kip. In de nacht ervoor slachtoffer geworden.

 • Intussen gaat alles toch maar gewoon door op het legpluimveebedrijf: de toch zo bedreigde leghennen produceren gewoon door...

 • ...en de pluimveehouder blijft de gebruikelijke werkzaamheden verrichten...

 • ...en ook de eierverkoop aan huis gaat gewoon door: er staat een oude diepvriezer onder een afdak, daar kunnen de klanten de eieren uit pakken. Zo winnen de volhardende kippen het toch van de sluwe vos.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  linda

  mooi om deze kippen te zien scharrelen. jammer dat er nu weer een hetze tegen de vos wordt ontketend. het kunnen nl. ook roofvogels of marters geweest zijn. als je in de natuur leeft moet je rekening houden met je medebewoners, de dieren. dus zorg voor goede omheining waar predatoren niet onderdoor of overheen kunnen. als je bij de snelweg woont laat je je kleuters toch ook niet knikkeren in de berm? groetjes Linda

 • no-profile-image

  herman

  Een omheining zetten? wie betaald dat?
  Een uitloop omheinen is al gauw 500 meter gaas ingraven en plaatsen,dus reken maar uit,10000euro is niks.
  En als het marters of roofvogels zijn geweest helpt gaas echt niet.

 • no-profile-image

  dirk

  ach Linda, zelfs hier weet je het weer beter.

 • no-profile-image

  harm

  De meeste kippen zitten toch liever binnen. Het zou eigenlijk verboden moeten worden om de kippen zo onbeschermt buiten te laten lopen.
  Of zoals Linda het mooi zegt: je laat je kinderen toch ook niet bij de autobaan spelen, dat is zelfs verboden.
  Als de kip wist dat reintje loerde, ging er geen een meer naar buiten.
  Maar de kip weet dat niet. Net zomin als een binnenkip weet dat er soortgenoten buiten lopen, en dus ook niet naar buiten wil.
  Snapt u het nog, het is maar wat je wilt horen!!!!!
  Mooie foto's en een mooie stal, ik hoop dat ze zoveel mogelijk vossen schieten, het is niet prettig om dode dieren te moeten verwijderen.

 • no-profile-image

  reintje

  Kijk hier hebben we iets waar de dierenrechtenorganisaties toch naar toe willen? Maar deze uitkomst van hun oeverloos gezwam, teren op de zak van de donoren en zwart maken van de intensieve veehouderij, is het gevolg. Zelfs de eieren uit dergelijke houderijen bevatten meer dioxines. Tel dit alles eens op welgemeende burgers en men ziet in dat de hiervoor genoemde groeperingen je voor de gek houden. Het lijkt me nu voor Thieme en de haren toch wel een situatie waar ze zich in tweeën moeten delen. Of de kippen weer naar binnen of het vosje schieten. Wat een dillema zeg, poe poe. Als daar eerst maar eens goede kamervragen over worden gesteld.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.