Pluimveehouderij

Foto & video

Nieuwbouw kalkoenen

Verplaatsing en uitbreiding naar een LOG-gebied biedt kalkoenenhouder Johan Beenders in Neer (L.) toekomstmogelijkheden.

Foto

 • Johan Beenders (39), vicevoorzitter van de NOP-kring Kalkoenenhouders, verplaatst zijn kalkoenenbedrijf naar een bestaand vleeskuikenbedrijf en bouwt daar nog eens drie nieuwe stallen bij. Daarmee kan hij in totaal 40.000 kalkoenen houden.

  (foto's: Koos Groenewold, tekst: Judith Waninge)

 • De oude stallen in Roggel (L.) breekt Beenders af. Hiervoor komen drie bouwkavels terug. De reden van verplaatsing is dat er op de oude locatie, die in een extensiveringsgebied ligt, wel vernieuwing mogelijk is maar geen uitbreiding.

 • Ook het woonhuis op de oude locatie is te koop. Beenders gaat bij het bedrijf in Neer wonen. De opbrengst van het huis en de drie bouwkavels financieren gedeeltelijk de verplaatsing en uitbreiding.

 • De nieuwe stallen liggen in een LOG-gebied. Dit betekent voor Beenders dat er mogelijkheden zijn om uit te breiden. Daarnaast heeft de nieuwe locatie een ander groot voordeel: een lage ziektedruk. In de verre omtrek is er geen pluimveebedrijf te bekennen.

 • Er zijn netten gespannen voordat het dak erop gaat. Onder de golfplaten komen nog isolatieplaten. Deze monteert het bedrijf Teunissen in Wekerom.

 • De drie stallen zijn elk 25 meter breed en 80 meter lang. Goed voor 20.000 kalkoenhanen. De 20.000 hennen verblijven in de bestaande stallen waar voorheen vleeskuikens zaten.

 • Eerst komen de dakplaten erop en dan kan het beton erin. Een speciaal bedrijf, aannemer Eijkemans in Helmond, legt de golfplaten. Met drie man in drie dagen zijn de drie stallen onder dak.

 • Met hulp van een verreiker gaat het platen leggen in een noodvaart.

 • Het betonstorten gebeurt met een lange slang direct vanuit de betonauto. Een speciaal team van vloerenbedrijf Someren stort de vloeren van de kalkoenenstal.

 • Het betonstorten, 240 kuub per stal, neemt maar een halve dag in beslag. Het afwerken van de vloer, het vlinderen, duurt een hele dag.

 • Het beton ligt op afschot naar een kant van de stal. Met een laser bepalen de bouwvakkers de hoogte en het afschot. Met schoonmaken loopt het spuitwater naar een kant van de stal. Via putjes in de vloer gaat het water naar een twee keer 20 kuub opslag.

 • In een halve dag rijden betonauto’s met een inhoud van 9 en 14 kuub af en aan om de vloer van de stal te storten. Doordat er twee betonauto’s gelijktijdig aan de betonpomp staan, kunnen de bouwvakkers zonder onderbreking de hele vloer storten.

Of registreer je om te kunnen reageren.