Pluimveehouderij

Foto & video 1159 x bekeken 2 reacties

Noorder-Ei-Farm: eieren naar transport

De nieuwe legstal met circa 185.000 hennen (Salmet-kleinvolière) van Noorder-Ei-Farm in Kiel-Windeweer is mei 2007 in gebruik genomen. De vorige stal was door brand verwoest.

Foto

 • De eierstroom van de tien stellingen met elk acht lagen kooien wordt met camera’s op de eierlift in beeld gebracht op een monitor in het inpaklokaal. De linkermonitor geeft via eiertellers het aantal eieren per etage weer en biedt tevens een extra controlemogelijkheid op het verloop van de aanvoer.

  foto's: Koos van der Spek, tekst: Wim Wisman

 • Medewerkers Wieger Kuit (r)en Martin Klaassens sorteren de eieren op het oog op kneus, breuk en vuilschaligheid. De witte LSL-hennen in de stal waren in de tweede week van 2008 54 weken oud en legden 94 procent. Het percentage tweede soort is 1 procent en doet dus niet onder voor eieren uit traditionele kooien. Het eieren verzamelen vergt dagelijks ongeveer 6,5 uur.

 • De eieren worden op trays gezet door een Mopack 100 met een capaciteit 36.000 eieren per uur. Vervolgens worden de trays automatisch gestapeld en per vier stapels door de ‘palletiser’ (automatische palletbelader) op pallets gezet.

 • De dubbele palletiser kan twee pallets bedienen. Als de eerste vol is begint hij automatisch aan de tweede. Hierdoor hoeft de eieraanvoer tussentijds niet te worden stopgezet.

 • Nadat de laatste stapel trays is geplaatst wordt de palletvulling met folie omwikkeld en met een palletheftruck afgevoerd naar de bewaarruimte.

 • In de geconditioneerde eierbewaarplaats kan de productie van pakweg een week worden opgeslagen: rond de 1,23 miljoen eieren. De eieren worden afgezet naar Duitsland, naar de verwerkende industrie, maar ook als tafelei.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert

  Waarom word er hier niet met plastic eiertrays gewerkt?
  Kostenbesparend en veel hygiëniser.

 • no-profile-image

  Roy Hilgerink

  hallo, ik ben Roy en ik ben 10 jaar. Ik ga mijnspreekbeurt en mijn werkstuk doen over de kip. Nu zag ik net mooie gekleurde foto's over eieren en zo. Mijn vraag is: hebt u misschien nog foto's voor mij die ik kan gebruiken voor mijn werkstuk of kan laten zien aan de klas? Een poster van bijv. een kip is ook goed. Ik moet van meneer nl. het bord ook gebruiken tijdens de spreekbeurt.Als u ander materiaal hebt dat ik kan gebruiken zou ik er heel blij mee zijn. Of kan ik ook ergens een filmpje over kippen downloaden? Ik heb nl. nog niet veel plaatjes en een poster al helemaal niet. Bedankt voor het lezen van het mailtje. Groetjes Roy.

Of registreer je om te kunnen reageren.