Redactieblog

1 reactie

‘Anticiperen op de gevolgen van de coronacrisis’

De uitdaging is om in deze coronatijd de schade zo beperkt mogelijk te houden voor je pluimveebedrijf.

Wereldwijd hebben we met een pandemie te maken die zijn weerga niet kent. Ga ik inzoomen op Nederland, dan zie je dat een fors aantal mensen overlijdt, dan wel ernstig ziek wordt van het coronavirus. Ik wil dan ook voorop stellen dat gezondheid nummer 1 is en wens jou en je naasten daarin het allerbeste toe.

Zoom ik verder in op de vleeskuikenhouders en wat voor consequenties de lockdown met zich meebrengt, dan zie ik dat in eerste instantie mensen voedsel gingen hamsteren, waaronder kip. Inmiddels is dit hamstergedrag achter de rug. Door het wegvallen van de vraag vanuit de horeca en gedeeltelijk wegvallen van de export is de vraag naar kip nu een stuk minder, terwijl de productie daar nog niet op afgestemd is.

Niet blindvaren op overheid

Hoe nu te anticiperen op schadebeperking met de wijsheid van vandaag? De uitdaging is om in een tijd dat je weet dat er schade optreedt, deze schade zo beperkt mogelijk te houden. Ik zou niet blindvaren op wat premier Rutte zegt, dat iedereen geholpen wordt en dat dit voldoende is. Mijn gezonde boerenverstand zegt dat alles wat de overheid uitgeeft aan schadeloosstellingen uiteindelijk een koekje van eigen deeg is, ook al is het initiatief prijzenswaardig.

Overleg met slachterij

Als pluimveehouder zou ik overleggen met de slachterij over de aantallen op te zetten kuikens. Niet blijven produceren waar geen vraag naar is. Zijn je vaste kosten € 0,20 per kuiken bij een opzet van 100.000 stuks, dan kost een ronde niet-opzetten € 20.000. Een fractie van wat het kost als de opbrengstprijs in elkaar dondert. Reken dat maar eens uit.

De prop aan ingevroren vlees komt later weer op de markt en kan ons dan wederom voor de voeten lopen

De prop aan vlees die nu ingevroren wordt, komt later ook weer op de markt en kan ons dan wederom voor de voeten lopen. Het beste is dat deze prop niet te groot wordt. Mooier kan ik het op dit moment niet maken.

Blijf relativeren en blijf gezond

Maar gezondheid van de mens staat nu voorop en daar zullen we – hopelijk tijdelijk – andere offers voor moeten brengen. Maar wat je wellicht op de been kan houden is relativeren, en de gedachte dat mensen zullen moeten blijven eten. En heel misschien krijgt zelfs het stikstofdossier een andere wending nu we weer schone lucht hebben.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Eén reactie

  • EL

    Productie afstemmen op de markt is makkelijker gezegd dan gedaan! Als wij de voedsel producenten het met elkaar eens kunnen worden, gaat de overheid op de knieën!

Of registreer je om te kunnen reageren.