Pluimveehouderij

Foto & video 701 x bekeken

Pluimveemuseum viert feest

Het Pluimveemuseum viert feest: 31 mei 2008 is het 25 jaar geleden dat in Barneveld de Stichting Nederlands Pluimveemuseum werd opgericht. In het jubileumjaar een forse uitbreiding en bijzondere activiteiten.

Foto

 • Vrijdag 30 mei opende Barnevelds burgemeester J.A.M.L. Houben het vergrote en heringerichte Nederlands Pluimveemuseum.
  (deze foto: Jan Pit, overige foto’s en tekst: Wim Wisman)

 • Het Nederlands Pluimveemuseum is uitgebreid met een hal van 800 m2 en heeft nu een totaal oppervlak van 2200 m2. Naast expositieruimte is er ook extra vergaderruimte bij gekomen. Door de uitbreiding kan het museum nu ook meer aandacht besteden aan andere soorten pluimvee, waaronder eenden en kalkoenen.

 • In het museum draait het vooralsnog vooral om de legkippenhouderij en eieren.

 • Bezoekers kunnen alles te weten komen over het broedproces en de ontwikkeling van de broedmachine.

 • Kuikenopvang van weleer: een ring met centraal een kolengestookte kachel.

 • Veel plaats is ingeruimd voor huisvestingssystemen door de jaren heen, inclusief kooihuisvesting. Bij elk systeem kan de bezoeker via een videosysteem een toelichting opvragen.

 • Een pragmatische benadering van de welzijnsdiscussie. Onder het motto: Hoeveel heb jij over voor het welzijn van de kip? kan met een wijzer een prijs voor het ei worden ingesteld. Op een scherm verschijnt dan een toelichting op het huisvestingssysteem dat bij de gekozen prijs hoort.

 • Het museum beschikt ook over een aantal oude sorteermachines, waaronder deze Mobamachine type 4 uit 1948. Deze machine heeft een capaciteit van 3.000 eieren per uur en vormt de basis voor de huidige machines die tot 180.000 eieren per uur verwerken.

 • In het museum is een veilinglokaal in bedrijf met een interieur uit 1930. Bezoekers kunnen daar ook nu nog met een druk op de knop de oude veilingklok tot stilstand brengen en daarmee een doosje eieren of een souvenir kopen. Ook hier geldt nog steeds: wie vroeg drukt betaalt het meest, wie te lang wacht vist achter het net.

 • Verspreid door het museum staan gegroepeerd naar activiteit allerlei attributen van weleer tentoongesteld.

 • Ook is er een hoek ingeruimd voor de pluimveegezondheidszorg in Nederland die na de Tweede Wereldoorlog een grote vlucht nam en wereldfaam verwierf met de oprichting van de Gezondheidsdienst voor Pluimvee in Doorn. Deze stond onder leiding van prof. W.J. Roepke van de Universiteit van Utrecht. Samen met het bedrijfsleven deed Roepke baanbrekend werk op het gebied van pluimveegezondheidszorg.

 • Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Pluimveemuseum is er dit jaar de thematentoonstelling Hoog van de Toren, een tentoonstelling van een dertigtal torenhanen uit Nederland en België. Sommige zijn eeuwenoud.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.