Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Wasser: investeren in lucht

Vleeskuikenhouder Jo van Kuppeveld kreeg alleen groen licht voor een extra vleeskuikenstal als die emissiearm zou zijn. Dus investeerde hij noodgedwongen in een luchtwasser.

Foto

 • Op vrijdag 18 april 2008 hield vleeskuikenhouder Jo van Kuppeveld een open dag samen met de bedrijven die zijn nieuwe vleeskuikenstal bouwden en inrichtten.
  (tekst en foto's: Wim Wisman)

 • In week 17/2008 neemt Jo van Kuppeveld de nieuwe vleeskuikenstal voor 21.000 kuikens in gebruik. Daarmee komt de opzetcapaciteit van zijn bedrijf op 47.000 kuikens. Daarnaast heeft hij nog een stal voor 480 vleesvarkens.

 • Het bedrijf van Jo van Kuppeveld ligt net buiten het Brabantse kerkdorp Langenboom, gemeente Mill en Sint Hubert.

 • De nieuwe vleeskuikenstal meet 20,5 bij 57 meter. De wanden zijn van prefab-betonelementen; buitenkant steenmotief en binnenkant glad afgewerkt. De silo’s lossen via een weger in de kleine ‘platbodemsilo’. „Om stof buiten de stal te houden”, aldus vleeskuikenhouder Jo van Kuppeveld.

 • In de nieuwe vleeskuikenstal hangen in totaal vier oplierbare voerlijnen met en zes drinklijnen.

 • De voerlijnen zijn voorzien van Fittra-pannen (VDL) en de drinklijnen van nippels (VAL). In de wand de inlaatventielen (Scanair). Voor in de stal zijn extra ventielen aangebracht om in warme periodes veel lucht door de stal te kunnen ‘halen’ (tunneleffect). Daarnaast is er een nevelkoelsysteem aangebracht.

 • Twee heaters zorgen voor verwarming van de nieuwe vleeskuikenstal.

 • De heaters (Priva) hebben luchtaanvoer van buiten.

 • De stallucht wordt afgevoerd door ventilatoren in de achterwand. In totaal zijn er zeven aangebracht.

 • Zes ventilatoren komen uit in de chemische luchtwasser van Bovema. Jo van Kuppeveld had geen keuze. Uitbreiden was alleen mogelijk als hij zijn nieuwe vleeskuikenstal emissiearm zou bouwen. Extra kosten: circa €2,50 per kuikenplaats. Ook moest hij de bestaande varkensstal emissiearm maken. Deze is nu ook voorzien van een luchtwasser.

 • Sproeiers in de luchtwasser. De gekozen luchtwasser haalt 95 procent van de ammoniak en een belangrijk deel van de geur uit de stallucht. Het spuiwater, dat 50 à 55 kg N per ton bevat, kan worden afgezet als meststof. Het wordt vaak bijgemengd in mestsilo’s.

 • Het spuiwater van de wassers van varkensstal (r) en vleeskuikenstal (l) wordt opgeslagen in de silo op de achtergrond. Jo van Kuppeveld verwacht jaarlijks rond de 40 kuub spuiwater te moeten afzetten.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Albert van Duijn

  Blijkbaar een forse investering (€2,50/plaats) maar wat zijn de jaarlijkse kosten per plaats van de bedrijfsvoering als gevolg van energieverbruik (lucht en vloeistof doorvoer) en kosten (uren en materialen) van het vervangen /reinigen van de nozzles en de elementen (pads)??? Weet iemand dat?

Of registreer je om te kunnen reageren.