Pluimveehouderij

Foto & video

Ervaring opdoen met de Patio

Vencomatic heeft in Vessem een proefstal in gebruik genomen met het Patiosysteem. Doel: kennis en ervaring opdoen met het uitkomen van vleeskuikens en het grootbrengen tot 42 dagen in dezelfde stal.

Foto

  • Met onthulling van de naam openen Anja Thijs (burgemeester van Eersel) en Cor van de Ven (eigenaar Vencomatic bv) op 11 maart 2008 het proef- en demonstratiebedrijf voor het Patiosysteem. Vencomatic heeft de stallen aan de Buikheide in Vessem voor vijf jaar gehuurd.
    foto’s en tekst: Wim Wisman

  • De naam van het demonstratiebedrijf is Kempen Kip. De stal is ingericht met het Patiosysteem en biedt plaats aan 30.000 kuikens. Het bijzondere van dit bedrijf is dat het uitkomen van de broedeieren en het huisvesten van vleeskuikens tot 42 dagen binnen één systeem worden gecombineerd. Vencomatic werkt samen met Kuijpers Kip. Vencomatic draagt zorg voor de techniek, Kuijpers Kip voor het management.

  • In verband met bescherming van systeemonderdelen tegen namaak, mag er in de stal niet worden gefotografeerd. In de stal staan twee stelllingen van elk zes etages. Innovatief zijn met name het klimaatbeheersingssysteem en de voerpannen. Een model maakt het principe van het Patiosysteem duidelijk.

  • Broedeieren worden op de 18e dag op uitkomstlades in het systeem geplaatst. Binnen drie dagen komen de kuikens uit.

  • De uitgekomen kuikens komen vervolgens op strooisel en kunnen direct water en voer opnemen. Hierdoor maken de kuikens een betere start waardoor ze een betere weerstand opbouwen. Na drie dagen worden de laden met schalen verwijderd.

  • Zo ziet het prototype van het Patiosysteem eruit. Dit type Patio is beproefd op het proefbedrijf van ASG in Lelystad en vervolgens overgeplaatst naar een vleeskuikenbedrijf op Tholen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.