Pluimveehouderij

Foto & video 1309 x bekeken 1 reactie

Kuikenstal bijbouwen dankzij luchtwasser

Nederlandse pluimveehouders lopen niet warm voor luchtwassers. Niet vreemd, want ze zijn duur en bewerkelijk als gevolg van stofbelasting. Maar bij maatschap Vierhouten in Lettele is de wasser een uitkomst.

Foto

 • Wim Vierhouten wijst naar waar een vierde vleeskuikenstal moet komen. Met de installatie van een luchtwasser bij een van de drie bestaande vleeskuikenstallen wilde hij bedrijfsuitbreiding mogelijk maken. Dat is gelukt: de vergunning voor de vierde stal is binnen. Ook is de lucht rond een van de bedrijfswoningen nu schoon.

  (foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Wim Wisman)

 • De maatschap Vierhouten (Wim Vierhouten en zijn ouders) houdt 65.000 vleeskuikens, verdeeld over (nu nog) drie stallen. Ook houdt de maatschap 400 vleeskalveren. Met de vierde vleeskuikenstal zal het totaal aantal vleeskuikenplaatsen uitkomen op 100.000.

 • Een stal met volledige lengteventilatie is in 2006 uitgerust met een gecombineerde chemisch-biologische luchtwasser van Dorset Milieutechniek bv. De stal is pilotstal binnen het programma Gecombineerde Luchtwassystemen van SenterNovem. De luchtwasser kan circa 180.000 m3 stallucht per uur reinigen.

 • Naast de eigenlijke luchtwasser is een aparte ruimte gemaakt voor de opslag van zwavelzuur. Van het zuur wordt continu een bepaalde hoeveelheid in het waswater gedoseerd om ammoniak te binden. Bij deze reactie ontstaat ammoniumsulfaat.

 • In het midden van de luchtwasser bevindt zich de ‘machinekamer’ met pompen, doseerapparatuur, filters en regelapparatuur.

 • Links en rechts van de ‘machinekamer’ zijn twee waseenheden die afzonderlijk bediend kunnen worden. Hierdoor kan tijdens perioden met een geringe ventilatiebehoefte/luchtafvoer een ruimte worden uitgeschakeld.

 • Elk van de twee waseenheden is op zijn beurt weer opgedeeld in vier compartimenten waar de lucht wordt gereinigd door het in contact te brengen met de water-zwavelzuuroplossing.

 • Links zijn de sproeiers en filters gemonteerd, rechts nog niet. Het filter op de voorgrond maakt deel uit van het chemische deel van de wasser, het filter op de achtergrond is het biologische deel.

 • Elk compartiment krijgt de stallucht aangevoerd via een ventilator in de eindgevel.

 • De luchtwasser is aan de buitenkant voorzien van een groot aantal slangetjes waar meters op kunnen worden aangesloten. Vanwege de pilotfunctie doet ASG-WUR voortdurend onderzoek en metingen. De bedoeling van het SenterNovem-project is om ervaring en kennis op te doen rond de gebruiksaspecten van de systemen: emissieprestaties, onderhoud, controle, levensduur, spuiwaterstroom, energieverbruik, zuurverbruik et cetera.

 • De deksel van de ondergrondse opslag van het biologische waswater.

 • Per ronde komt er circa vier kubieke meter spuiwater (met ammoniumsulfaat) vrij. Dit wordt opgeslagen in een opslagtank van 40 kuub en naderhand afgezet als meststof.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  www.luchtwassen.nl

  Dat pluimveehouders nog niet erg warmlopen kan ik me voorstellen. Belangrijk is goed en onafhankelijk geinformeerd te zijn zodat ze wel de juiste keuze maken als het zover is. Meldt u daarom aan op www.luchtwassen.nl voor de gratis nieuwsbrief vol nieuws, tips en informatie over luchtwassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.