Pluimveehouderij

Foto & video 6 reacties

Volwaard van uitkomstkast naar stal

Kuikenbroederij Probroed-Sloot in Groenlo is sinds begin van dit jaar de ‘huisbroederij’ voor Volwaardkuikens. Onlangs werden de eerste kuikens uit deze broederij afgeleverd. Een fotoreportage vanaf uitkomstkast tot in de stal.

Foto

 • Iedere maandag komen in de broederij van Probroed-Sloot in Groenlo tussen de 10.000 en 16.000 Volwaardkuikens uit.
  foto's: Koos Groenewold, tekst: Wim Wisman

 • De Volwaardkuikens zitten in de uitkomstbak.

 • De kuikens worden handmatig uit de bakken gehaald en komen op de zogenoemde kuikenselectieband.

 • Op de selectieband worden de kuikens gecontroleerd en vervolgens automatisch geteld en in transportkratten gedaan.

 • De transportkratten met kuikens gaan naar een geklimatiseerde expeditieruimte.

 • Vanuit de expeditieruimte komen ze in de geklimatiseerde laadruimte van de vrachtwagen.

 • Vertrek van het laaddok in Groenlo met 10.000 kuikens naar vleeskuikenhouder Wim van Sonsbeek in Berlicum.

 • Aankomst op het bedrijf in Berlicum na een reis van twee uur (circa 130 km). Wim van Sonsbeek heeft twee stallen voor Volwaardkuikens: een voor 13.000 dieren en een voor 10.000 dieren. De eerste stal is een week eerder bevolkt.

 • Een stal voor Volwaardkuikens is qua inrichting gelijk aan die voor gangbare kuikens. Een onderscheidend onderdeel is een (hier niet zichtbare) overdekte uitloop. De oppervlakte van de uitloop is 20 procent van het staloppervlak.

 • De Volwaardkuikens worden gelost.

 • De kratten komen in de stal. Er liggen inmiddels stapels kratten.

 • Het verdelen van de Volwaardkuikens over de stal. De bezetting is 17 dieren per vierkante meter staloppervlak. Inclusief de uitloop is de bezetting 14 dieren per m2.

 • Veel Volwaardkuikens hebben een vlekje of zelfs een ander kleurtje en onderscheiden zich daarmee van gangbare vleeskuikens.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vleeskuikenhouder

  Ik lees dat er 1 week leeftijdsverschil zit tussen de 2 stallen. Daarmee is het bedrijf dus niet IKB waardig. Lees daarbij de ingezonden brief van vrijdag 7 maart in het Agrarisch Dagblad en de conclusie mag zijn dat we beter zo snel mogelijk met de Volwaard moeten stoppen willen we als pluimveesector nog een beetje geloofwaardig overkomen.

 • no-profile-image

  Vleeskuikenhouder

  Ik lees dat er 1 week leeftijdsverschil zit tussen de 2 stallen. Daarmee is het bedrijf dus niet IKB waardig. Lees daarbij de ingezonden brief van vrijdag 7 maart in het Agrarisch Dagblad en de conclusie mag zijn dat we beter zo snel mogelijk met de Volwaard moeten stoppen willen we als pluimveesector nog een beetje geloofwaardig overkomen.

 • no-profile-image

  Piet Piraat

  Zo denk ik er niet over vleeskuikenhouder uit Someren.
  Zou graag volwaard kip produceren, maar ja de (Z)LTO stuurt aan en dan hebben ze ons noordelingen niet nodig.
  Ben blij dat ik geen lid meer ben van LTO-NOP want we worden er weer niet in betrokken.
  Bovendien hebben we hier in het noorden maar één slachterij en voor mij zitten de beste slachterijen nog altijd op de Veluwe.
  Dat we binnen tien jaar veel meer dieren produceren in dezelfde trend als de Volwaard staat voor mij als een paal boven water. Daarmee wil ik niet zeggen dat niet Volwaard kippen een minder welzijnsniveau hebben, maar ja de consument bepaalt. Kijk maar wat er momenteel in de UK gebeurt met die TV-koks, ze kunnen ons maken en breken.
  Niet terecht trouwens!
  Een goed welzijn begint bij een goed zakje voer en kwaliteit van de dierhouder v.w.b. klimaat en kennis.

 • no-profile-image

  vleeskuikenhouder

  Beste collega uit het hoge Noorden, meld u bij de instanties want de eerste zijn er al mee gestopt. ZLTO en de andere partners zitten te springen om nieuwe mesters, in het Zuiden zijn ze niet meer te vinden; zo winstgevend is het mesten van deze kuikens.........

 • no-profile-image

  Piet Piraat

  Zit meer dan 1,5 uur van de slachterij af, dus maak geen kans. Dat van die stoppers is nieuws, vertel!

 • no-profile-image

  vleeskuikenhouder

  Zoals ik al schreef, de eerste bedrijven zijn al weer gestopt met Volwaard. Er valt geen droog brood in te verdienen; behalve dan voor de voerboer en de slachterij misschien. Lees de ingezonden brief in het Agrarisch Dagblad van vrijdag 7 maart maar eens.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.