Pluimveehouderij

Foto & video

BMC: 1.000e paal tot eerste mest

Oktober 2006: minister Veerman slaat de duizendste paal van BMC Moerdijk. Maart 2008: de eerste mest arriveert. Een impressie van enkele van de vele tussenstappen.

Foto

 • OKTOBER 2006 - Minister Cees Veerman van LNV slaat de duizendste paal op het bouwterrein van BMC Moerdijk. De bouw was gestart in augustus 2006.
  foto's BMC en Wim Wisman, tekst Albert Papenburg

 • FEBRUARI 2007 - De betonnen wanden van de opslagbunker voor biomassa (waaronder pluimveemest) worden gestort.

 • MAART 2007 - De wanden voor de mestopslagbunker zijn al aan drie zijden gestort. De kopwand blijft nog even open, omdat er nog een kraan in en uit moet. In de hoge staalconstructie rechts komt de ketel te hangen.

 • APRIL 2007 - De staalconstructie op en om de bunker voor de opslag van pluimveemest is bijna gereed en al ver genoeg gevorderd om de beplating op aan te brengen.

 • MEI 2007 - Enkele wanden van de ketel van BMC Moerdijk zijn al in het ketelgebouw gehesen. Een aannemer doet de opbouw van het gebouw, een andere aannemer bouwt de ketel op.

 • JUNI 2007 - BMC Moerdijk bereikt het op één na hoogste punt (42 meter) met de liftschacht voor het ketelhuis. Dit zal alleen nog overtroffen worden door de schoorsteen die nog 10 meter hoger zal worden.

 • JULI 2007 - De koeltoren ofwel koelbank van BMC Moerdijk verrijst. De koeltoren gaat met koelwater en rivierwater oververhitting van de turbine voorkomen. De koelbank fungeert als een grote warmtewisselaar. Grote hoeveelheden water uit het Hollands Diep stromen straks langs koelwater dat uit het koelsysteem van de turbinecondensor komt.

 • AUGUSTUS 2007 - De laatste meters kabel voor de 30 kV-aansluiting gaan de grond in, een jaar na de start van de bouw van BMC Moerdijk. Met deze kabel wordt de toekomstige biomassacentrale aangesloten op het landelijke elektriciteitsnetwerk.

 • SEPTEMBER 2007 - De inrichting van BMC Moerdijk is in volle gang. Zo is de ketel van de biomassacentrale getest op lekkages. De BMC-ketel bleek lekvrij. Bij de test is de ketel gevuld met water en onder een druk gezet van 145 bar.

 • OKTOBER 2007 - Een van de vele klussen die nog geklaard zijn in de laatste maanden van de bouw van BMC Moerdijk: het installeren van de koelwaterpompen.

 • NOVEMBER 2007 - Hoewel er nog van alles te doen is voor de afronding van de bouw van BMC Moerdijk wordt aan het eind van 2007 wel duidelijk dat de eerste pluimveemest nog maar enkele maanden op zich zal laten wachten...

 • MAART 2008 is het zover: de eerste vrachtwagen met pluimveemest rijdt het terrein van BMC Moerdijk op. De aanvoer van deze eerste pluimveemest is voor voorraadvorming en het testen van de transportsystemen en van de verbrandingsinstallatie.

  • Zie ook: BMC ontvangt eerste pluimveemest.

  Veel luchtfoto's van de bouw van BMC Moerdijk

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.