Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Goed gewapend tegen NCD

Voor een geslaagde spray-enting tegen NCD bij vleeskuikens is het van groot belang dat de entstof goed wordt aangemaakt en goed wordt toegediend. Dierenarts Henk-Jan Baltink doet het voor.

Foto

 • De vleeskuikens van Herman en Jacqueline Heuzels in Buurse bij Haaksbergen (Ov) kregen medio november 2008 de NCD-enting toegediend door dierenarts Henk-Jan Baltink van DAP Haaksbergen.
  (foto's: Jan Willem Schouten; tekst: Hans Bijleveld)

 • Voor Henk-Jan Baltink de NCD-enting gaat uitvoeren, neemt hij met Herman Heuzels even de hokkaarten door en bespreken ze de resultaten van de vleeskuikens.

 • Baltink heeft de entstof Avinew meegenomen in een koelbox. „De entstof moet in het donker worden bewaard bij een temperatuur tussen 2 en 8 graden Celsius omdat anders de werkzaamheid van de entstof terugloopt.”

 • Voor elke stal met 20.000 vleeskuikens gebruikt Baltink 16 liter water en 20.000 doses entstof. Het advies is 0,5 tot 1 liter water per 1.000 kuikens.

 • Baltink maakt de flesjes met entstof open onder water. Hij gebruikt hiervoor koud water, omdat dan het vaccinvirus zo weinig mogelijk beschadigd wordt.

 • Vervolgens roert de dierenarts de entstof goed door het water. „Je moet zorgen dat de entstof evenredig is verdeeld anders krijg je nooit een gelijkmatige verdeling van de entstof in de stal.”

 • Baltink vult de Vemoral 2000, een elektrisch sprayapparaat. Er kan ongeveer 20 liter entstof in, genoeg voor de hele stal.

 • Baltink voert de NCD-enting uit in het donker, omdat de kuikens dan rustig zijn. Voor zijn oriëntatie neemt hij een klein lampje mee de stal in. Om te zorgen dat druppels entstof kunnen neerdalen op de tien dagen oude kuikens, sprayt de dierenarts met een voldoende grote druppel, tussen 80 en 100 μm (micrometer). De afstand van de spraykop tot de kuikens moet 30 tot 40 cm zijn.

 • Als beide stallen zijn geënt ondertekent vleeskuikenhouder Herman Heuzels de benodigde papieren, onder meer de ’Vaccinatieverklaring Verordening NCD’. Inclusief aanmaken van de entstof, duurde de enting zo’n vijf kwartier. Schoonmaken van de spray-apparatuur doet dierenarts Baltink in zijn praktijk. Hoewel pluimveehouders de NCD-enting ook zelf mogen uitvoeren, laat Heuzels het over aan zijn dierenarts. „Hij heeft er het goede materiaal voor en er ook ervaring mee.” Baltink vindt het beter als vleeskuikenhouders zelf sprayapparatuur aanschaffen, die op het bedrijf blijft.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Spuit

  Dat zit vast wel goed met de titers, de dierenarts heeft ze goed geraakt. Doe je de Gumboro er ook gelijk even bij door, dat scheelt namelijk een hoop werk.
  Ik zou het dan op dag 14 doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.