Pluimveehouderij

Foto & video 4 reacties

Geen vleeskuikenhouder, wel kuikens

Jeroen Leus en zijn vrouw Ellen Cools wilden wel eens een tijdje vleeskuikens houden, in de schoenen van de pluimveehouder staan. Jeroen zou als pluimveedierenarts ‘dingetjes kunnen uitproberen’.

Foto

 • Ze wilden het graag en durfden het wel aan: pluimveedierenarts Jeroen Leus en zijn vrouw Ellen exploiteren tijdelijk een vleeskuikenbedrijf met 60.000 kuikenplaatsen in vier stallen. Ze hebben er intussen twee rondes opzitten. Ze willen ervaren wat er komt kijken bij het houden van vleeskuikens en testen er producten en middelen.

  (foto’s: Jan Willem Schouten en Jeroen Leus; tekst: Wim Wisman)

 • Begin dit jaar kregen Jeroen en Ellen een tip. In Oosterhout, op zo’n tien minuten rijden van hun huis, stond een vleeskuikenbedrijf te huur. Tijdelijk, want de eigenaar van het bedrijf is uitgekocht door de gemeente en de stallen worden waarschijnlijk in de zomer van 2009 gesloopt.

 • Ellen maakt de stallen gereed voor de eerste ronde. Het grootste deel van de dagelijkse werkzaamheden in de stallen komt neer op Ellen. Door zijn werk als dierenarts is Jeroen vanwege de beschikbare tijd en de kans op versleping van ziekten maar beperkt inzetbaar. Ondanks het ontbreken van enige agrarische achtergrond of opleiding, durfde ook Ellen het avontuur aan.

 • De eerste ronde Cobb-kuikens is in de laatste week van april opgezet. Ellen herinnert zich die eerste opzet als een ‘heel bijzondere ervaring’. Jeroen vertelt dat ze bewust voor Cobb hebben gekozen vanwege de moeilijkheidsgraad. Cobb-kuikens zijn letterlijk wat lastiger in de benen houden, maar anderzijds goedkoper te voeren per kilogram groei.

 • Voor het klaarmaken en kleuren van de oplossing voor de Gumboro-enting biedt de bijsluiter uitkomst. In de eerste ronde was alles nieuw voor Ellen. Wat techniek betreft, wist ze zich gesteund door de eigenaar van het bedrijf en haar man.

 • De fokker van Cobb adviseert een lichtschema van 6 uur donker en 18 uur licht met het oog op poot- en skeletontwikkeling. Dat is fysiologisch verklaarbaar, zegt dierenarts Leus. Vitamine D, dat de botvorming bevordert en dus belangrijk is voor de ontwikkeling van het skelet, wordt aangemaakt in het donker.

 • Een fikse onweersbui en hoge buitentemperaturen gooiden in de laatste week van de eerste ronde roet in het eten. Ondanks nevelkoeling ging het vooral in één stal fout. De voeropname daalde en er vielen alsnog veel dieren uit. Ellen: „We zaten tot dan tegen 3 procent uitval, we eindigden uiteindelijk met 5 procent. Toen was het even wat minder leuk.”

 • De tweede ronde, die in half september is afgeleverd, was voor Jeroen veel interessanter. Hij kwam als dierenarts vaker op het bedrijf. Alles verliep heel anders. Door het weer. Augustus was erg nat en de dag- en nachttemperatuur verschilden sterk. Het strooisel was nattig. Behalve in de oudste stal, die was perfect droog.

 • Ellen heeft haar ervaringen als nieuwbakken vleeskuikenhouder opgeschreven in het weblog Webkip. Vooral om buitenstaanders en inkijkje te geven in de vleeskuikenhouderij. Nu staan de stallen leeg. In december bekijken Jeroen en Ellen weer wat mogelijk is. „We zouden graag nog een paar rondjes doen, maar we blijven zakelijk denken.”

Wim Wisman

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kippenboer

  Ik wist niet waar die ene klant van Brameco Zon nog zat. Ik heb hem gevonden...........

 • no-profile-image

  linda

  De cirkel is weer rond: dierenarts als monteur van de bio industrie.

 • no-profile-image

  henri

  Dat jullie erg actief waren wisten we al maar soms doen jullie er veel aan om toch een beetje in het nieuws te staan , leuk hoor die ondernemersdrang.
  Succes met eventuele vogende rondes gr Henri.

  Ps hebben Gerry en claudia naar schiphol gebracht .

 • no-profile-image

  cees

  Erg leuk om te lezen, wat een uitdaging om dit allemaal naast je bedrijf en je gezin met enthousiasme aan te pakken.
  heel veel sukses van harte toegewenst !
  cees en marlice

Of registreer je om te kunnen reageren.