Pluimveehouderij

Foto & video

Spanning als wapen tegen fijnstof

ASG is op Het Spelderholt in Lelystad een proef begonnen om de uitstoot van fijnstof te beperken. ASG test twee manieren: ionisatie (spanningsverschil) en olie vernevelen.

Foto

  • In een proefafdeling voor vleeskuikens van het Praktijkcentrum Het Spelderholt in Lelystad is vrijdag 16 mei 2008 een onderzoek gestart naar de mogelijkheden stofemissie te beperken door middel van ionisatie. De ionisator in de proefafdeling hangt op een hoogte van 2,30 en 2,60 meter.
    (foto's: Ton Kastermans, tekst: Wim Wisman)

  • „Ionisatie berust op het aanbrengen van spanningsverschil, waardoor stofdeeltjes positief worden geladen en gaan ‘plakken’ aan negatief geladen oppervlakken waardoor ze niet meer emitteren”, zo vertelt Hans Kooiman, assistent-bedrijfsleider van het Praktijkcentrum Het Spelderholt.

  • De pluspool van de ionisator geeft de stofdeeltjes een positieve lading. Deze heeft de vorm van een draad met daarop gebogen draadjes. Het ziet er uit als een grill van een voergoot. Op de grill staat een spanning op van 10.000 Volt en 3 milliampere. Dit geeft bij aanraking een stevige schok, vergelijkbaar met een schrikdraadapparaat. „Niet plezierig, maar ongevaarlijk, zo heeft de Amerikaanse installateur verzekerd”, zo vertelt Hans Kooiman.

  • De minpool van de ionisator heeft de vorm van een lijn met een strip aluminium die dient als ‘stofvanger’. De verwachting is dat positief geladen stofdeeltjes zich niet alleen aan de strip, maar ook aan de wanden zullen hechten. „Strip en wanden moeten geregeld worden schoongemaakt”, vertelt Hans Kooiman.

  • Verder zet ASG het onderzoek voort met het aanbrengen van een oliefilm (vernevelen van olie) in de stal. In 2007 is daarmee al de nodige ervaring opgedaan. Het vernevelen van olie gaf een fijnstofreductie van 60 tot 90 procent en had nagenoeg geen nadelige effecten op de kuikenprestaties. Wel was het schoonmaken van stal en inventaris een knelpunt. In het vervolgonderzoek wordt de olie anders en minder frequent aangewend zodat mogelijk ook dit knelpunt kan worden opgelost.
    foto: ASG

  • Hans Kooiman: „Het gehele onderzoek met de ionisatie en de oliefilm beslaat twee volledige mestronden. De eerste ronde is 15 mei 2008 gestart, de tweede ronde start 21 augustus 2008.” De resultaten worden eind 2008 gepubliceerd in Pluimveehouderij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.