Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

‘Eierpallets werken prettig’

Legpluimveehouder Piet van Dam is goed te spreken over eierpallets en zou niet terug willen naar de containers. „Het laden van een vrachtwagen gaat een stuk sneller en gemakkelijker.”

Foto

 • Chauffeur Evert-Jan van Ommeren van Eierhandel R. van Zetten bv in Ommeren komt eieren laden bij legpluimveehouder Piet van Dam in Opheusden. De vrachtwagencombinatie kan tweemaal 16 pallets met elk 10.800 eieren (= 345.600 eieren) meenemen.

  (foto’s: Hans Prinsen, tekst: Wim Wisman)

 • Voordat de eieren worden geladen, worden eerst de kunststof pallets en trays gelost. Van Zetten werkt al langer met kunststof trays en sinds een paar jaar ook met kunststof pallets in plaats van met eiercontainers. De omschakeling is bijna voltooid. Eind 2008 hoopt hij 90 procent van zijn aanvoer op deze wijze te kunnen doen. Het biedt veel logistieke voordelen. Een vrachtwagencombinatie kan nu bijvoorbeeld 20 procent meer eieren meenemen. En dat niet alleen.

 • Ook zijn de combinaties veel efficienter in te zetten. Voorheen stonden de vrachtwagens vol met lege eiercontainers. Nu heeft Van Zetten maar zeven palletplaatsen nodig voor het vervoer van lege trays en pallets naar de pluimveehouder. Daardoor zijn 25 palletplaatsen over voor transport van eieren naar de afnemers, de retailbedrijven.

 • Bij Piet van Dam worden de eieren twee keer per week opgehaald, meestal op maandag en donderdag. Van Dam houdt ruim 50.000 scharrelkippen en levert wekelijks rond de 30 pallets met eieren af. Hij zegt niet meer terug te willen naar de containers. „Pallets werken veel prettiger. Het laden van een vrachtwagen gaat een stuk sneller en gemakkelijker dan met containers.” Alle pluimveehouders die met pallets werken, hebben voor het intern transport ervan een pallettruck in bruikleen gekregen van Van Zetten.

 • Piet van Dam helpt de chauffeur doorgaans bij laden van de eieren. Hij rijdt dan de volle eierpallets het eierlokaal uit. De chauffeur zet ze vervolgens op de laadklep.

 • Elke pallet eieren wordt voorzien van een label met bedrijfsunieke gegevens. Op elk label staan het houderijsysteem, de legdatum en verzenddatum vermeld en zijn de logo´s afgedrukt van de kwaliteitssystemen waarvoor het betreffende legpluimveebedrijf gecertificeerd is. Elk houderijsysteem heeft zijn eigen labelkleur. Bij scharreleieren is de kleur wit, bij Freilandeieren is dat groen en bij biologische eieren oranje.

 • De afmeting van de laadruimte is zodanig dat de pallets met eieren strak naast elkaar staan. Folie of netten zijn niet nodig om schade te voorkomen. De laadruimtes van de vrachtwagens van Van Zetten zijn niet gekoeld, maar wel zwaar geïsoleerd.

 • Als de laatste pallets op de laadklep staan, wordt de leveringsbon in orde gemaakt. Op de bon staan de aantallen, het houderijsysteem, de legperiode, de eicode en de afhaaldatum. Op basis hiervan vindt de uiteindelijke afrekening plaats.

 • Na aflevering van de eieren worden de lege schone eierpallets en eiertrays het eierlokaal in gereden.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gregor vd Klaauw

  Leuk om ook eens te zien. Ik kende dit nog niet. Superefficient ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.